TOYOTA TS050 HYBRID MET ALONSO AAN BOORD SNELST IN LE MANS
Het gaat nog maar over een eerste kennismaking met het asfalt voor de 86ste 24 Uren van Le Mans die op 16 en 17 juni worden gereden. Er werden flinke brokken gemaakt, de safetycar moest vaak buiten, maar alles liep zonder persoonlijke verwondingen af. De Toyota TS050 die klokte de snelste tijd in LMP1 - en dus de snelste totaaltijd - met 3'19"066. Het was Fernando Alonso die zijn eigen besttijd van 's ochtends scherper zette.
Toch wist een Rebellion-Gibson zich tussen de twee Toyota's te splitsen in 3'19"680. Behalve de publicitaire waarden van het plaatje krijgt Toyota tijdens de etmaalrace toch dreigende concurrentie van dat Zwitserse team. In de LMP2 reed de Oreca 07 - Gibson de snelste chrono in 3'27"228 dank zij de Fransman Nathanaël Berthon, en in de GTE Pro was dat een Porsche 911 RSR in 3'52"647. In de GTE-Am was het een Dempsey Proton met 3'55"551. Daarmee hebben de 60 ingeschreven auto's hun "Journée Test" afgerond. Nu uitkijken naar de kwalificaties op 13 juni om 22 uur tot middernacht... Wellicht zal in pure snelheid Toyota vooraan blijven. Maar over een etmaal...(Walter Rombauts/foto:ACO)
ALONSO - TOYOTA TS050 HYBRID - SNELT IN EERSTE HALVE DAG IN LE MANS
Met nog een uur te rijden werd "La Journée Test" in Le Mans onderbroken door een rode vlag. Die werd veroorzaakt door Marco Sörensen die zijn Aston Martin niet in de hand hield. Toen al had de Spanjaard Fernando Alonso zich in de Toyota TS050 Hybrid trainingsnelst getoond met 3'21"468. Min of meer verwacht natuurlijk. Niet verwacht was dat de Rebellion in handen van de Fransman Thomas Laurent zich als een wig tussen de twee Toyota's zou drijven.
Tussen de drie leiders om de chrono-eer vandaag is slechts 1" verschil. Op dit ogneblik zijn de auto's weer op de baan voor nog vier uur. Fernando Alonso won de "Zes Uren van Spa" j.l. en heeft de adrenaline in zich om ook de 24 Uren van Le Mans te winnen op 17 en 18 juni a.s. Maar met het Zwitserse Rebellionteam zal toch rekening moeten worden gehouden, want dat team was ook in Spa al heel sterk.(Walter Rombauts/Foto: ACO)
ACO WIL TERUG NAAR FORMULE SILHOUETTE, IN CONCRETO NAAR HERKENBARE AUTOS
Zondag wordt in Le Mans de testdag gereden met het oog op de 24 Uren van Le Mans die op 16 en 17 juni a.s. met start om 15 uur wordt gereden. Die "La Journée Test" heeft als achterliggende bedoeling vooral degenen die nog nooit in La Sarthe het circuit bereden, daarmee kennis te laten maken. Voor de race zelf is Toyota met de TS050 Hybrid zowat het enige "zwaargewicht" in de LMP1. De Japanse constructeur jaagt al jàààren een zege na, net zoals Nissan destijds. Maar tot nu toe is Mazda de enige Japanse auto die de legendarische race heeft gewonnen. In 1991.
Van het Zwitserse Rebellion-team dat in de jongste Zes Uren van Francorchamps (6 mei) een sterke indruk liet, wordt in Le Mans veel verwacht. Toyota draagt met de TS050 een Hybrid-systeem in zich. Principieel is de werking daarvan exact dezelfde als in de - miskende - Prius van het Japanse merk uit Nagoya. Verder blijven Audi (Dieselschandaal), Porsche (wegens kostenbesparing daarvan) en andere zwaargewichten weg. Nu is een WEC seizoen €200 miljoen waard. Net als nieuwe F1 eigenaar Liberty Media wil ook de F1 in 2021 al hebben "vereenvoudigd", zal ook de 'l Automobile Club de 'l Ouest die sinds 1923 de etmaalrace organiseert, ook zij willen in samenspraak met de FIA een budget-terugdringing van die orde naar €30 miljoen. Maar...
Met in tegenstelling van de F1 een waarborg dat de technische innoviteit die Le Mans altijd - met de nadruk op altijd - blijft bestaan. Nuchtere geesten beseffen direct dat een wens om terug te keren naar de "Formule Silhouette", de tijd van de Porsche's 934, een meer dan embryonale wens is. Auto's die gelijken op de modellen in de showroom. Aston Martin begint daar nu mee. Mercedes kan bijna niet anders dan volgen. Ferrari, Maserati e.a. Mc Laren's. Le Mans-bolides in straatversie. Herkenbare merken. Dat is de volgende stap in Le Mans. Zondag afwachten of Toyota de snelste tijd neerzet. Met Fernando Alonso is daar wel kans voor. (Walter Rombauts/Foto's:ACO, Mazda en wr)
WAT DE NIEUWE WLTP-NORM NU PRECIES IN DE PRAKTIJK IS
De emissie- en verbruikswaarden van de Euro 6d TEMP-norm worden bepaald volgens de nieuwe "Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure" (WLTP). Die nieuwe testcyclus, als gevolg van het dieselschandaal, vervangt de oude NEDC (New European Driving Cycle) en heeft als doel om de reële verbruiks- en emissiecijfers van het dagelijks verkeer dichter te benaderen.
Dat wordt betracht door rekening te houden met parameters zoals het voertuiggewicht, de omgevingstemperatuur, de spanning en de rolweerstand van de banden. Eigenlijk zou er ook de luchtweerstand en het volgeladen gewicht moeten worden bijgeteld, maar dat is men blijkbaar vergeten.
Wél heeft de WLTP-cyclus een langere tijdsduur en wordt rekening gehouden met een gemiddelde- en topsnelheid. Precies zoals de NEDC-cyclus wordt de WLTP-cyclus uitgevoerd op de testbank om een eenvoudige vergelijking tussen de verschillende voertuigen mogelijk te maken. De Euro 6d TEMP-norm voorziet tegen 2019 ook daadwerkelijke wegtesten die de RDE-normen zullen bepalen. RDE staat voor "Real Driving Emission". Deze zal bij middel van draconisch uitziende instrumenten op de achtersteven van een auto vanaf september de schadelijke uitstoot in het echte wegverkeer meten. (Walter Rombauts)
DIRK VERMEERSCH: I WILL DRINK THE WINE, THE BEST GT-RHÔNE WINE
Omdat Dirk Vermeersch een weldoende cocktail is van hoogstaande autosport en verfijnde wijnbouw is het niet mogelijk hier zijn levensverhaal in één keer te vertellen. Walter's Auto Cahiers onderneemt een poging vanaf 5 juni om deze pientere Belg, zakenman en ondernemer in Suze-la-Rousse in Frankrijk in drie afleveringen te vervatten. 1. Autosportkeizerrijk, 2. Industrieel autoleven en 3. Succes als wijnbouwer in de Rhônestreek. Dirk durfde eigenlijk alles. Naar het voorbeeld van Frank Sinatra's "I will drink the Wine" koos hij altijd voor het beste tussen twee dingen. Soms vocht hij en zijn dame Hélène er hardnekkig voor.
Samen beleven ze nu de ereronde van hun leven met familie en kleinkind in La Douce France. Overmorgen begint hier het nooit volledig in te vullen profiel van iemand die het héél ver bracht. Hij won al tientallen gouden, zilveren en bronzen medailles met zijn GT-wijnen. Als uitgelezen PR-man voor zijn eigen bedrijf kent hij het spreekwoord "doe eens water bij de wijn". Maar in speciaalzaken of klasse-restaurants is dat niet het geval. De "autopiloot" met een explosief palmares en een zakelijk "instinct" koos altijd voor het beste. We trachten te vertellen tot wat dat heeft geleid.(Walter Rombauts/Foto's: Steve Van den Heuvel/Le Plan-Vermeersch/wr)
BMW BIEDT ALS EERSTE DRAADLOOS OPLADEN VAN BATTERIJ AAN
Renault heeft er in het begin van hun ZOE-model op vele autoshows al mee gesnoefd: batterij opladen via inductie. Vandaag concretiseert BMW dat in een i530 plug-in hybrid. Weliswaar nog niet direct in ons land, maar het zal niet lang duren. Het betreft een met het elektrisch net verbonden bodemplaat waarover de auto wordt gestationeerd. Eens deze in de stekker kan de batterij in 3,5 uur worden opgeladen. Gevaar voor elektrocutie is er niet omdat er een detector voor menselijke bewegingen onder de auto zit. Vele eigenaars van oplaadbare auto's zullen ernaar uitkijken. Want stekker in en stekker uit is zeker voor de verwende automobilist geen optie meer. Die karwei heeft BMW nu kunnen uitwissen. Prijskaartje is nog niet bekend.(Walter Rombauts/Foto:BMW)
MAZDA EN MET HEN NOG VELE MERKEN ZIJN KLAAR VOOR DE WLTP-NORMEN
Vanaf september 2018 gaan de nieuwe WLTP-normen in. Ze zijn strenger en "realistischer" dan de vorige NEDC (New European Driving Cycle) die vooral door het zogenaamde dieselschandaal van Volkswagen onder vuur was komen te liggen. Porsche - bijvoorbeeld - maakt tot oktober geen wagens meer. Dus wie vandaag een "auto-object" koopt moet St.Niklaas 2018 of zelfs Drie Koningen 2019 tegemoet zien om zijn betrachting ingevuld te zien.. Veel parallelinvoerders - van zowat alle merken - hebben grote stocks aangelegd om nog de vorige normwagens te kunnen verkopen. WLTP staat voor "Worldwide Light Vehicle Test Procedure".
Mazda zegt klaar te zijn voor de nabije toekomst. Alle nieuwe wagens die bij de fabriek worden besteld zullen worden gecertificeerd volgens de nieuwe Euro 6d TEMP-norm, mét inbegrip van de WLTP-norm. Ook de RDE-test (Real Driving Emissions) op de weg is in iedere Mazda ingebakken die nu via het officiële dealersnet wordt verkocht. Omdat Mazda ruim een jaar voor de nieuwe norm van kracht wordt zijn modellengamma al heeft aangepast kunnen de eerste Mazda's met Euro 6d TEMP-norm al vanaf juli worden aan de man of vrouw gebracht.
Mazda wil met een creatieve benadering aantonen dat "schone emissies" zowel voor de Otto- als Dieselmotor ook zonder complexe en dus ook kostelijke uitlaatgas-nabehandelingssystemen kunnen. Zo beantwoorden de direct ingespoten SkyActiv-G benzinemotoren van 1,5 - 2,0 en 2,5 liter aan de nieuwe Europese Euro 6d TEMP-normen zonder dat ze daar een roetfilter voor nodig hebben. De technici van de Japanner zijn er in geslaagd om enkel met motoraanpassingen aan de nieuwe RDE-normen te voldoen. Zonder die filter blijft de PM (partikel massa) binnen de gestelde normen.
Anderzijds is aan de 2,2 SkyActiv-D een SRC-katalysator (Selective Catalyc Reduction) gekoppeld om aan de normen te voldoen inzake NOx (stikstofoxyden) te voldoen. Voor de 1,8 SkyActiv-D volstaat de NOx-katalysator. Maar laat ons eens kijken naar de SkyActiv-G benzinemotoren, de Otto-krachtbronnen dus. Ze kenmerken zich door een heel hoge compressieverhoudinhg en bijzondere verbrandingsgeometrie. Dat laatste wil zeggen dat het lucht/benzine-mengsel een gelijkmatig verbrandingsfront heeft en in samenwerking met de vorm van de zuigerbodem een zo compleet mogelijke verbranding geeft.
Die is nuttig voor een minimaal verbruik bij iedere gasklepstand, maar ook om de roetuitstoot (die ook in benzineverbranding zit) zo miniem mogelijk te houden. Hulpmiddelen daartoe zijn o.a. een hoge inspuitdruk van de brandstof (+1600 bar), een beter koelsysteem en een algemene daling van de interne wrijving. Mogelijk door gebruik te maken van ijzerkoolstoflegering die in spitsmotoren de wrijving met 50% kan verminderen. Dus op papier een schot in de roos voor Mazda die daarmee de WLTP-normen inwilligt.
Die nieuwe normen zijn een gevolg van het "dieselschandaal" maar zijn in essentie een politiek-industriële overeenkomst waarvoor zoals altijd de consument het gelag zal betalen. De WLTP-norm is op papier ingevoerd, dit jaar in september concreet in voege en vanaf september 2019 zullen autofabrikanten geen enkele auto meer mogen verkopen die niet aan deze en de RDE-norm voldoet. Vandaag kan men nog stockwagens kopen bij alle merken. Wie dat doet moet weten dat hij - sorry - aftandse bazaar koopt. Afhankelijk van het merk en het prijskaartje is dat al dan niet erg.
Nu nog even die 2,2 SkyActiv-D met SCR-katalysator bekijken. Diesel dus, van Rudolf Diesel. Voor een dieselmotor heeft deze een zeer lage compressieverhouding: 14:1. De viercilinder werd al in 2012 geïntroduceerd en voldeed toen al aan de Euro 6-norm. Nu moesten er toch enkele wijzigingen gebeuren om die Euro 6d TEMP-emissienorm te halen. Verbrandingskamers kregen een andere dakvorm. De grootste van de twee beschikbare turbo's werd geëerd met een variabele geometrie, werd het beheer van de thermodynamiek verbeterd en piëzo-injectoren spuiten de brandstof in. Met de SCR-katalysator (Selective Catalyc Reduction) wordt de NOx (koolstofoxyde) teruggedrongen. Hierbij is ook geen AdBlue meer nodig wat omslachtigheid, tijd en geld uitspaart voor de gebruiker. Mazda scoort hiermee. (Walter Rombauts/Foto's:Mazda)
MAZDA VIERT 50-MILJOENSTE AUTO IN HOFU PLANT IN YAMAGUCHI, JAPAN
Mazda Motor Corporation heeft op 15 mei j.l. de 50-miljoenste van de gecumuleerde Japanse productie auto afgeleverd in de Hofu Plant nabij Hiroshima. Deze mijlpaal werd gezet na 86 jaar en 7 maanden nadat Mazda zijn eerste driewielige truck op de markt zette. We schreven toen 1931... uiteraard zette ceo Masamichi Kogai, de hele Mazda-gemeenschap in de bloemetjes. In weerwil van enigzsins een "apart" merk te zijn is het palmares van Mazda, zeker het na-oorlogse, minstens indrukwekkend.
Mazda won als eerste Japanse auto de "24 Uren van Le Mans" in 1991 met Bertrand Gachot, Volker Weidler en Johnny Herbert. Nog wel met een rotary-engine. De zogenaamde erfenis van Felix Wankel die in de persoon van Kenichi Yamamotor verder werd ontwikkeld. Recent kwam Mazda ook in het nieuws met diesels die zonder "pingelen" een compressieverhouding hebben van 14:1. En zéér recent met een SkyActiv D waarvan op de autobaan twee middelste van vier cilinders kunnen afgezet worden. Dat dient het verbruik en de emissiewaarden. Mazda staat ook klaar om tegen 2020 waterstofauto's op de markt te brengen. Wellicht met een ... rotary-engine. (Walter Rombauts/Foto's: Mazda)