Halloween kan ook griezelig lekker zijn!xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Breydelham presenteert Halloweenreceptjes om in de sfeer te komen
Decoraties met heksen, spinnen en pompoenen verraden dat het griezelfeest Halloween opnieuw voor de deur staat. Om helemaal in de sfeer te komen, stelt vleeswarenproducent Breydelham creatieve receptjes voor om je familie en vrienden te verrassen tijdens Halloween. De combinatie tussen pompoen en ovenverse Breydelham is té lekker om niet van het moment te profiteren!
Halloween is een oud-Keltisch feest dat oorspronkelijk alleen in de Verenigde Staten werd gevierd. In de laatste nacht van oktober (aanstaande zondag) verkleden vooral kinderen zich in allerlei griezelige en mysterieuze figuren. Ze gaan daarbij van deur tot deur en vragen de bewoners om iets lekkers (treats), zoniet zullen ze het huis beheksen en kattekwaad uithalen (trick). Vandaar de keuze die ze aan de bewoners laten: trick or treat?. Traditioneel valt Halloween samen met de pompoenenoogst. De uitgeholde pompoenen waarin een gezicht wordt gekerfd en een kaarsje wordt geplaatst, is uitgegroeid tot het symbool van dit griezelfeest. Al even traditioneel, gaat Halloween gepaard met een gezellig samenzijn in de tuin, rond een houtvuur. In dit vuur worden dan spiesjes met marshmallows (schuimachtig suikerwerk of spekken) of andere lekkernijen geroosterd. Vrij recent waaide de Halloween-traditie over naar Europa, waar dezelfde sfeer wordt gecreëerd door de organisatie van allerlei thematische activiteiten.
Breydelham met pompoen en kampernoelies, fusillipasta en parmesankaas
Ingrediënten voor 4 personen:
500 gr breydelham, 500 gr pompoenblokjes, 250 gr kampernoelies, 500 gr fusilli, olijfolie, 4 teentjes look, 2 uien, 50 gr gehakte peterselie, 500 cc gevogelte- of groentebouillon 250 cc magere room, peper en zout, gemalen nootmuskaat, versgemalen parmesankaas
Bereidingswijze: Verwarm de olijfolie en voeg de geperste look en versnipperde ui toe. Voeg de pompoenblokjes toe en laat eventjes meebakken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Bevochtig het geheel met de bouillon en laat de pompoenblokjes bijna gaar koken. Giet alles door een zeef en kook het vocht met de magere room tot sausdikte.
Kook de pasta al dente gaar in ruim gezouten water. Meng de pasta, de pompoenblokjes, de gebakken champignons, de gehakte peterselie en de reepjes Breydelham met de saus. Giet alles in een vuurvaste schaal. Bestrooi alles met parmesan en laat gratineren in de oven.
Kaasfondue uit de pompoen met Breydelham en grotpaddestoelen:
Recept van Felix Alen
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kleine pompoen - 1/2 l melk - 2 el roux - 350 g kaasmix voor fondue - 2 dl room - peper en zout - muskaatnoot - 300 g Breydelham - 300 g gebakken grotpaddestoelen
Bereidingswijze: Snijd een deksel uit de pompoen en hol hem een beetje uit. Dat gaat best met een eetlepel. Snijd daarna ongeveer 300 g van het pompoenvlees in stukjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af en maal dit in de keukenrobot tot een zeer gladde puree.
Breng de melk aan de kook en doe er peper en zout bij. Bind met wat roux en voeg er de kaassoorten, room, muskaatnoot en de pompoenpuree bij. Voeg eventueel wat melk of pompoenkookvocht bij als de bereiding te dik zou zijn. Giet de kaassaus in de pompoen, zet het deksel er terug op en verpak het geheel met aluminiumfolie. Maak buiten een houtvuur aan, waarop je kan grillen. Zet vervolgens de pompoen gedurende minstens een uur aan de zijkant van het vuur, zodat de inhoud terug zacht kan worden. Rijg ondertussen de in blokjes gesneden ham en de paddestoelen op stokjes en grill ze boven het houtvuur. Open de pompoen en laat de gasten hun spiesjes doppen in de kaassaus. Smakelijk! RVH.
www.breydelham.be of www.breydelspek.be
|