Ergens tussen Saumur en Montsoreau, vlakbij Tourraine, vinden we de unieke AOC Saumur-Champigny, met meer dan 1500 ha toegewijd aan rode (en Carbernet) wijnen. Het verschil met andere rode wijnen uit Saumur? De nabijheid van de Loire, die een zachter klimaat met zich meebrengt, en de gronden. In Saumur-Champigny vinden we namelijk klei- en kalkgronden, maar ook zand, aangebracht door de rivier. Deze AOC is zowel vlezig als sappig tegelijkertijd, een van haar belangrijkste kwaliteiten. Het fruitige aspect voegt zich hier perfect bij de mooie structuur. Frambozen, viooltjes, veel finesse, een mooi, zuur karakter, ... Alles is aanwezig voor een geslaagde degustatie of maaltijd. Het zal dan ook niet verwonderen dan de Saumur-Champigny een van de favoriete wijnen is in gezellige, Brusselse brasserieën!
Domaine Filliatreau 2013: de vroegere cuvée die in 1978 werd herdoopt tot ‘Jeunes Vignes’ is ondertussen de klassieker van het huis. De wijnranken worden geteeld op een aantal versnipperde percelen in de gemeenten Chaintres, Dampierre sur Loire, Varrains en Chacé en hebben een argilo-klakachtige ondergrond als gemene deler. De gemiddelde leeftijd bedraagt 20 jaar en ze werden met een densiteit van maximaal 5000 ranken per ha aangeplant, de versnippering heeft evenwel het voordeel dat ze erg zongericht zijn gelegen. Door de traditionele taille Guyot hebben de ranken een betere houtstructuur en is er een betere verdeling van de trossen waardoor ze ook meer zon krijgen.
Het rendement varieert tussen de 40 en 60 hl/ha en wordt mede beïnvloedt door de ondergrond, de zonexpositie en de ouderdom van de ranken. De oogst gebeurt volledig manueel met extra tri bij aankomst van de oogstmanden. De vinificatie start met 8 à 10 dagen in inoxvaten waarbij een systeem van warme en koude waterstromen de fermentatietemperatuur tussen de 245 en 27° C houdt. Dankzij de lage temperatuur die perfect past bij de terroir, wordt een fruitige wijn bekomen. Net de fruitigheid, de figuurlijke vleierij en de makkelijk drinkbaarheid zijn onbetwistbare pluspunten wanneer hij eerder koel, 12 à 14°C, wordt gedronken. Ingevoerd door De Coninck Brussel.
De typische eigenheid van de AOC Anjou is het feit dat het wijngebied bestaat uit 128 gemeentes, die tussen Saumur en Layon, langs beide zijden van de rivier liggen waardoor het meteen een boeiende mozaïek vormt van gebieden en kleinere percelen, wat niet verhindert dat het een bijzondere vruchtbaar regio is voor de productie van rode wijnen. De Cabernet Franc, die op de schilferstenen haar oorsprong vindt, bevat verrassend bloemachtige aroma's (iris, viooltje, jasmijn), maar ook van kleine rode vruchten en laat zich heel gemakkelijk drinken. Is dit de zachtheid van de Anjou, zoals Du Bellay ooit schreef? Krachtige, eerlijke, loyale wijnen. En dan vergeten we nog hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! In deze regio vindt u bovendien een AOC Villages die volledig toegewijd is aan de rode (Cabernet) wijnen: Anjou Brissac, vlakbij de Loire.
Château de Tigné, Terres Chaudes – AOC Anjou van Gérard Depardieu geldt als modelwijn. De gemiddelde leeftijd van de ranken is 28 jaar al gebeurt de oogst voornamelijk van de meer dan 40 jaar oude stammen. De naam ‘terres chaudes’ vindt zijn oorsprong in de aanwezig van falunstenen in de bovengrond, stenen die tijdens de dag de zonne-energie opslorpen en de warmte tijdens de nacht opnieuw uitstralen. Dit heeft het voordeel dat tijdens zonovergoten seizoenen de oogst hier merkelijk vroeger, tot 10 à 14 dagen, kan gebeuren dan in andere percelen.
De vinificatie gebeurt, net als de alcoholische en malolactische fermentatie, onder gecontroleerde temperatuur, 28°C, in inoxvaten en neemt 21 dagen in beslag. De eindrijping vindt voor 40% plaats in eiken vaten, de rest rijpt in inox. Dit alles resulteert in een wijn die in het glas een dieprode en stevige kleur aanbiedt, in de neus komen aroma’s vrij van rijpe rode vruchten. In de mond worden deze aroma’s omgezet in subtiele smaakaccenten, gul en overdadig met aangename tannines van het rijpe fruit, mooie lange afdronk met duidelijk bewaarpotentieel. Geserveerd bij 16-17°C past deze wijn uitstekend bij rood vlees en wild, maar ook bij kazen met een gefermenteerde korst. Wijn met een bewaarpotentieel van 5 tot 8 jaar, verdeeld door Mes Vins du Monde Brussel.
|