EXKi breekt met de regels van het traditionele snelrestaurant door versbereide en natuurlijke producten aan te bieden om ter plaatse te eten of mee te nemen. De kaart biedt een ruime keuze aan gezonde en evenwichtige gerechten, op basis van verse en natuurlijke producten van de beste kwaliteit. Elke maand zet EXKi een seizoensgroente in de kijker door ze te verwerken in heerlijke en unieke gerechten. In januari staat de knolselder centraal.
Knolselder is één van de minst energierijke groenten (ongeveer 18 kcal per 100 g) en bevat voornamelijk water. Knolselder levert een breed scala aan vitaminen, zoals vitamine B, C en E en bevat veel mineralen, zoals kalium (gunstige invloed op ons cardiovasculair systeem), calcium en magnesium, een relatief hoog aantal vezels en heel wat sporenelementen, waaronder selenium, chroom en molybdeen, die van vitaal belang zijn voor onze beweging.
In januari stelt EXKi volgende recepten met knolselder in zijn restaurants voor: Een broodje: “remoulade” van knolselder, pastrami, kervel; Een duosalade: knolselder, appel, sojabonen, curryemulsie; Een kleine salade: knolselder, bio bulgur, gedroogde tomaten. Tot slot onthult EXKi nog een heerlijk recept om gezellig samen thuis te bereiden: parmentier met knolselder- en aardappelpuree.
Parmentier met knolselder-en aardappelpuree
Voor 4 personen - Voorbereiding: 30 min - Kooktijd: 50 minuten
Pel en snipper de ui. Verhit 1 soeplepel olie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg 600 g rundergehakt toe, samen met 1 teentje knoflook, peper en zout en laat ongeveer tien minuten bakken.
Schil 400 g knolselder en 500 g aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze gedurende 20 minuten in gezouten water, tot de groenten en aardappelen gaar zijn. Stamp de groenten en aardappelen en voeg er vervolgens 30 g boter, 10 cl lauwe melk, 5 cl room en 1 snufje nootmuskaat aan toe.
Verwarm de oven voor op stand 6/7 (200 ° C). Schik het vlees in een beboterde schotel en bedek het met de aardappelpuree. Bestrooi met 40 g geraspte emmentaler en bak gedurende 20 minuten in de oven.
Variante: Voeg een paar takjes kervel toe bij het opdienen
Het verhaal van EXKi begint in 1999, wanneer Nicolas, Frédéric en Arnaud, met een passie voor de goede keuken, het idee uitwerken van een kwalitatief snelrestaurant met focus op natuurlijke producten. Op 9 januari 2001 opent het trio een eerste zaak aan de Naamsepoort in Brussel: het begin van een mooi verhaal.
|