EXKi breekt met de regels van het traditionele snelrestaurant door versbereide en natuurlijke producten aan te bieden om ter plaatse te eten of mee te nemen. Elke maand zet EXKi een seizoensgroente in de kijker door deze te verwerken in heerlijke en unieke gerechten. In juli staat de tomaat centraal. Tegenwoordig vinden we tomaten het hele jaar door in de winkel, maar ze blijven op hun best van juli tot oktober.
Rauw is de tomaat lekker in gemengde slaatjes en smaakt ze ook opperbest als sap of in een lekker koele gazpacho. Gekookt kan ze verwerkt worden in tal van gerechten en kan je er heerlijke sauzen van maken. Ook als ingrediënt in het dessert is de tomaat een optie. Enkele kerstomaten gemengd met wat aardbeien, een weinig basilicum, suiker en een scheutje olijfolie en je krijgt een heel verrassend en verfrissend dessert. Ook verbluffend en verrukkelijk: een frisse tomatensorbet.
Een tomaat bestaat uit ongeveer 95% water en heeft dus een lage energiewaarde (15kcal/100g). Ze bevat grote hoeveelheden vitamine C, die gekend zijn voor hun ontstekingswerende eigenschappen en bijdragen tot een betere opname van calcium en ijzer. Verder bevat ze ook veel vitamine E, een krachtige antioxidant. Maar haar grootste troef is ongetwijfeld de rijke concentraties lycopeen en betacaroteen, die de tomaat haar mooie rode kleur geeft en onze cellen beschermt tegen aanvallen van vrije radicalen. Bij een gekookte tomaat stijgt de hoeveelheid lycopeen nog.
Behalve fosfor, calcium en magnesium, bevat een tomaat ook kalium, een element dat actief bijdraagt tot een goede nierfunctie en een te hoge bloeddruk vermindert. Tenslotte kunnen we er nog aan toevoegen dat een tomaat ook vezels bevat die de darmtransit stimuleren. Het enige minpuntje: de pel en de zaden kunnen gevoelige verteringsstelsels irriteren.
In juli stelt EXKi volgende tomaatrecepten voor in de restaurants: een sandwich: Tomaat, tijm en paprikasaus, ham - een warm gerecht: Linguini, courgette, tomatensaus, verse tomaten, basilicumpesto - een soep.
Een heerlijk recept om gezellig samen thuis te bereiden: Salade van kerstomaten met kersen. Voor 4 personen: bereiding: 15 min - geen kooktijd- ingrediënten: 1 klein handvol kersen, 50 g rode bessen, 400 g kerstomaten, 1 soeplepel azijn, 2 soeplepels olijfolie, peper en zout
Spoel de kersen, snij ze in twee en ontpit ze. Spoel de kerstomaten en snij ze in twee. Daarna de bessen spoelen en van de trosjes afristen. Giet azijn in een slakom en voeg er peper en zout aan toe. Emulgeer met de olijfolie. Voeg er de tomaten, kersen en bessen aan toe en meng goed. Variant: Bij het opdienen rooster je lichtjes enkele pijnboompitten in een pannetje zonder vetstof en strooi je ze over de salade.
|