:!:
Mondial du pain
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor de eerste maal werd Mondial du pain georganiseerd tijdens SIRHA één van de grootste voedingsbeurzen van Frankrijk, zelfs van Europa. Enkele M.O.F bakkers onder de naam Ambassadeurs de la Boulangerie staken de handen in elkaar om dit nieuwe evenement te organiseren.
Met hun initiatief willen ze uitbreiden naar de rest van de wereld om zo tot een internationale vereniging te komen. Het is hierbij de absolute bedoeling om ook de bakker, naast de banketbakker als volwaardig vakman te beschouwen.
Aan de wedstrijd die twee dagen duurde, namen 12 landenteams uit de 5 continenten deel, op zich reeds een hoogdag voor de bakkerswereld. De ploegen werden samengesteld uit een ervaren iemand en een leerling. Hierdoor konden ook de jongeren proeven én van de wedstrijdstress en konden ze internationale ervaring opdoen.
Ons land werd vertegenwoordigd door Guido Devillé en Sabrina Vranken, beide van hotelschool Elishout in Anderlecht. In de toekomst zal de selectie trouwens gekoppeld worden aan het Belgian championship aspirant baker. Een van de finalisten zal samen met zijn mentor deelnemen onder de vlag vanAspirant baker. Mondial du pain wordt ook om de twee jaar georganiseerd.
Guido en Sabrina behaalden een verdienstelijke vierde plaats. Op het podium, Italië, Zwitserland en Frankrijk, alle drie met bijzonder traditionele producten. Een croissant, een chocoladebroodje en koeken uit een vierkant zijn de winnende producten. België zoekt het aldus Guido Devillé, wellicht net iets te ver en wil te vernieuwend werken.
Op artistiek vlak stak de Belgische presentatie met kop en schouder boven de concurrenten uit. België profileren metManneke Pis, friet en bier is ongetwijfeld een voltreffer. Ook Sabrina viel op bij de organisatie en jury, die haar als een visitekaartje voor het beroep typeerde. Eerst en vooral knap, maar ook de uitstraling, nuchterheid en inzet en de manier van communiceren met gelijk wie in gelijk welke taal. Ze kreeg een paar aanbiedingen om in het buitenland stages te gaan lopen, zelfs een werkaanbieding. Beloningen die een podiumplaats waard zijn. Sabrina verduidelijkt: Voor mij is dit een interessant leertraject, met wat ontgoocheling voor de 4de plaats, maar gesterkt om de dag nadien er weer tegenaan gaan. Als 20-jarige heb ik nog heel wat tijd om bij te leren en hoopvol naar de toekomst te kijken
Voor Guido was dit de laatste wedstrijd. Hij gaat zich nu vooral bezighouden met de promotie van het beroep van bakker, en de begeleiding van jongeren naar bakkerij-wedstrijden toe. De internationale ervaring, het zoekwerk en uitwisselingen zijn een rijkdom zowel voor de jongeren als voor de begeleider, die ze je niet meer kunnen afpakken.
Vanaf juni start de voorbereiding van het Europees kampioenschap voor jongeren dat dit jaar in Zweden doorgaat. Daar zullen Wim Cardon en Sabrina Vranken deel uitmaken van de Belgische ploeg.
|