:roll:
VIKI GEUNES VARIEERT
MET ZEEUWSE MOSSELEN - Topchef toont alternatieve culinaire bereidingswijzen
Mosselen zijn lekker
en in korte tijd gemakkelijk klaar te maken. Dat weten wij Belgen als geen
ander: twee derde van de hele Zeeuwse oogst is bestemd voor de Belgische markt.
Minder geweten is dat je met mosselen ook echte culinaire hoogstandjes op tafel
tovert. Chef Viki Geunes van tweesterrenrestaurant t Zilte (MAS in Antwerpen)
serveerde een mossel-inspiratielunch op 5 november.
Het Mosselkantoor in
Yerseke wil ondanks de aanhoudende populariteit van mosselen niet op zijn
lauweren rusten en blijven vernieuwen. Als bakermat van de Zeeuwse mossel
lanceerde het de campagne Zeeuwse mosselen kunnen altijd om de consument op
te roepen met mosselen te experimenteren. Mosselen zijn enorm veelzijdig,
zegt Christine Fijnaut van het Mosselkantoor. Tientallen bereidingen zijn
denkbaar om je gezelschap mee te verrassen, van snelle hap tot culinair
gerecht, van soep tot voor- en hoofdgerecht, op de barbecue, in de wok
Bovendien zijn mosselen in tegenstelling tot vroeger bijna het hele jaar rond
beschikbaar, niet alleen tijdens de r-maanden. Dus ook gecombineerd met
ingrediënten van het seizoen kunnen mosselen altijd.
Viki Geunes laat
proeven, de tweesterrenchef serveerde drie culinaire gerechtjes met mosselen.
Viki Geunes: Mosselen zijn een dankbaar product, vanwege de goed
gecontroleerde kweekcultuur, constante kwaliteit en mooi zoet vlees in de
schelp. Gewoon zien, ruiken en voelen aan natuurlijke producten is de basis
voor mijn inspiratie. Je kan veel soorten groenten, vis en schaaldieren perfect
laten contrasteren of harmoniëren met de delicate smaak van de mosselen. Naast
look in de klassieke bereiding, hou ik wel van licht zure en pittige smaken in
complexere bereidingen. Bij een traditionele goeie pot kiest Viki voor een
frisse pint, bij andere bereidingen hij een strakke, mineraalachtige witte
wijn.
Mosselen zitten
bomvol eiwitten (even veel of zelfs meer dan in vlees) en zijn lekker slank.
Want met 1% is het vetgehalte te verwaarlozen. Bovendien behoort het grootste
deel ervan tot de categorie van de meervoudige onverzadigde vetzuren en die
werken cholesterolverlagend. Daarnaast zijn mosselen rijk aan vitaminen en
mineralen als fosfor, ijzer, koper en seleen. Wanneer mosselen uit de
verpakking komen, kunnen ze een beetje open staan. Hou deze mosselen met de
bolle kant aan de onderzijde onder koud water en tik de schelp tegen de rand
van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de
schelp stuk of beschadigd is, gooi je best meteen weg.
Mosselen die na het
koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een wat
sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak ze
voorzichtig open met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees,
maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft
volgezogen met zand. Daarom open je ze best niet boven de mosselpan!
Mosselbouillonblokjes:
Rauwe mosselen geven kookvocht af dat - zeker als je geurige smaakmakers aan
het kookvocht hebt toegevoegd - heerlijk zilt en aromatisch is. Niet weggooien
dus! Vries het in een ijsblokjesvorm in en je hebt krachtige bouillonblokjes
die je kunt gebruiken in visgerechten en sauzen. En dan is er natuurlijk bier;
een heel goede partner. Probeer eens een speciaal bier zoals Grimbergen dubbel
of abdijbier, zeker als de mosselen ook in dit bier worden gekookt. maar een
fris witbiertje of gewoon tapbier past er ook prima bij.
|