:roll:
Crémant de Loire: een keuze voor elegantiexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Elegantie : welke term kan de crémant de Loire beter samenvatten ? De verfijndheid van de kleur, de voortreffelijkheid van de bubbels, de prestige van de geschiedenis ervan, de originaliteit van de streek en de druivensoorten
voor een zachte prijs : zes tot twaalf euro bij een wijnverlater.
Elegant en dynamisch : de crémant de Loire is de belangrijkste AOC voor fijne bubbels in de streek, zowel op het vlak van omvang als op het vlak van waarde. Het is één van de eerste crémants uit Frankrijk die voor de export in 45 landen verkocht wordt. De crémant de Loire, die zon twee eeuwen geleden het daglicht zag en sinds 1975 een AOC is, is zowel tijdloos, jong, luxueus als feestelijk en vindt elke dag opnieuw een publiek op maat. De troeven zijn ontelbaar !
De crémant de Loire kent een lange traditie. Van Liré tot Cheverny zijn de bubbels sinds 200 jaar overal aanwezig in de regio ! Druivensoorten, bodems, ondergronden, klimaat : de bewoners van de Loirestreek weten al lang dat ze alle troeven in huis hebben om enkele van de beste Franse wijnen te produceren. De oudste Huizen werden trouwens twee eeuwen geleden al opgericht. En
sst ! Belooft u het geheim te bewaren ? Voor de oprichting van de AOCs aan het begin van de 20ste eeuw kwamen sommige Champagne Huizen hier druiven halen.
De crémant de Loire is één van de allereerste crémants die het AOC label ontving op 17 oktober 1975. In een regio waar de bubbels al eeuwenlang een traditie zijn, maakt die recente verschijning er een streng model van. De productie is onderworpen aan nog strengere regels dan de andere AOCs voor bruisende wijnen in de regio. De Crémant de Loire wordt uitsluitend gemaakt met de zogenaamde tweede fermentatie in de fles methode.
Van Liré (ten westen van Angers) tot Cheverny (ten oosten van Tours) dekt het productiegebied de AOC streken van Anjou, Saumur en Touraine. Met 250 kilometer van west naar oost strekt de crémant de Loire zich uit over twee soorten bodems : de witte bodems en de zwarte bodems.
De ster van de crémant de Loire is de soort van de druiven : de chenin. Op haar eentje heeft die druivensoort gezorgd voor de bekendheid van een volledige regio ! Deze samenbundelende druivensoort, die ook wel pineau de Loire genoemd wordt, is symbolisch voor de crémant de Loire. Maar ze is niet alleen, want heel wat druivensoorten, in volgorde van belang, vormen een mozaïek waarvan de crémant de Loire de enige AOC is die er een beroep op mag doen: cabernet franc, chardonnay, cabernet-sauvignon, de pineau dAunis en de pinot noir (de laatste twee soorten worden hoofdzakelijk gekweekt in Touraine) komen voor maximum 30 % voor in de assemblage van een wijnoogst. De lijst omvat ook de grolleau noir, de grolleau gri en zelfs en bijzonder originele orbois die slechts een kleine oppervlakte inneemt in de Loir et Cher.
De degustatie van een crémant de Loire, geserveerd bij 6 tot 8 ° C, in fluiten of bij voorkeur in tulpglazen, is altijd opnieuw een moment van puur plezier. De witte hebben een schitterende en heldere kleur met goudkleurige weerspiegeling. Bleek goud, grijs goud, groen goud, alle nuances zijn feest. Aan de neus mengen ze wit fruit, citrusvruchten, melisse, linde, hazelnoot, amandel en soms ook een toets van vanille en zoethout. In de mond karakteriseren de frisheid, het evenwicht en de levendigheid de crémants, de harmonie is een voorrecht van de demi-secs.
Met een visueel palet dat zich uitspreidt van rozenblad tot zalm en kers, spelen de rosés hun charme uit om hun aroma van kleine rode vruchten en hun krachtiger karakter uit te spelen, soms lichtjes looi om beter hun plaats te kunnen innemen aan tafel.
Net zoals heel wat andere grote chefs heeft Jacques Pourcel, chef in Jardin des Sens in Montpellier en in Maison Blanche in Parijs, zich ook laten betoveren door de crémant de Loire. Hij bedenkt voor deze wijn de heerlijkste combinaties, van klassiek tot bijzonder verrassend : met een velouté van pompoen en kastanje, zeewolf met geconfijte look of zelfs
een carpaccio van varkenspoot ! Deze wijnen, die geografisch erg afwijkend zijn van mijn gastronomische cultuur, verrassen me door hun geschiktheid om te combineren met mijn mediterraans register. Bij het aperitief, aan tafel met fijne vis of met een dessert met geconfijt fruit, ze zijn het bewijs van een diversiteit die zich aan alle smaken aanpast. RVH.
![](http://blogimages.seniorennet.be/wozani/874300-23eb8045c48c09efbe2b1ad36643ccf9.jpg)
![](http://blogimages.seniorennet.be/wozani/874300-b2c09a1c7c373b464189f74a989063b2.jpg)
|