EXKi breekt met de regels van het traditionele snelrestaurant door versbereide en natuurlijke producten aan te bieden om ter plaatse te eten of mee te nemen. De kaart biedt een ruime keuze aan gezonde en evenwichtige gerechten, op basis van verse en natuurlijke producten van de beste kwaliteit.
Elke maand zet EXKi een seizoensgroente in de kijker en creëert hiermee enkele originele gerechten. In maart staat de wortel centraal. Wortels zijn rijk aan caroteen, een antioxidant dat beschermt tegen vrije radicalen. Ze bevatten weinig calorieën (33 kcal/100g), maar wel veel vitamine B, K en C, en ook heel wat mineralen waaronder kalium, calcium, magnesium en ijzer.
EXKi stelt in maart volgende gerechten voor in zijn restaurants: een wrap: geraspte biowortels, hummus met kurkuma en tofu; een kleine salade: biowortels, witte kool, biopompoen en dragon; een grote salade: biowotels, biogriesmeel en spek en een warme maaltijd: stoemp van biowortels en vleesbrood.
Om u nog langer te laten genieten presenteert EXKi een heerlijk recept om zelf te bereiden: wortelcake met hazelnoten.
Voor 6 personen: verwarm de over voor op 180°C, maak drie wortels schoon, ongeveer 300g, en rasp ze.
Doe 100 g bloem en een halve theelepel bakpoeder in een kom en meng met 80g suiker en 100 g gemalen hazelnoten. Maak een kuiltje in het midden en voeg toe: 7 cl koolzaadolie, 30g vloeibare room, één of twee theelepels kaneelpoeder, 30g honig en twee eieren. Breek de eieren een voor een in het mengsel en roer goed na ieder ei. Voeg de wortelen toe, meng goed en doe het deeg in een cakevorm. Liefst met antikleeflaag. Bak 35 tot 45 minuten in de oven. Laat afkoelen en haal de taart uit de vorm. Serveer de cake lauw of koud.
Variant: de hazelnoten kunnen vervangen worden door amandelpoeder en de schil van een sinaasappel. Maak een glazuur oor de cake door bloemsuiker te mengen met wat citroensap. Hou je van kruiden? Voeg dan gerust een snuifje gember, nootmuskaat en kaneel toe. Hoe je helemaal niet van een gekruide cake? Vervang de specerijen dan door citroen- of sinaasappelschil.
|