Op het moment dat elders de laatste oogst wordt binnengehaald, starten de werkzaamheden in de boomgaarden Clos de la Hurvanière in Saint Cyr du Ronceray in Calvados. Hier loopt de oogst verder tot behoorlijk diep in de maand december.
Maar liefst 5 generaties actief in de Calvados en jaarlijks 500 à 600 ton appelen verwerken gedurende 3 maanden is het lot van de familie Groult. De oogst van ruim 30 variëteiten verloopt op artisanale wijze, de verscheidenheid van de rassen is typerend voor de Calvados Pays d’Auge, verscheidenheid waarbij zoete, zachte appelen worden gemengd met rinse, zuurdere soorten en diverse tussenvariaties, wat een prima resultaat geeft. Eens de oogst ten einde, worden geduld en savoir faire de belangrijkste eigenschappen. De cider fermenteert immers gedurende ruim een jaar vooraleer hij wordt gedistilleerd, nadien wordt alambic na alambic verwarmd op houtskool, om uiteindelijk bij verdamping te worden gekoeld door het koper en een prima alcohol te vormen.
De kwaliteit van de appelen is dit jaar schitterend, maar de opbrengst ligt beneden het niveau van 2012. De klimatologische omstandigheden waren bepalend voor de opbrengst. Een te zachte winter met vrij vroege bloei met te lage temperaturen en te veel regen, waardoor de bestuiving van de bloem benedenmaats bleef.
Jean Roger Groult is gelukkig dat de eerste sappen een mooi resultaat geven, de zomerse maand september gaf het fruit toch nog een mooi suikergehalte mee. Het is alleszins benieuwd uitkijken naar het resultaat waarop we weliswaar nog enkele maanden zullen moeten wachten. www.calvados-groult.com
|