8 Vlaamse streekproducten krijgen erkenning STREEKPRODUCT.be
Tijdens de eerste erkenningsronde van 2014 werden 8 nieuwe Vlaamse traditionele streekproducten boven de doopvont gehouden. Het betreft vleeswaren, mosterd, koffie en bier afkomstig uit 4 Vlaamse provincies: Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.
Straffe mosterd uit het Leuvense is een oud pareltje dat nieuw leven wordt ingeblazen. Voor pensen, Brabantse kop, roodbruin bier uit Zuid-West-Vlaanderen, Lierse koffie en filet d’ Anvers kunnen de producenten bogen op méér dan een paar generaties traditie die wordt voortgezet. In Zoersel krijgt de Sint-Antoniusbeuling het Vlaams erkenningslabel. De nieuw erkende Vlaamse traditionele streekproducten zijn stuk voor stuk echte smaakmakers waarin je de traditie proeft.
De Sectorgroep Streekproducten binnen VLAM houdt 3 erkenningsrondes per jaar. De ronde van januari levert 8 nieuwe erkenningen op. U vindt ze hieronder overzichtelijk voorgesteld. De producenten ervan mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.BE gebruiken op hun product en in hun communicatie.
Sint-Antoniusbeuling- aangeboden door Keurslager Bart uit Zoersel
Vlak bij de Sint-Antoniuskerk van Zoersel produceert Bart Van Dijck naar jaarlijkse traditie zijn Sint-Antoniusbeulingen in januari. Feestelijke beulingen zoals het hoort, zoet en op smaak gebracht met stukjes appel, Calvados en kruidnagel. Na de hoogmis op de feestdag van Sint-Antonius (17 januari) kan je in Zoersel nog een echt stukje folklore beleven. Dan worden de pensen per opbod verkocht ten voordele van de parochie, en met groot succes. Keurslager Bart - www.keurslagerbart.be
Straffe mosterd uit het Leuvense - Aangeboden door BVBA De Ster uit Lubbeek
Na meer dan 80 jaar enkel zachte mosterd geproduceerd te hebben (die de erkenning STREEKPRODUCT.be al op zak heeft) grijpt mosterdmaker De Ster terug naar het oudste basisrecept. Dit basisrecept was al in 1924 in gebruik voor de productie van een straffe mosterd. Hiervoor maakte De Ster gebruik van donkere mosterdzaden. Nadien kwam de vraag naar zachtere mosterd en werd er lokale gele mosterd toegevoegd. De straffe mosterd wordt eveneens in 3 stappen fijngemalen tussen indrukwekkende handgebeitelde molenstenen. Deze unieke molen staat gerant voor de smeuïge structuur van mosterd De Ster. www.de-ster.com
Witte en Zwarte pensen en Brabantse kop uit Midden-Brabant - aangeboden door Beenhouwerij Segers-Kerremans uit Strombeek-Bever
Zwarte en witten pensen maken sinds 1929 deel uit van het ruime gamma huisbereide vleeswaren bij Beenhouwerij Segers-Kerremans. De recepten bleven 3 generaties lang onveranderd, dit betekent voor de zwarte pensen een traditioneel recept met varkensvlees, bloed, brood, ajuin, eieren en als voornaamste kruiden kruidnagel en piment. In tegenstelling tot de witte pensen zijn de zwarte pensen vrij zacht gekruid en is de structuur smeuïger. De witte pensen zijn vast van structuur, typisch voor Brabant is de toevoeging van vrij veel wit broodkruim. Gesneden zie je mooie vleestukjes en, zoals de traditie vraagt, domineren de smaken muskaat en foelie.
Sinds 1929 is de beenhouwer Segers gevestigd in Strombeek-Bever ten noorden van Brussel. De vele huisbereide vleeswaren zorgen voor een groot en vast cliënteel. Een van de toppers is de Brabantse geperste kop, flink gekruid met muskaatnoot en foelie. De voorgezouten varkenskoppen en tongen worden gaargekookt in een bouillon, vervolgens wordt het vlees in blokjes gesneden. Het kookvocht wordt bijgekruid en extra gelatine wordt toegevoegd, daarna mag alles opstijven. Het resultaat is nog steeds hetzelfde: een mooie vlezige en stevig gekruide kopbereiding. www.beenhouwerijsegers.be
Lierse koffie - aangeboden als Java-Mokka en De Doornen Kroon door Koffiebrander Van Ouytsel uit Lier
Sinds 1876 brandt de familie Van Ouytsel koffie in Lier, eerst op de Grote Markt in huis De Doornen Kroon, nu bevindt de koffiebranderij zich in de Rechtsestraat. De oudste mengeling van het huis is nog steeds genoemd naar De Doornen Kroon. In kleine hoeveelheden worden de Arabica bonen langzaam gebrand tot ongeveer 180°C. Aan de hand van de geur en de kleur bepaalt Judith Van Ouytsel hoelang de koffiebonen moeten branden.
Deze koffie uit Lier sluit het nauwst aan bij de Antwerpse koffies en laat zich graag smaken bij een Liers vlaaike! www.koffievanouytsel.com
Roodbruin bier uit Zuid-West-Vlaanderen - aangeboden als Ichtegems Grand Cru door Brouwerij Strubbe uit Ichtegem
Brouwerij Strubbe bevindt zich reeds sinds 1831 onder de kerktoren van Ichtegem, 7 generaties lang wordt er al gebrouwen. Zoals elders in het land focuste ook Brouwerij Strubbe zich op bier van hoge gisting. Na WOI werd de trend van de lagegistingsbieren gevolgd. Sinds kort knoopt de brouwerij terug aan bij de traditie van de Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren. Voor De Ichtegemse Grand Cru werden 3 foeders aangekocht waarin het basisbier van hoge gisting rijpt en verzuurt. Het is aan de brouwmeester om dit oude bier te blenden met jong bier en zo tot een lichtzurig en dorstlessend bier te komen. Ondanks het vrij lage alcoholgehalte heeft dit biertje veel smaak. www.brouwerij-strubbe.be
Filet d’Anvers - aangeboden door Ernell Vleeswaren uit Temse
Het bedrijf Ernell, opgericht in 1975, bereidde zijn vleeswaren oorspronkelijk in Borgerhout, in 1988 verhuisde het bedrijf naar Temse. Men werkt er op ambachtelijke wijze en zoals het hoort gebruikt men voor de filet d’Anvers enkel het muisstuk van de platte bil, een stevige magere spier. Vakmensen ontvliezen de spieren en het muisstuk wordt in de juiste vorm versneden, een secuur werkje. Nadien worden ze gezouten, vervolgens volgt de rijping en ten slotte het roken met beukenhout. Filet d’Anvers is een zeer mooi stukje charcuterie, rijk aan smaak, extra mager en typisch Vlaams. www.ernell.be
|