:!:
Verminder je risico op hart- en vaatziekten door een goede vetkeuze in je voeding xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het is algemeen geweten dat verzadigd vet ongezond is en dat de inname lager moet. In een recente meta-analyse laten onderzoekers van Harvard zien dat meervoudig onverzadigd vet, zoals omega 3 en 6, gezonde vervangers zijn voor verzadigd vet. Door ongezond verzadigd vet te vervangen door gezond meervoudig onverzadigd vet, kan het risico op hart- en vaatziekten met 19% dalen.
Wereldwijd zijn er tal van campagnes om de inname van verzadigd vet te beperken en zo het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De meeste campagnes focussen op de daling in verzadigd vet en geven geen specifieke aanbevelingen door welke voedingsstoffen deze dan het best vervangen kan worden: eiwitten, koolhydraten of gezonder vet.
Een recent gepubliceerde meta-analyse van 8 studies, met in totaal meer dan 13.600 deelnemers, onderzocht het effect van het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet op het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Een voeding waarbij 15% van de calorieën geleverd wordt door meervoudig onverzadigd vet blijkt veel gezonder dan wanneer deze gezonde vetten slechts 5% van de calorieën leveren. De onderzoekers stelden ook vast dat wanneer meervoudig onverzadigd vet het ongezonde verzadigd vet vervangt, het risico op hart- en vaatziekten met 19% daalt. Dit gunstige effect kan volgens de onderzoekers verklaard worden door het feit dat meervoudig onverzadigd vet het LDL-cholesterolgehalte van het bloed verlaagt.
Prof. Katan van de Vrije Universiteit Amsterdam maakte een samenvatting van de meta-analyse. Daarin stelt hij dat adviezen meer moeten focussen op het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet dan ze te vervangen door andere voedingsstoffen. Een eenvoudige en praktische manier om verzadigd vet te vervangen door meervoudig onverzadigd vet is om plantaardige producten zoals sojavoeding (waarvan de vetten vooral onverzadigde vetten zijn) te verbruiken in plaats van dierlijke producten zoals vlees en melk (waarvan de vetten vooral verzadigde vetten zijn)..
Sojaproducten passen perfect binnen een gezonde, gevarieerde voeding en dit kan al van s morgens vroeg bij het ontbijt. De grote variatie aan producten, van drinks over desserts en vleesvariaties tot yofus laat toe om op elk moment van de dag van sojaproducten te genieten. RVH.
|