MEMORIES; OOK SSANGYONG WAS 27 JAAR GELEDEN AL MET DE CCR1, MET EV'S BEZIG
Een eerste elektrische SsangYong CCR 1 werd 27 jaar geleden voorgesteld op de Seoul Motorshow 1995. Drie jaar lang hadden de Zuid-Koreaanse ingenieurs aan de volledige elektrische auto met vleugeldeuren gewerkt. De uitstoot was uiteraard zero. De oplettende bezoeker kon in de beschrijving ervan één klein leugentje om bestwil ontdellen "Geluidvrij" stond er discreet bij. Maar zoals bij iedere EV hoor je de banden, de luchtstroom op de voorruit en een licht gezoem van de leketromotor(-en). Ar was sinds april 1993 aan gewerkt.(wr)
Volgende vrijdag beginnen de eerste vrije trainingen voor de GP van Engeland. Die gaan door op het oude vliegveld waar op zaterdag 13 mei 1950 de eerste GP van het nieuwe WK voor autocoureurs werd gereden. Het was de Italiaan Guiseppe Farina die in een Alfa Romeo won voor Fagioli en Fangio, ook beiden in een Alfa Romeo. Nu wordt op 3 juli 2022 de tiende race van het WK F1 gereden. Het karakter van deze race is geheel verschillend van de recente GP van Canada. Er wordt oerendhard gereden, lange stukken volgas tijdens dewelke de 1,6 liter V6 Turbo-Hybrid-motoren technisch gesproken "afzien".
Max Verstappen staat in de voorlopige stand voor de wereldtitel riant aan de leiding. Het zal moeilijk zijn voor Charles Leclerc en Carlos Sainz, beiden Ferrari, de Limburger in te halen. Alles wijst erop dat hij dit jaar op een eerlijke reguliere wijze naar een wereldtitel zal rijden. George Russell en Lewis Hamilton voor Mercedes hebben diezelfde keiharde waarheid voor zich. Drievoudig wereldkampioen Sir Jackie Stewart, die vol afschuw is over de manier waarop men eind 2021 de achtste wereldtitel van Lewis Hamilton heeft gestolen, meent dat het wonderkind uit de achtergestelde Londense wijk Stevenage er beter mee zou stoppen.
"Iemand die zo'n oneerlijkheid moet incasseren is moreel gekraakt", zegt de Schot onomwonden. "Lewis vader heeft drie en vier jobs tegelijk gedaan om de kartingcarrière van zijn zoon te betalen. Zij hebben daat "voorval" niet verdiend. Lewis heeft nog vele hobby's naast de F1. Mocht hij er effectief een streep onder trekken, dan is hij geen verliezer, maar brengt dan de F1 en de hele FIA een zware kaakslag toe." (Walter Rombauts)
DE AANTREKKELIJKHEID VAN LIGHTYEAR 0 EN DE ENKELE BEDENKINGEN DAARROND
Dat een auto op zonne-energie kan rijden is al vijftig jaar bekend en de Australische race van Darwin naar Adelaïde over 3000 km heeft daar al genoeg bewijs voor geleverd. De verdienste van de in Nederland ontwikkelde Lightyear "0" is dat met de zonnecellen die héél de carrosserie bekleden, de batterij wordt opgeladen. Eén uur zon zou 10 km actieradius opleveren. Op een jaar zouden 7000 km de batterij van die "solar energy" kunnen opladen. Alle gewicht is vermeden in de auto, de banden zijn smal om zo weinig mogelijk rolweerstand te hebben, geen buitenspiegels om minder luchtweerstand te hebben. Kortom een voorbeeld van "leichtbau", een cultus binnen de autoconstructie die uiteraard ook in de autosport fel wordt beoefend.
De "Lightyear 0" zal €250.000 kosten en het management achter het project is zich bewust dat enkel - echte - rijke mensen zich zoiets kunnen aanschaffen. Daarom wordt nu al gedacht aan een tweede versie die mikt op €30.000 als kostprijs. Zo'n beetje de redenering volgend die Elon Musk met zijn Tesla's heeft gedaan. Maar de "Lightyear 0" is geen glitterwagen, al is hij aerodynamisch een schoonheid op zich. Het is een "efficiëntie-auto", die een stap vooruit betekent in de evolutie van elektrische auto's voor dagelijks gebruik. Mercedes brengt weldra ook in verschillende modellenseries daken met zonnepanelen uit. Welke bedenking kan dan nog rond de "Lightyear 0" worden gemaakt ?
Wel, het gegeven dat het een grote wagen is. Dat kan niet anders want men heeft een maximale oppervlakte aan zonnecellen nodig opdat genoeg energie zou worden geoogst. Toen GM zijn "Sunracer" in de jaren '90 bouwde was dat ook een gigantisch groot beest, maximaal bedekt met celoppervlakte. In gedachte zie ik die Lightyear's 0 al in grote getale parkeren... Waar vindt je voor die afmetingen nog plaats. In parkings, aan hotels, gewoon aan de laadpalen, waarvoor het nu al aanschuiven zal zijn. De "Lightyear 0" beeldt het raffinement uit van de EV-autobouw. Daarin is de hoogste kunstvorm het op mensenmaat houden. (Walter Rombauts/Foto's: wr)
WAAROM EEN DURE ELEKTRISCHE AUTO GROTERE AUTONOMIE HEEFT DAN EEN GOEDKOPERE
De meeste merken maken van de autonomie van hun Elektrische Auto's (EV=Electric Vehicle) hun verkoopargument. Het geheim zit natuurlijk in de batterij en...in de rijstijl van de bestuurder. Het essentiële verschil in reikwijdte van één batterijvulling zit hem in de gebruikte materialen. Mercedes, Audi en BMW, de duurste Tesla's en Porsche gebruiken batterijen waarin Nikkel, Mangaan en Kobalt de dienst uitmaken. Maar deze zijn duur en daarom toegepast op de hogere segmenten.
Elon Musk had al snel door dat wanneer hij zijn "Model 3" voor een breder publiek moest toegankelijker maken, dat hij dan goedkopere batterijen moest zien te maken. Zoals vele goedkopere EV-merken gaat het dan om LFP-kathodes Dat is een "samenwerking" van Lithium, Ferro (ijzer) en fosfaat. Deze combinatie is prijselijker maar levert veel minder actieradius op. Nu op zich is dat niet voor iedereen een probleem. Gerekend dat de meeste mensen geen 100 km per dag afleggen, zijn deze batterijen een zoethoudertje. Voor wie het Groot-Toerisme ambieert is de veel duurdere NMC-kathode een must.
Op de technologiebeurs van Las Vegas in januari toonde de CEO Ola Källenius van Mercedes-Benz fier het prototype "Vision EQXX" dat 1000 km met één oplaadbeurt zou kunnen doen. Behoudens de wetenschap dat deze auto nooit in de showroom zal staan, is het belangrijk te onthouden dat benevens die hogergenoemde NMK-batterij elektriciteit ook wordt gewonnen van zonnecellen in het dak. Het hele dak is één groot zonnepaneel. Dat is niet nieuw. Veertig jaar geleden reed ik al de solarcar van Honda in Japan en nog veel straffer dan dat was Volvo die in een kleine werkplaats in Arizona, nabij Phoenix, experimenteerden met zonnecellen op de toenmalige gebruikte achtervleugels van Volvo-modellen. In de woestijn van Arizona is er altijd zon en zoals nu in juni is het er 55°C.
Chinese firma's zoals "Guangzhou Automobile Group" (GAC), maar ook Nio hebben dezelfde intenties. Raar genoeg jagen de constructeurs van EV's ook op zinloze hoge prestaties. Het feit dat een elektromotor vanaf de eerste omwenteling al het maximum koppel heeft is een troef tegenover iedere andere auto met interne verbrandingsmotor. Maar of die nu persé allemaal 300 km/h moeten kunnen halen is een open vraag. Tenzij het de ambitie is van een elektrisch merk om puur elektrisch de 24 Uren van Le Mans te winnen, zijn die hoge snelheden pure waanzin geworden. Tesla en Porsche ijveren om ter snelst te zijn op de "Nordschleife" van de oude Nürburgring, de Groene Hel. Op zich is het sportief gezien meegenomen als stuntreclame. Noch min, noch meer.
Nadat Ferdinand Porsche als "avant garde" zijn eerste Löhner-Porsche had gemaakt, in ieder wiel een elektromotor en de batterij centraal tussen de wielen, kreeg de EV enige aandacht en het is bekend dat Camille Jenatzy met de "La Jamais Contente" de eerste was die puur elektrisch sneller dan 100 km/h reed op de autobaan bij Jabbeke. Daarna viel de belangstelling voor de EV weg door de komst van algemeen gebruik Otto- en Dieselmotoren door de ontdekking van aardolie. In 2007 verraste Elon Musk de autowereld met de eerste Tesla op basis van een chassis van een Lotus Esprit. Iedereen lachte hem uit. Maar het lachen is de auto-industrie daarna snel vergaan. Wereldwijd werd er haast gemaakt die gekke Musk van antwoord te dienen.
Zelfs vandaag heeft de Chinese President laten weten Tesla's uit zijn land te weren. Musk opende in een controversiële provincie Xinjiang waar mensenrechten voor moslims als minderheid niet gelden, een showroom. Het is niet onmogelijk dat hij die moet sluiten. Want Amerika vindt zoiets "not done". Na deze momentopname van een EV is het spannend afwachten of waterstof de EV zal verdringen. Of nog beter: Porsche werkt in een factory in Chili aan syntetische brandstof met uitstoot zero. Waar eerst de eigen vloot zou worden bediend en daarna andere merken. Meteen zou de interne verbrandingsmotor gered zijn en de EV schaakmat worden gezet, of minstens in een patstelling. (Walter Rombauts)