SALON VAN HET CULINAIRE BOEK
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het Brussels salon van het Culinaire boek is een ontmoetingsplaats voor auteurs, chefs en het grote publiek. Dit salon loopt van 20 tot en met 22 oktober in De Markten, Oude Graanmarkt in Brussel.
De enorme evolutie die het culinaire boek de laatste jaren heeft ondergaan, stijging van de verkoopscijfers met 29%, is eigenlijk de aanleiding om dit salon te organiseren. Dat Brussel als locatie werd gekozen heeft natuurlijk alles te maken met de sterke reputatie die de stad op culinair gebied heeft opgebouwd. Toch is het principe van het salon is heel eenvoudig: gezelligheid en dialoog tussen exposanten en bezoekers rondom de tafels waarop de culinaire werken worden uitgestald.
Net zoals de schilderkunst, de muziek en de poëzie, is aldus Philippe Decloux, schepen van handel en toerisme van de stad Brussel, het koken een kunst die zowel lichte als hevige emoties losmaakt, gaande van genot tot ongenoegen, zintuiglijk verlangen tot weerzin, plezier tot ergernis
Geurige en kleurrijke recepten die uw smaakpupillen prikkelen, die uw lichaam doordringen, die uw neusvleugels strelen met hun aromas die zich verspreiden zoals een nevelsluier. De kunst van het koken met een groot palet van kleuren en smaken is een plaats waar alles samenkomt. Alle rijkdommen die de natuur ons biedt, nemen deel aan een groot feest met als kers op de taart de laatste sublieme en spontane ingeving van de meester zelf, de chef-kok en van iedereen die de gerechten bereidt met zoveel liefde en toewijding, een kleurrijke mengeling van aromas en geuren voor alle liefhebbers.
Het omgaan met smaakbeleving, de nieuwsgierigheid van alle betrokkenen en het ontdekken van de ander dragen bij tot de kwaliteit van het geheel. Het genot van het koken, schillen, ontpitten, fijnsnijden, snijden, paneren, met eigeel bestrijken en vervolgens bewonderen, opsnuiven, smaken, proeven en delen vormen de hoofdingrediënten van een voortreffelijke keuken.
Nieuwigheden dit jaar zijn o.m. een grote en uitzonderlijke openingsconferentie in Ceria, de komst van meerdere grote buitenlandse chefs, o.m. Pierre Gagnaire, Michel Troisgros, Pascal Barbot, Olivier Roellinger, maar ook de deelname van de Belgische topchefs zoals Peter Goossens, Frank Fol, Yves Mattagne, Wout Bru .. Een culinair parcours langs verschillende restaurants in de omgeving van Markten die met producten uit Nîmes werken een keuken waar koude bereidingen worden gedemonstreerd en een conferentieruimte in de schoot van het salon.
Het Brusselse salon van het Culinaire boek wil een gezellige manifestatie zijn voor het grote publiek waar de dialoog tussen bezoeker en auteur geen loze belofte is, kortom een plek zijn waar iedereen dezelfde passie deelt. De chef, buiten de vertrouwde omgeving van zijn keuken, zal gedurende deze drie dagen, in direct contact staan met zijn talloze bewonderaars.
Tijdens het salon worden eveneens talrijke seminaries georganiseerd. Exacte uren en dagen waarop de diverse gastsprekers aanwezig zijn worden weergevonden op de website www.hetculinaireboek.be. De seminaries handelen o.m. over gastronomie, dieetleer, wijn, gezondheid
Aan deze gratis seminaries nemen zowel binnen- als buitenlandse chefs deel.
In het dorp van smaken kan je je smaakpupillen laten botvieren en je tanden zetten in de artisanale producten van vreemde en eigen bodem. Artisanale werkwijze en kwaliteit staan hier centraal.
Voor de 2de editie werd de regio Nîmes als gastregio uitgekozen. Producten en gastronomie uit deze regio met o.m. kazen, wijnen, charcuterie, olijven, olijfolie, tapenades, cartagène en brandades krijgen extra aandacht.
Voor de 2de editie van het Salon van het Culinaire boek wordt een openingsconferentie gegeven voor Hervé This, de grootmeester van de moleculaire keuken en dit op vrijdag 20 oktober te 15 uur in het auditorium Jacques Brel in de hotelschool Ceria.
Praktisch: salon van het culinaire boek, De Markten, Oude Graanmarkt te 1000 Brussel op vrijdag 20 oktober van 19 tot 22.30uur, op zaterdag 21 en zondag 22 oktober telkens van 10 tot 18 uur. Toegangsprijs 5n senioren 4. Uitgesproken doelgroep: lesgrage gastronomen, levensgenieters, gepassioneerde foodies, professionele en hobby koks. RVH.
www.hetculinaireboek.be
|