:wink:
Comté en Lambics Cantillon, twee originele streekproductenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De Comté roept meteen beelden op van het Jura-massief, bloemrijke velden, ongerepte natuur
een vruchtbare bodem voor eindeloze smaaknuances.
De Cantillon brouwerij in het hart van Brussel lijkt op het eerste gezicht zielloos, losstaand van haar omgeving. En toch vormt dit bakstenen gebouw een streek op zich, zonder weerga zelfs. De confrontatie van het uitgestrekte berggebied met het gesloten stedelijk milieu lijkt dan ook bij voorbaat boeiend. Vanaf dan is alles een kwestie van... smaak !
Een degustatieworkshops is een aangenaam moment, waar iedereen de mogelijkheden, gewaagde combinaties, explosieve ontmoetingen, romantische onderonsjes, blikken vol verwachting, maar ook de mogelijke confrontaties en scheidingen aan de lijve ondervindt.
De Comté betreedt de arena
Alle telgen van de kroostrijke familie komen aan bod tijdens een mini-degustatie. Vooreerst zijn er twee Comté kazen uit dezelfde rijpingskelder, maar gerijpt onder toezicht van verschillende kaasmakers, zodat men de hand van de meester kan proeven. Anderzijds ook twee Comté kazen uit verschillende rijpingskelders, maar gerijpt onder toezicht van dezelfde kaasmaker, om de impact van de streek te proeven. En ten slotte drie Comté kazen uit dezelfde rijpingskelder, gerijpt onder toezicht van dezelfde kaasmaker, maar van drie verschillende leeftijden om de impact van de tijd op de smaak te proeven.
In een tweede fazen laten de Lambics en de Comté elkaar perfect tot hun recht komen, zoals het een harmonieus huwelijk betaamt. In de combinatie met enkele bieren toont Comté dat hij ook buiten zijn vertrouwde en traditionele omgeving (het samengaan met andere streekproducten uit de Franche-Comté en met wijn) zijn sterke karakter behoudt.
Inleiding tot het proeven van Comté
Het bekijken van de kaas, de kleur, de gaten, de textuur (evaluatie van de elasticiteit of de hardheid door een stukje kaas te pletten tussen de vingers). Organoleptische bepaling: neem de rand van een stukje Comté tussen de vingers, verbrokkel de kaas en houd de stukjes onder de neus : op dat moment zijn de geuren het sterkst. Steek vervolgens een stukje van ong. 1 cm in de mond, langdurig kauwen en vermengen met speeksel... nu voelt men de fijne textuur van de wrongel (glad, meelachtig, korrelig,
) en komen de aromas vrij. Doorslikken en de nasmaak van de kaas en het doorzetten van de aromas inschatten.
Lambic : bier gebrouwen met de 35% tarwe en 64% mout, aangevuld met 1% overjarige
hop (= 2 jaar oud). Spontane gisting door de wilde gist in de omgeving. Rijpt minimum 1 jaar, maximum 3 jaar op vaten. RVH.
www.comte.be of www.cantillon.be
|