:-8)
Nieuwe streekproducten
Zes streekproducten, waarvan vier uit Oost-Vlaanderen, krijgen het
Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE van de sectorgroep Streekproducten.
Het gaat om Reynaertgebak uit Sint-Niklaas,
hopjenever uit het Waasland, droge worst uit het Meetjesland, Vlaams
ovengebakken spek, Antwerpse droge ringworst en cervela uit Midden-Brabant.
Drie maal per jaar neemt de Beoordelingscommssie Vlaamse Streekproducten de
erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten onder de loep. De uiteindelijke
toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM. Voor de
voorjaarsronde van 2013 levert dit zes nieuwe erkenningen op. Sommige
producenten kiezen er voor om de pure traditie voort te zetten, anderen hebben
het oorspronkelijk recept al wat aangepast en produceren al minstens 25 jaar
volgens deze wijze. Wat ook de keuze van de producent is, het terugkerend
element is steeds zijn know-how. De klanten weten dit duidelijk te appreciëren,
want de vraag naar deze producten is groot.
Het Reynaertgebak wordt aangeboden door de Meesterbakkers uit
Sint-Niklaas: Stevens-Decock, Chris De Visscher, Patisserie Stefan, Patisserie
Thierens.
Geïnspireerd op een veel oudere gâteau de Saint-Nicolas ontwikkelden de
Meesterbakkers van Sint-Niklaas in 1973 hun Reynaertgebak. De lokale bakkers
hebben deze traditie dan ook 40 jaar volgehouden met de hulp van de zoet
gebekte inwoners van Sint-Niklaas natuurlijk.
De
Antwerpse droge ringworst wordt aangeboden door Slagerij
Wannes. Droge worsten of worsten om te drogen that is the question? Feit is dat de ene ze graag vers en mals eet, de
andere liever medium en sommigen goed gedroogd. Bij Slagerij Wannes werkt men
nog zoals vroeger en maakt men kleine ringworsten van 200 g met vrij grof gemalen
vlees. Deze kleine ringworsten verdwenen uit de meeste beenhouwerijen omdat ze
iets meer werk vragen dan
de standaard rechte worstjes.
Cervela aangeboden
door Slagerij Coppens-Dirix, reeds vernoemd in de 16de eeuw door Rabelais,
maakt de cervela ook deel uit van het Brabants en Antwerps gastronomisch
erfgoed. In Zemst verwerkt deze slagerij varkensvlees, paardenvlees en restjes
charcuterie tot een traditionele rood gekleurde cervela. Gekruid met onder
andere muskaatnoot, foelie, gember,
en een stevige teen look, dit alles
volgens het originele recept uit de jaren 50. Gerookt en bruin van kleur
wordt een cervela een chasseur genoemd. Cervela is onlosmakelijk verbonden
met de frietkotcultuur en vereeuwigd in volkse liedjes à la viva mboma. www.streekproduct.be
|