Graubünden: 1.000 bergtoppen, 150 dalen en 615 meren.
Het Alpenkanton Graubünden biedt een bijna eindeloze veelzijdigheid en combineert wilde, ongerepte natuur met een hoogstaande toeristische infrastructuur. Nergens in de Alpen is het samengaan van natuur en cultuur zo tastbaar en zichtbaar als in Graubünden.
In 2014 is dit op een heel bijzondere manier te beleven, want dan vieren wij het 100-jarige bestaan van het Zwitserse Nationale Park, het oudste Nationale Park van de Alpen. Daarnaast verbindt de Rhätische Bahn al 125 jaar de dalen van Graubünden met elkaar. De bezoeker kan overal rekenen op spectaculaire en unieke uitzichten. Willkommen, allegra en benvenuti in de natuurmetropool van de Alpen.
100 jaar Zwitsers Nationale Park
In 2014 viert Zwitserland een heel bijzonder jubileum. Precies 100 jaar geleden richtte een paar visionairen in het Unterengadin het eerste Nationale Park van de Alpen op. De resultaten van deze pioniersprestatie zijn sindsdien van dichtbij te beleven tijdens wandelingen of biketochten. Zo ontmoet men in het park de zeldzame baardgier en het Bündner wapendier, de steenbok. Het openluchtspektakel LAINA VIVA laat van 11 juli tot 16 augustus in een toneelspel zien hoeveel conflicten de oprichting van het Zwitserse Nationale Park destijds veroorzaakte.
In het Unterengadin ontstonden hierdoor nieuwe vriendschappen, maar werden ook jarenlange vriendschappen verbroken. Het spektakel krijgt een bijzonder authentiek tintje door het optreden van circa 30 amateurtoneelspelers uit de regio.
125 jaar Rhätische Bahn
Wat in 1889 met de opening van de spoorbaan van Landquart naar Klosters begon, is inmiddels uitgegroeid tot een 384 kilometer lang spoorwegtraject. Het 125-jarige bestaan van de Rhätische Bahn (RhB) met zijn UNESCO-Werelderfgoedspoorlijnen Bernina en Albula en de wereldberoemde Glacier Express wordt in 2014 gevierd met een aantrekkelijk feestprogramma en verschillende speciale aanbiedingen.
Het meesterwerk van de Rhätische Bahn is te ervaren op het ‘treinbelevenispad Albula’ tussen Preda, Bergün en Filisur. Hier krijgt de gast een nieuwe, spannende kijk in de wereld van treinen, techniek en cultuur van de Rhätische Bahn en de mensen in het Albuladal.
Graubünden: Spectaculaire uitzichten
De imposante bergpanorama’s van Graubünden hebben wereldberoemde kunstenaars zoals Giovanni Segantini en Alberto Giacometti geïnspireerd tot het maken van vele meesterwerken. Denk aan de bijzondere uitzichten op de beroemde Oberengadiner berg Muottas Muragl. Deze berg bereikt men te voet of comfortabel met de kabelspoorbaan, die al zo’n 100 jaar bestaat. Boven aangekomen is het genieten van een groots panorama over het Engadiner merenplateau.
Een spectaculair vergezicht biedt ook het platform ‘Il Spir’ bij Flims: een 180-graden blik over de Rijnkloof Ruinaulta, ook wel de ‘Swiss Grand Canyon' genoemd. De driehoekige constructie torent schuin boven de 400 meter diepe afgrond, waardoor het bouwwerk de vorm van een gierzwaluw krijgt. Deze geliefde plek is te bereiken door een wandeling van minder dan een uur door het bos van Flims.
Actief ontspannen: fietsen en wandelen
Onderzoek bevestigt het: Graubünden is niet alleen het vakantiegebied nr. 1 van Zwitserland, maar ook het meest geliefde mountainbikegebied van het land. En dat is niet voor niets, Graubünden biedt alles wat het bikershart sneller doet slaan, van lastige flowtrails tot schitterende toerpaden van meerdere uren. Bikefans mogen het nieuwe bikepark in Lenzerheide beslist niet missen. Het is een van de grootste bikeparks van Zwitserland. Bovendien vind je hier speciale bikehotels, de service ‘graubündenPass Bike’ en biken zonder bagage, die de mountainbikeliefhebber van alle gemakken voorziet.
Een van de mooiste manieren om Graubünden te ontdekken is op de vele langeafstandswandelroutes waar veel cultuur-en natuurgebieden te ontdekken zijn. Bijzonder spannend zijn de talrijke oude muilezelpaden. Vroeger werden over deze paden wijn en andere goederen over de Alpenpassen naar Zwitserland gebracht. Nu zijn de Via Spluga, Via Sett en co. prachtig aangelegde langeafstandswandelpaden waar het niet aan comfort hoeft te ontbreken. Zo is het mogelijk om de bagage tijdens de tocht steeds naar de volgende accommodatie te laten brengen.
|