HERAKLES,
Griekse kwaliteitsbrasserie.
Bij de opstart van het restaurant enige tijd terug, hadden Yannis Golfinos en zijn echtgenote reeds de typische Griekse overlast van plaasteren standbeelden en frescos van het Panthenon achterwege gelaten. Toch bleef de sfeer traditioneel met vele open ruimten, waar tradities, gezelligheid en veel babbels voorlopers werden van een moderne vormgeving.
Het vernieuwde interieur van de Herakles is hedendaags, tegelijkertijd elegant en stijlvol met uitgesproken evenwicht in de gebruikte materialen zoals metaal, inox, leder, exotisch hout, arduin,
Deze eerde sobere decoratie wordt extra ondersteunt door grijze en zwarte tonen met het molbont als decoratief element, tenvolle in de schijnwerpers geplaatst door de indirecte verlichting.
De nieuwe inrichting biedt evenzeer ruimte voor een terras, zwevend tussen hemel en aarde, waar men genietend van de zon, in openlucht, gezellig keuvelend, een lunch of diner kan degusteren. Het keukenteam dat voor tal van verrassende combinaties zorgt staat olv. Yannis Laios, terwijl in de zaal Kosta Trevlopoulos de figuurlijke scepter zwaait. De glimlach van zijn team vervloeit in een attente dienstverlening en uiterste efficiëntie waardoor het restaurant Herakles uitgroeit tot een stukje Griekenland met gulle, gezellige mensen die hospitality hoog in het vaandel voeren.
Gulheid is een passende omschrijving voor de keuken. Met tal van traditionele trekjes in een leuk hedendaags kleedje en een puike selectie van dagverse schotels, krijgt men globaal een aangename verpozing. De overladen soms kilometerlange kaart, werd ingeruild voor oerdegelijke kwalitatieve producten.
Tussen de voorgerechten ontdekten we de Meze Herakles, een assortiment van fijne proevertjes, een schotel die met de seizoenen evolueert. Aan te bevelen zijn evenzeer de scampis Herakles samen met fijne spekreepjes of een carpaccio van schaap op basilicum. Moussaka behoort net als de Griekse grillades tot de traditionele specialiteiten, maar ook een visbrochet of een fijne gegrilde zwaardvis zorgen samen met een Ierse entrecote voor culinaire topmomenten. In het dagverse assortiment zorgt de chef voor unieke combinaties van o.m. seizoensgroenten, wild, asperges,
Smaakhuwelijken tussen Belgische en Griekse producten hebben telkens weer een aangenaam, verrassend smaakaroma. Enkele dubbele schotels bieden een bijzonder uitgebreid gerecht waarvan twee volwassenen volop kunnen genieten, topper is en blijft de lamsschotel maar de chefs schotel zorgt voor afwisseling en leuk culinaire genot.
De middaglunch, voorgerecht, hoofdschotel en koffie wordt binnen de 45 minuten geserveerd en kost amper 12.50. Een bewijs dat de smaakpupillen ook op een snelle en best ludieke manier tot heerlijk degusteren kunnen aangespoord worden.
De wijnkaart brengt een ruime keuze van kleine Griekse wijngaarden die kwaliteit en prijs binnen aanvaardbare perken houden. Het bewijst dat de pogingen die Griekenland sedert een 20-tal jaren onderneemt om waardevolle witte en rode wijnen te produceren, vruchten afwerpen. Tot de betere witte wijn behoort o.m. de Samaropetra Domaine Kir-Yanni 22.90, terwijl zowel de Nemea 200 Tselepos uit de Peleponesus, van 100% Agiorgitikodruif,22 en de Domaine Tselepos 2002, 31.90 mogen aanbevolen worden. Het aanbieden van de wijn in een karaf is een oude Griekse traditie waardoor de wijn lucht meekrijgt en de aroma-ontwikkeling zich ten volle manifesteert.
Restaurant Herakles is alle dagen geopend van 12 tot 15 uur en van 18 tot 24 uur behoudens op 24 december. Speciale menus voor groepen vanaf 10 personen en banketten vanaf 30 couverts. RVH.
Restaurant Herakles, Dielegemsesteenweg 145, 1090 Jette tel 02-478 25 92 (Vlakbij de Place de lAncienne Barrière) www.restaurantherakles.be
Quotering:
Leuke en uitgebreide gerechten die soms in het drukke, iets te luidruchtige gewoel, deels hun waarde inboeten. Jammer dat ook keukengeuren tot in de gelagzaal doordringen.
Gidsnoteringen:
Delta: geen bouzouki of gebroken borden, wel goede keuzemogelijkheden voor lekkerbekken en wijnliefhebbers.
|