De Domaines Piron zijn in afwachting van de machinale oogst van sommige percelen, gestart met de manuele oogst van de Gamays. Deze eerder laagstammige ranken strekken zich uit over maar liefst 70 hectaren vooral in Morgon, maar ook in Fleurie, Brouilly, Chénas en Moulin à Vent. Hiervoor worden ruim 100 verdangeurs ingezet, opgesplitst in vier groepen, Kosovaren, Albanezen, Polen en de reis- en gastvendangeurs, zonder de Lyonais, mede-eigenaars van de Régnié Croix Penet, over het hoofd te zien. Voor deze laatste is de oogst een gastronomie hoogtepunt met de traditionele casse croûte met gebakken spek en geitenkaas.
Na 3 weken zeer mooi weer en slechts enkele buien tijdens de zomer verwachten we aldus Dominique Piron een mooie oogst. Kleur, fruitigheid, maturiteit en voldoende geconcentreerde bessen moeten het millésime 2014 dit van 2009 laten benaderen, weliswaar iets eleganter maar een tikkeltje minder alcohol. De eerste cuves tonen een natuurlijk volume van 12-13% alc., een absoluut ideale start.
|