xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Oklahomas Barbecues : De Rolls Royce van de barbecues
Eenmaal in uw tuin geparkeerd, lopen uw barbecuefeestjes als een trein
Hij ziet er uit als een sierlijke treinlocomotief maar vergis u niet : de Oklahoma is een stevig uit de kluiten gewassen barbecue. Op de Oklahoma barbecue grilt u naast en niet boven - de warmtebron waardoor het vlees niet alleen gezonder maar ook sappiger blijft. Dat het voedsel niet in contact komt met het vuur, is zowat de grootste troef van de Oklahoma.
Aangezien alle roosteractiviteiten gebeuren onder gesloten deksel verleent dit barbecuestel zich tot gebruik in alle seizoenen. Regen of sneeuwval, niets zal je nog belemmeren om te barbecuen. Lekker eten en achteraf niet afruimen wie wil dat niet ? De Oklahoma vraagt weinig onderhoud. Hier geen vettige aangekoekte roosters in het bakgedeelte. Alleen het stookgedeelte vraagt wat onderhoud.
"Niets is gezelliger dan buiten koken. De aangename en relaxte sfeer hierbij draagt bij tot een meer dan geslaagde zomeravond. Let wel, barbecuen vereist een noodzakelijke kennis van zaken en begint reeds bij de aanschaf van degelijk materiaal. Na zorgvuldig testen zijn we tot de conclusie gekomen dat de Oklahoma barbecue het summum is voor elke houtskoolliefhebber. Aangezien de Oklahoma nergens in België te verkrijgen was rees onmiddellijk het idee om dit gerenommeerde Amerikaanse merk in te voeren. Amerika is het land van de barbecue! Heel wat Amerikanen leven grotendeels in hun tuin, rond de barbecue. De culinaire verwachtingen zijn misschien niet zo hoog als bij ons, toch hanteren ze dezelfde criteria qua gebruiksgemak, snelheid en kwaliteit" aldus Charly Van den Bosch.
Het was Joe Davidson uit Stillwater, Oklahoma USA, die het revolutionair barbecuesysteem van de Oklahoma bedacht, nl. een multifunctioneel toestel van echt koolstofplaatstaal. Drie buisvormige elementen zijn op elkaar gemonteerd : in de laag gemonteerde horizontale haardbox stook je met hout of houtskool, de horizontale roosterkoker grilt en houdt de bereidingen warm en de verticale rookschouw, gemonteerd op de roosterkoker, recupereert de warmte en de rook om vlees of vis lekker te roken.
Door zijn vooruitstrevende techniek, roosteren naast de warmtebron, voldoet de Oklahoma barbecue bijna aan de perfectie. Het voedsel komt niet in direct contact met het vuur en blijft hierdoor sappiger. Ook raken de producten niet oververhit, zoals bij een klassieke barbecue, waardoor zich ook geen kankerverwekkende stoffen (PCAK's) ontwikkelen. Ook is de Oklahoma barbecue voorzien van een snel hanteerbaar takelsysteem om de rooster hoog boven de hittebron te brengen. Verder zijn alle Oklahoma's uitgerust met een speciaal systeem om het afdruipend vet te verwijderen waardoor het verbranden wordt tegengehouden.
Voedsel niet in contact met het vuur en dus sappiger
Charly Van den Bosch : De basisregels voor de barbecue blijven dezelfde voor iedereen gelijk welk toestel je gebruikt. Altijd eerst vrij hoge temperaturen aanmaken en die dan laten zakken. Maar de Oklahoma is een belevenis op zich. Het grote voordeel van de Oklahoma is de scheiding tussen de vuurhaard, waar de houtblokken branden, en het gedeelte waar het voedsel gegaard wordt. Het eigenlijke bakken gebeurt met de hete stoom die zich via de rookzuil door de barbecue naar het bakgedeelte verspreidt. Het gaat dus om een indirecte manier van bakken. Vlees of vis komen dus nooit rechtstreeks in contact met het vuur waardoor je alle risico¹s op verbranding uitsluit.
Vermits het bakgedeelte gesloten is, kan je ook blij slecht weer aan de slag. En de hele Oklahoma is opgetrokken uit een stevige legering van staal en koolstof, een ideale combinatie om de warmte van het vuur vast te houden en te geleiden. Ander groot voordeel van de Oklahoma is dat je de temperatuur perfect kan regelen en dat je dus ook bij lage temperatuur kan bakken. Daardoor blijven vlees en vis veel sappiger en smaakvoller
Volgens Charly kan je al zalm roken bij een temperatuur van 29 graden. In dat geval heb je wel geen vuur maar alleen wat rook. Charly gebruikt dan geen hout, maar zagemeel vermengd met wat kruiden. Ook van een gewoon stukje ham kan je op die manier een een culinaire lekkernij maken. Daar heb je dan wel tijd voor nodig en niet overhaast te werk willen
gaan. Maar wat is er zaliger dan s morgens een stukje zalm of hesp op de rooster te leggen die tegen de avond subtiel en lekker gerookt is ?, aldus Charly Van den Bosch.
Oklahomas hebben ook het voordeel dat je echte houtsblokken bij voorkeur gebruikt wat toch een invloed heeft op de smaak van de bereide gerechten. Het moet wel hard hout zijn zoals eik en beuk en het hout moet poederdroog zijn om rookvorming te voorkomen. Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke smaakaccent.
Je hoeft zeker geen prof te zijn om met de Oklahoma overweg te kunnen maar je moet wel een passie voor barbecuen hebben. Voor wie de knepen van het barbecuen onder de knie wil krijgen, zijn er verschillende cursussen te volgen bij de Smoky Charly Club.
www.oklahoma.be en www.smokycharly.be
|