:roll:
Genieten over de grens: gastronomie en kerstsfeer in Duinkerke en regio xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor een stukje onvervalste kerst- en wintersfeer reis je de komende weken naar Duinkerke. Deze gezellige Franse stad ligt net over de grens en verrast elke bezoeker met zijn rijke gastronomie en zijn talrijke evenementen naar aanleiding van Kerst en Eindejaar.
In Duinkerke is de sfeer levendig en zelfs tijdens de koude wintermaanden voel je de warme charme. Dit is op en top Frankrijk met zijn art de vivre à la Française en dit op slechts enkele kilometers van de Belgische grens. In Duinkerke, met zijn sfeervolle haven en zijn mooie zandstranden, kan je die typische levenskunst het best ervaren via de gastronomie. Duinkerke is dé bestemming voor een gastronomische uitstap.
Heel wat restaurants zijn omwille van de regionale keuken opgenomen in toonaangevende gastronomische gidsen zoals Michelin en Gault et Millau. In de Gault et Millau gids 2011 zijn recentelijk restaurant lEstouffade (www.estouffade.com) en lAtelier de Steff (www.atelierdesteff.com), beide in Duinkerke, toegevoegd en zijn zeker een proeverij waard. Tevens in het centrum van Duinkerke is het « S » restaurant gelegen (tevens in Gault et Millau) met een moderne keuken waar de bezoeker letterlijk een kijkje in de keuken wordt gegund (www.s-restaurant.com).
Er zijn ook veel goede restaurants met een eerlijke keuken en dito prijs zonder vermelding in de bekende gastronomische gidsen. Een goed restaurant is Le Corsaire (www.lecorsaire-dk.com) waarvan de Duinkerkse chef zijn sporen heeft verdiend bij de Ritz. Het unieke uitzicht op de jachthaven van Duinkerke krijgt men er gratis bij.
Voor de echte typische lokale keuken ga je naar Au petit pierre, bekend om zijn Vlaamse gerechten zoals waterzoi, joues de morue en crème brûlée à la chicorée (www.aupetitpierre.com). In de keuken van lAuberge de Jules worden alleen streekproducten verwerkt. Wandel je door het centrum van Duinkerke dan kom je beslist in de levendige rue de lamiral Ronarch met zijn oesterbar en wijnbar, zijn typische brasseries waar je de tripes en frites maison au gras de boeuf kan proeven. Hou je van mosselen dan moet je zeker naar Le Moule Rit waar de Duinkerkse mosselen op maar liefst zestig verschillende wijzen worden bereid (www.lamoulerit.com) . Tijdens je wandeling zal je beslist nog andere aantrekkelijke restaurants ontdekken en zal je kennismaken met de heerlijke patisserie zoals de doigts de Jean Bart en met de smaakvolle terrines zoals de West Cappeloises. Maak je een uitstap naar Bergues dan koop je voor familie en vrienden thuis de typische worst en kaas van dit Noord-Franse stadje.
In de omgeving van Duinkerke zijn er heel wat restaurants met gastronomische specialiteiten: La Taverne du Westhoek in Quaedypre, Au joyeux retour des Pêcheurs in Zuydcoote en het restaurant van Hotel La Meunerie in Teteghem waar je kan overnachten in één van de negen aantrekkelijke suites (www.lameunerie.fr). Dit en nog veel andere sfeervolle hotels zijn overigens ideaal voor een eindejaar break in Duinkerke.
Voor deze en voor nog veel meer geuren, smaken en eindejaarssfeer reis je de komende weken naar Duinkerke. Reizen is veel gezegd want in geen tijd rijd je naar onze Franse buurstad..
www.duinkerke.fr / www.ot-dunkerque.fr/nl/ www.tourisme-gravelines.fr
|