Niet rijden kon geen optie zijn. Uiteindelijk werden de derde vrije oefeningen gereden. Met Hamilton het snelst (1'59"517) voor Vettel (2'00"380. Ploegmaat Rosberg pakte de negende tijd. Winnaar van de 24 Uren van Le Mans dit jaar, Nico Hulkenberg reed de derde chrono (2'00"496). De Duitser manifesteert zich duidelijk voor een betere renstal dan Force-India. De kwalificaties werden aan het eind van deze laatste trainingen veiligheidshalve al met een half uur uitgesteld. De weersomstandigheden in Texas zijn dermate slecht dat de GP morgen nog steeds in vraag staat.(wr)
CIRCUIT GP VAN USA TOT VANMIDDAG GESLOTEN WEGENS WEERSOMSTANDIGHEDEN
Aanhoudende stortregens, orkaanwinden en bliksems behersen het circuit van Austin waar zondag de GP van Amerika wordt gereden. De Free Practice 3 komt daarmee in gevaar. Geen mens weet er raad mee. Hopelijk wordt de race omwille van de weersomstandigheden niet geannuleerd, zoals oot het geval was met een GP van Duitsland begin mei wegens een ondergesneeuwde Nürburgring.(wr)
AUSTIN EN FUJI VER VAN ELKAAR, VOOR LAUDA DICHT BIJEEN..
1 augustus 1976. Adenau. Nürburgring, "die Alte mit 176 kurven". GP van Duitsland, negenëndertig jaar geleden. In de tweede ronde in de groene hel bolt een wiel van Lauda's Ferrari in Bergwerk. De bolide vliegt in brand, de Oostenrijker Niki Lauda en wereldkampioen 1975 wordt als een mummie naar het ziekenhuis in Bonn gevlogen. Zes weken later finishte hij vierde in de GP van Italië in Monza, terwijl het bloed uit zijn helm zeeg. Karakter. In de laatste GP, die van Japan in 1976 aan de Mont Fuji regende het pijpestelen. Niki Lauda moest nog maar één punt halen om ook in 1976 opnieuw wereldkampioen te worden in plaats van playboy James Hunt in een Mc Laren-Ford (Cosworth V8).
In de tweede ronde van die laatste GP stuurde Niki Lauda de Ferrari naast de piste, stapte uit en zei "Waanzin...!!!" Karakter. James Hunt werd wereldkampioen 1976 in een Mc Laren. Lauda - na een fikse ruzie met Enzo Ferrari, de "Il Commendatore" - reed Lauda voort voor Ferrari en won in 1977 zijn tweede wereldtitel. In 1984 zijn derde, met een half punt voorsprong (72 tegen 71,5) op Alain Prost in een Mc Laren-TAG Porsche.
Omstreeks 20.30 uur vandaag, zei hij hetzelfde in Austin waar om dezelfde gutsende regen gewacht werd met de kwalificaties voor de GP van Amerika die morgen zondag wordt gereden. Aanstonds probeert men het opnieuw. Lauda is woedend en zegt dat in zo'n weder niet te rijden is. Met hem waren Alain Prost en Jackie Stewart de hevigste tegenstanders van rijden in de regen. Senna hield daar dan weer van. Los van de Formule 1 maar in de Indy Cars - zelfs voor de 500 Mijlen van Indianapolis - wordt er niet geraced als het regent.
Een discussie waard, maar in concreto onoplosbaar. Het is nu éénmaal een kunst om die ingewikkelde machine die een auto is onder alle omstandigheden te beheersen. Kijk maar naar de WK-rallyrijders. Sorry Niki. Maar menselijk gesproken heb je diep en groot gelijk. Jij kan het weten en wij, de stuurlui aan wal, moeten eigenlijk braafjes onze mond houden. Als Niki Lauda spreekt, dan spreekt God. De Schepper van alles spreek je niet tegen.
Niki Lauda pleit om morgenochtend om 9 uur de strijd voor de "pole" te laten rijden. De legende wordt zenuwachtig. Nochtans duurt dat bij Niki héél lang. Herr Andrea Nicolas Lauda luidt mogelijk een nieuw tijdperk in. Zonder nog nattigheid te moeten voelen. Oorzaak van die chaos is - andermaal - een vrouw, met name de orkaan "Patricia" die haar toorn heeft laten uitdeinen naar Texas. Maar daar blijkt niemand meer in de appel te bijten. Zelfs Bernie Ecclestone niet. Die droomt van het zonnige Californië. Hij wil naar Tesla's basis, omdat hij in weerwil van zijn 85 lentes, nog altijd onder wisselstroom leeft. Hij heeft in Austin overigens Max Mosley weergezien. Als dat niet genoeg zegt...? Althans voor de ingewijden.
Conclusie : Niki Lauda's woorden wogen door. Matteo Bonciani van de FIA en racedirecteur Charles Withing beslisten om de kwalificaties om de "pole" morgenochtend om 9 uur te houden. Dat is bij ons om 15 uur in de namiddag. Naar mijn gevoel wintertijd in het land waar de zon maar weinig schijnt. (Walter Rombauts/Foto's: Mercedes)
ROSBERG (MERCEDES) SNELST IN FP1 IN DE GP VAN DE USA.
Hij heeft maar zeven ronden gereden maar is anderhalf uur de snelste gebleven met een chrono van 1'53"989 over een omloop van 5,513 km die zondag 56 keer zal moeten worden afgemaald. Het circuit van Austin in Texas heeft een lange rechte lijn en een bochtig gedeelte met enkele karaktertrekken van Suzuka in Japan. De eerste vrije trainingen begonnen op een natte piste die stilaan opdroogde, maar buiten Massa die vroeg al even in een ongevaarlijke fout ging, is niet veel commentaar aan deze training te melden.
Des temeer randinformatie is er te rapen, maar ieder item daarvan is een verhaal op zich. Vooral komiek klinkt de - jaloerse - kritiek op de 85-jarige Bernie Ecclestone die weldra de F1 van de hand laat doen door de nu heersende investeringsmaatshappij. Bernie "stay the boss". Dat zal wellicht zo zijn tot aan zijn dood. Voor de jonge mensen die nu laatdunkend op de kleine Reus neerkijken, is het nuttig te vertellen dat die Brit vanaf 1981 de Formule 1 de glitter- en geldstromen heeft binnengeleid waar nu blijkbaar de hele wereld van geniet. Voor dat tijdstip was de F1 natuurlijk ook een hoogstaand iets, maar wel met veel kleine renstallen, en zelfs grotere, die het water aan de lippen stond.
Bernie heeft dictatoriaal, niet te kloppen in simpele logica, van hen miljardairs gemaakt. Dus laat de kleine - van gestalte - Reus Bernie Ecclestone nog genieten van wat hem heeft bezield. Wie Bernie zegt, zegt Formule 1. Zoals wie Formule 1 zegt, ook direct moet denken aan Ferrari, Fangio, Senna, Prost en straks ook (zin of niet...) ook Lewis Hamilton. Binnen anderhalf uur worden de tweede vrije trainingen gereden.(Walter Rombauts/Foto: Mercedes)
Eerst werden de tweede vrije oefeningen (free practice 2) voor "onbepaalde" tijd verzet. Dat was in eerste instantie zo'n halfuur. Maar toen de regen toenam en het een heuse wervelstorm werd, besloot de koersdirectie deze FP2 af te voeren. Overigens zou geen enkele coureur buitengereden zijn. Er kon geen tijd worden verbeterd. Dus ook niet die van voorlopig trainingsnelste Nico Rosberg 1'53"989. Overigens werd FP1 ook al op een natte baan gereden. Maar de uiteindelijke reden waarom FP2 werd afgevoerd is dat de eerstvolgende twee uur geen helikopters konden uitrukken mocht dat nodig zijn.
Eén en ander deed Bernie Ecclestone murmeren dat de Californische weg moest ingeslagen. Waar de zon altijd schijnt, de moderne elektrische wagen is geboren door Elon Musk: de Tesla Roadster (inzet links) in 2007...al. Grote geesten denken traag. Een achterliggende reden is misschien dat - dit verwacht ondergetekende - dat de nu in de schaduwrijdende Formule "E" onder FIA-banier - in 2020 zo ongeveer de huidige F1 zal vervangen. Puur elektrisch racen ? Wellicht, want het moet iedere autobelangstellende toch duidelijk worden dat de fossiele"verbrandingstechnologie" van de Otto- én Dieselmotor naar de archieven zal worden verbannen. Ze zal worden vervangen door elektromotoren, batterijen en pientere software. Zo geraffineerd dat deze van VW de politici en oningewijden helemaal het noorden zullen laten verliezen.
De elektrisch zelfrijdende auto zal de reddingsboei blijken voor de huidige verkeerschaos. Hij rijdt nu al anoniem onder ons...Google, Tesla, Apple. De eerste twee staan het verst. Tesla (de naam van Nicolas Tesla die de wisselstroom uitvond, een Kroaat) is nu al een icoon. Maar effe terug naar de realiteit, morgen gaan onder voorbehoud van het weer, de derde vrije oefeningen door in Austin in Texas.
Met daarna de kwalificaties. Lewis Hamilton kan in die GP van Amerika zondag definitief wereldkampioen zijn. Fernando Alonso zegt over hem "Hij heeft alles in zich om tot de grootsten van de geschiedenis te behoren." Leuk gezegd Fernando, maar wat impulsief, want wie zich Juan Manuel Fangio, Ayrton Senna en de nu nog levende legende Niki Lauda herinnert, weet dat bescheidenheid de Meester tekent. Lewis Hamilton heeft die eigenschap vooralsnog niet écht. Hij plaatst zich in de categorie van Michaël Schumacher. Groot als piloot (iets anders dan autocoureur), maar beperkt als mens. Men kan nu éénmaal niet àlles hebben. Afspraak morgen in Austin.(Walter Rombauts)