:-D
BEAUJOLAIS - 2009, een uitgelezen jaargangxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een koude winter, een regenachtige lente, een zonnige zomer: dat zijn de drie doorslaggevende parameters voor een uitzonderlijke oogst! De druiven die we een maand geleden recht van de wijnstok proefden, deden al dromen. En de degustatie van enkele 'hemelse' en nog héél jonge wijnen bevestigt dat 2009 een jaar wordt om te onthouden!
De sappen tonen een donkere kleur: violet, purper tot bijna zwart. De zeer zuivere tannines maken zich op om over te gaan tot prachtige aromatische ontwikkelingen. Het alcoholgehalte overtreft de verwachtingen: bij sommige cru's bereiken we tot 14,5°, terwijl de meeste rond de 12,5° schommelen, op natuurlijke basis! De druiven zijn bijzonder lekker, het smakelijke vruchtvlees kauwt heerlijk weg. Er is kruidigheid voor het nodige reliëf, en ook de gewenste frisheid is aanwezig, ook al deed de uitzonderlijke zonneschijn van deze zomer af en toe vrezen voor het tegendeel.
Het is eigenlijk heel eenvoudig: de fruitige geuren van de oogst bleven hangen in de vinificatieruimtes. Die fruitigheid blijft aanwezig in de wijn, zowel in de snel beschikbare Beaujolais als in de geduldigere cru's.
Het collectieve wijnbouwersgeheugen voert ons terug tot het uitzonderlijke jaar 1976 voor vergelijkbare buitengewone parameters. De klimatologische volgorde was nagenoeg perfect en leidde tot optimale rijpheid van de druiven, zonder enige sanitaire druk. De druivenschil heeft een zelden geziene dikte die diepe en intense kleuren genereert, naast een uitermate complexe aromatische persing. Het zoete sap vraagt zelfs niet de minste verzoeting!
Ook wat evenwichten betreft, is alles perfect in orde. De structuren zijn verankerd in minerale densiteit en aromatische diepgang; de alcohol zorgt voor rondheid en dat bekoorlijke extra boven op de fruitigheid; het delicaat florale aspect versterkt de elegantie. De tannineachtergrond omvat met fluwelen hand al die elementen en kondigt een uitstekend bewaarpotentieel aan. Alles heeft echter helaas zijn prijs: het jaartal 2009 zal slechts 800.000 hectoliter opleveren in plaats van het gebruikelijke miljoen. RVH.
www.beaujolais.com
|