EXKi breekt met de regels van het traditionele snelrestaurant door versbereide en natuurlijke producten aan te bieden om ter plaatse te eten of mee te nemen. De kaart biedt een ruime keuze aan gezonde en evenwichtige gerechten, op basis van verse en natuurlijke producten van de beste kwaliteit.
Rauw en fijngesneden is de venkel heerlijk in een salade. Gestoomd en in puree is het de perfecte groente bij vlees- en visgerechten. Daarnaast is venkel ook lekker in een groentesoep of gewokt en, hoe verrassend dat ook mag klinken, als dessert. Geraspt op een fruitsalade of verwerkt in een cake of taart, is deze groente verrukkelijk.
Venkel is bijzonder caloriearm (25 kcal per 100 g) en bevat veel voedende bestanddelen. Het bevat niet enkel heel wat vitamine C, maar zorgt ook voor de nodige aanbreng van vitamine B9, E, provitamine A en belangrijke antioxydanten die de strijd aangaan met de vrije radicalen en de celveroudering. Daarnaast is venkel ook een rijke bron van minerale zouten, bijvoorbeeld kalium dat broodnodig is voor het samentrekken van de spieren en een goede werking van de nieren en magnesium dat zorgt voor het behoud van het evenwicht in het spier- en zenuwstelsel. De groente bevat heel wat ijzer en zachte en licht verteerbare vezels. Kortom, de "gezondheidsgroente" bij uitstek!
EXKi stelt in juni volgende venkelrecepten voor, onder de naam van Foeniculum Vulgare : een broodje met ambachtelijk stokbrood, Vita® gebraden kip, bio venkel en wortelemulsie, een warm gerecht met MSC kabeljauw, bio venkel en een aardappelpuree, een kleine salade met bio venkel, sinaasappel en rode paprika en een soep.
EXKi onthult nog een heerlijk recept op basis van venkel om zelf te bereiden: Venkel gekonfijt met citroenschilletjes. Probeer het zeker uit!
Venkel gekonfijt met citroenschilletjes
Voor 4 personen: bereiding: 20 min – gaartijd + 1 uur
4 venkels, 1 bio- of niet behandelde sinaasappel, 1 bio- of niet behandelde citroen, 1 bio- of niet behandelde limoen, 1 koffielepel honing, 2 soeplepels olijfolie, 3 koffielepels korianderzaadjes, peper en zout
Verwijder de basis en de stengel van de venkels, spoel ze en snij ze in de lengterichting doormidden. Dompel de stukken venkel gedurende 3 minuten onder in een grote hoeveelheid kokend zout water. Laat uitlekken en schik ze in een ovenschaal.
Spoel de citrusvruchten en verwijder de schil met een dunschiller. Snij deze in lange repen. Strooi de helft van de schillen over de venkels. Pers de vruchten en vang het sap op in een kommetje. Voeg er de honing en geplette korianderzaadjes aan toe, kruid met peper en zout en giet dit over de venkels. Overgiet het geheel met de olijfolie en dek af met aluminiumfolie. Laat ongeveer een uur garen in een oven op 150-160 graden.
|