De oogst in Saint André de Figuière is volledig binnengehaald en de fermentaties werden opgestart. Iets vroeger dan normaal geoogst van 21 augustus tot 15 september waren de grootste vijanden dit jaar niet de everzwijnen, maar wel de Mistral die meer dan een week aanhield. Het risico op overconcentratie in de bessen noodzaakte een vroegtijdige oogst. Toch waren de bessen voldoende rijp en zorgden ze voor mooie en complexe sappen met leuke aroma. De figuurlijke stress door thermische koeling zorgt voor een mooie frisse noot. Een mooi millésime met fijne rode wijnen.
Om zich te amuseren en de klassiekers van het domein beter te omringen worden in Figuière meerdere vinificaties en rijpingsprocessen uitgetest. Er is bv een micro cuve van 70hl Syrah met carbonische maceratie, benieuwd of het resultaat een fruitige soepele wijn zal zijn, maar ook een vergelijkende vinificatie van 2 loten rosé, eentje op hout van 5hl en een cuve inox 12 hl met voor beide toevoeging van eik. Ook hier is men benieuwd naar het resultaat. Welke bestemming men uiteindeljk aan deze sappen zal meegeven is afhankelijk van de degustaties na afronding van de fermentaties.
|