DE LEKKERE ZACHTE SMAAK VAN LE LARRY
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Geitenkaas als aperitiefhapje, in een salade met honig of in een gerecht met couscous en tuinkruiden
De culinaire mogelijkheden zijn divers en geitenkaas is steeds vaker een vaste partner op de Belgische tafels.
In de wereld van kaasproducenten neemt Le Larry, de kaasmakerij van ganda Ham, een aparte plaats in. Met hetzelfde enthousiasme waarmee ze 25 jaar geleden zijn gestart, blijven Gino en Nadine De Clercq op ambachtelijke wijze geitenkaas maken.
Le Larry is het verhaal van twee ondernemende en creatieve Oost-Vlamingen. Gezien hun afkomst mag het eigenlijk weinig verwondering wekken dat ze iets zouden gaan doen in de agroalimentaire sector. Gino stamt uit een familie van serrenbouwers in bloemengemeente Lochristi. Hij leerde voor kok. Nadine komt uit een landbouwersgezin.
In 1981 startten ze in Lochristi een geitenboerderij omdat ze iets wilden doen dat dicht bij de natuur stond. Het kaasmaken gingen ze in Frankrijk leren maar ze wilden de Franse producenten in geen geval kopiëren. Ze wilden een smakelijke en zachte geitenkas maken die verschilde van de overheersende en penetrante smaken van veel Franse geitenkazen. Aanvankelijk produceerden Gino en Nadine een soort platte kaas. Tot ze in het dorpje Le Larry in de buurt van het Noord-Franse Amiens een specialist van het vak ontmoetten. Die leerde hen ook hardere geitenkazen te maken. De kaas Le Larry was geboren en het product werd in die aanvangsjaren vooral afgezet in de streek van Rijsel.
Het basisproduct is rauwe melk, afkomstig van het ras witte Saanen, die twee keer per dag gemolken worden. Het eindproduct is een geitenkaas met een zachte smaak; het resultaat van dagelijkse verwerking en stremmen op lage temperatuur. Zo wordt het volle aroma van de geitenmelk bewaard, en is er geen bittere nasmaak.
De fabricatie van Le Larry gebeurt volgens die typische traditionele ambachtelijke methode die de Fransen moulé à la louche noemen. Dus, met de pollepel, handgeschept in de vormen. Het almaar groeiende succes van Le Larry noopte de De Clercqs tot uitbreiding van hun zaak maar ze bleven steeds artisanaal werken. Ze houden er streng de hand aan dat de melk onmiddellijk wordt verwerkt, en daar is precies de garantie voor een kaas met een lekkere zachte smaak.
Creatief denken én handelen staan voorp. Zo ontwikkelden ze steeds meer verschillende producten zoals geitenkaas met spek, met zongedroogde tomaten, met olie en kruiden, of met Ganda Ham. Van het een kwam het ander en de ambachtelijke kaasmakerij begon samen te werken met Ganda Ham voor research en de ontwikkeling van nieuwe producten. Le Larry raakte in een stroomversnelling. De grote doorbraak kwam er in 2000 toen de grootdistributiesector de uitstekende kwaliteit van hun producten ontdekte en Le Larry aan de distributie kon leveren zonder toegevingen te doen aan de kwaliteit en het ambachtelijk procédé. In 2003 trad Le Larry toe tot de Ganda-groep wat extra mogelijkheden bood om nog meer op zoek te gaan naar nieuwe toepassingen.
Kaasmakerij Le Larry heeft sinds jaren zijn plaats in het aanbod van bioproducten. In 1999 was Le Larry het eerste Belgische bedrijf dat verse bio-geitenkaas op de markt bracht. De biologische aanpak loopt doorheen het hele productieproces: van aangepast biologisch geteeld en geproduceerd voer voor de geiten tot het kaasmaken zonder gebruik van bewaarmiddelen of kleurstoffen. Alle producten van Le Larry zijn trouwens in een bio-versie verkrijgbaar.
Nu heeft de samenwerking tussen Le Larry en Ganda Ham, ook fysiek vorm gekregen. De kaasmakerij heeft haar intrek genomen in een pand naast dat van Corma. Tegelijkertijd werden ook de gebouwen van Corma onder handen genomen. Daar werden o.a. drie nieuwe loskaden gebouwd. Vanzelfsprekend profiteren beide bedrijven nu van deze logistieke verbeteringen, ook op het vlak van verpakking, conditionering, transport e.d.
Bij Ganda werd recent ook een nieuwe slicingafdeling in gebruik genomen. Charcuterieproducten van allerlei aard worden hier met grote snelheid en efficiëntie, semi-automatisch versneden en verpakt. Met inachtneming van de strengste hygiënische normen, uiteraard.
|