De voorbije dagen werd op de esplanade van het Europees Parlement in Brussel het Europees kampioenschap ‘écailler’ betwist onder het peterschap van Alain Cadec, Europarlementariër en voorzitter van de commissie ‘visteelt’.
Acht kandidaten afkomstig uit vijf landen geselecteerd op basis van de nationale wedstrijden betwistten een spannende competitie. De deelnemers uit België, Italië, Zweden, Frankrijk en Spanje moesten twee behendigheidsproeven afleggen. Vooreerst dienden ze om ter snelst, 50 creuses en 50 platte oesters te openen. Nadien moest een zeevruchtenschotel worden gepresenteerd binnen een maximale tijd van 20 minuten. Hierbij werd door de jury rekening gehouden met de creativiteit en de diversiteit van de zeevruchten en de globale presentatie.
De jury o.l.v. Bruno Gauvain, meilleur ouvrier de France, bestond uit een zestal professionelen uit de sector, hun taak was vooral bij de zeevruchtenschotel erg moeilijk gezien de schotels enkel een nummer meekrijgen, blind jureren dus.
Laureaat werd uiteindelijk Clément Maradon van L’Ecailler du Jutard in Lyon die eveneens de individuele winnaar werd van de zeevruchtenschotel. Ecailler Paulo Campos, Le Toucan sur Mer in Brussel behaalde een verdienstelijke 3de plaats en kreeg de bronzen medaille. Minder goed verging het Laurent Rod, Brasserie des Six Colonnes in Waterloo, die na een eerder teleurstellende prestatie in het onderdeel ‘oesters openen’ toch nog een 5de plaats kon bemachtigen.
|