:roll:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
AOC Côtes du Roussillon les Aspres,
de prachtige wijnstok groeit tussen keien en stenen.
De regio 'Aspres' ligt als een schrijn in een uitzonderlijk gebied, aan de voet van de majestatische Canigou en afgeboord door het massief van Albères en de valleien van de Têt en de Tech. Maar liefst 37 gemeentes tussen heuvels en hoogvlaktes zetten de kroon op het werk van deze verrassende wijngaarden.
De bodem van de wijngaarden is bedekt met keien, eeuwenoude stenen die de wijnstok een perfecte waterhuishouding garanderen. Het mediterraan klimaat biedt een hele waaier van zachtheid en warmte. De droge zomer, de lente- en herfstregens of de winter waarvan het reliëf de koude wind mildert... allen maken ze van de Aspres een gebied waar de zon volop haar werk kan doen.
Aspres in het catalaans betekent «droog». Niet toevallig dus dat deze AOC Côtes du Roussillon les Aspres al zijn grootheid put uit de zon. Sinds 15 jaar ijveren de wijnbouwers uit de Roussillon ervoor, met hun notie van een kwalititatieve terroir, om de waarde van hun wijnrassen te laten kennen: Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre en Carignan. Tenminste drie van de druivenrassen moeten groeien op deze afgebakende zone.
Ze worden geteeld met een maximale opbrengst van 45 hl/ha (33 hl/ha in 2006) op de geselecteerde percelen, worden gevinifieerd en één jaar opgevoed én op het domein gebotteld. Zo dragen deze wijnen maximaal bij tot de uitmuntende faam van de Côtes du Roussillon les Aspres.
Deze wijn zal een subtiele, verfijnde en elegante begeleider zijn van rood vlees, gegrild of met een sausbereiding. Ook bij wild of bij gemarineerde vleesschotels komen bij de wijnen van de Côtes du Roussillon les Aspres, de smaken en aroma's van het gerecht erg ten goede. RVH.
|