In Japan en Amerika rijden al zelfbesturende auto's rond als experiment. Binnenkort - in januari 2015 - ook in Engeland. Mochten de experimenten slagen - en alles wijst daarop - dan kunnen die voertuigen ons van de verkeersgesel van vandaag verlossen. Een auto is een ingewikkelde machine, verpakt in emotioneel publiciteitspapier. Die emotie, het machobeeld dat van een auto wordt gemaakt doet die ondingen verkopen en zorgt voor werkgelegenheid. Maar ook voor ontieglijk veel ellende. Een mens kan zijn emoties niet de baas. Dat leert de geschiedenis en de actualiteit van iedere dag. Ongevallen, doden, gekwetsten, oorlogen en dwaas religieus gedoe van alle kanten.
Om de belasting die de auto door ongevallen door onbesuisd rijden op de maatschappij legt te verminderen of compleet uit te sluiten, moet de bediener van die machine worden uitgschakeld. Dat kan alleen door het hele verkeer te automatiseren, t.t.z. de auto's interactief onder elkaar te laten communiceren, maar ook door het hele mobiliteitsproces, los van de inzittenden te laten verlopen.
Volvo is daar altijd pionier in geweest en Mercedes ook. Ruim dertig à vijfëndertig jaar geleden reed ik in Zweden Volvo's die los van de bestuurder's wil, zich aanpastten aan wat de verkeersborden bevolen. Waar zijn die goede intenties gebleven ? Hoeveel belastingsgeld aan stupide flitspalen, misdadige verkeersdrempels en idiote snelheidswisselingen op onmogelijke afstanden, zou al niet zijn uitgespaard ? Neen, smossen met het geld van de burger en dan schrikken dat de kas leeg is.
Als de elektrische auto niet doorbreekt, als de hybride-auto te duur blijft voor het gemiddeld budget en de overheid de ogen - gewild eigenwijs - sluit voor de reëel bestaande mogelijkheden van echt veilig verkeer door emotionaliteit weg te nemen van de auto, dan is het prediken in de woestijn. Mijn passie, mijn leven, mijn geliefde autosport doet daar ook geen goed aan. Het straalt "macho" uit. Baas over een ander, over anderen en andere dingen. Echte meesters zijn zij die anderen in hun waardigheid laten. Ook in het verkeer. Voorrang verlenen, soms al het echt niet moet, is een teken van opvoeding, van wellevendheid. Wat ouderwets ! Wie een zelfrijdende auto koopt, zal getuigen van burgerzin. Maar héél vaak sip kijken.(Walter Rombauts)
|