xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
MARTIEN VAN DIJCK VAN RESTAURANT WOLFSLAAR, BREDA,
UITGEROEPEN TOT BESTE MAATJE!
AD Martien van Dijck van restaurant Wolfslaar uit Breda mag zich een jaar lang internationale maatjeskok noemen. Met zijn gerecht "Salade van Hollandse Nieuwe met struikselderij en groene appel, met een romige dressing van crème fraîche en sherry op krokante kruidenfiloplaatjes' won hij in Maastricht overtuigend de internationale kokswedstrijd "Beste Maatjes", waarin drie Belgische, Duitse en Nederlandse professionele chefkoks het tegen elkaar opnamen. Steffen Henssler van restaurant sushibar Henssler & Henssler, Hamburg werd tweede, Marcin Beaufort van Maison Vandamme, Brugge behaalde de derde plaats. Als beste land in het creatief bereiden van Hollandse Nieuwe koos de vakjury Nederland.
De wedstrijd 'Beste Maatjes' die dit jaar voor de eerste keer werd uitgeschreven door het Nederlands Visbureau, moet koks stimuleren tot creatieve gerechten met haring. Duitsland, Nederland en België zijn de enige landen in de wereld waar de nieuwe haring wordt gegeten. Dat Hollandse Nieuwe zich - buiten de klassieke maatjes aan de staart, met of zonder uitjes - voor heel wat verrassende gerechten leent, bleek woensdag 28 juni tijdens een spannende finale in de Hoge Hotelschool Maastricht.
De jury was onder de indruk van de creativiteit en originaliteit die de laureaat tentoonspreidde. Luc Ouwehand, voorzitter van de jury: 'Het gerecht van Martien is helemaal af. De combinatie van de begeleidende ingrediënten zoals appel en struikselderij brengen de pure, natuurlijke smaak van de Hollandse Nieuwe perfect tot uiting.' Zelf was de chef-kok ook blij verrast met zijn overwinning: 'Ik ben er helemaal voor gegaan en alles is van een leien dakje verlopen tijdens de wedstrijd. Ik ben niettemin erg verrast dat ik als winnaar ben verkozen want ook mijn collega-chef-koks kwamen erg creatief uit de hoek. In mijn gerecht is de haring volledig in zijn waarde gebleven en ik denk dat dat de doorslag heeft gegeven bij de jury. Ik ben ook de enige die de haring in zijn geheel heeft verwerkt en niet heeft versneden.'
Stefaan Daeninck (jurylid) over de Belgische deelname: "De Belgen creëerden elk een prachtig kookboek, met elk drie kleine haringvariaties. Maar misschien combineerden ze daardoor net te veel smaken. De creativiteit, smaak en presentatie van het gerecht van Marcin Beaufort verzekerde hem van een verdiende derde plaats. Vooral de Hollandse Nieuwe in panko gefrituurd met escabechesalade en koriander viel in de smaak." RVH.
|