Er is schandaal rond VW, het oudste automerk in Europa. Foefelen met uitlaatgastesten. Niets nieuw eigenlijk. Al is het logisch dat schadelijke stoffen in onze atmosfeer worden teruggedrongen. Medeschuldigen zijn de overheden die constructeurs normen opleggen die in de praktijk niet haalbaar zijn. Even kunnen ze worden gesimuleerd in een test, maar eens daarbuiten, in de praktijk valt dat alles als een kaarten huisje in elkaar. Een oude vuistregel in de auto-industrie zegt dat in de praktijk gerust 2 liter per 100 km mag worden bijgeteld bovenop het verbruik dat in de catalogus staat.
Maar dat komt niet alleen door de motorenbouwers. Er komt - geen mens blijkt het te snappen - een zéér verzachtende omstandigheid voor VW bij kijken. Zonder excuses in te roepen voor het monteren van software die "testomstandigheden" onderkent en zich als een cameleon aanpast in braafheid. Maar de autowereld is keihard, de concurrentie "sans pitié". De naam van het spel heet geld. Maar dat is niet echt de boosdoener, het is maar een betwistbaar menselijk gevolg.
Het echte venijn, dat overigens voor alle autoconstructeurs geldt, zit hem in de consument, de automobilist die de auto rijdt. Zeker een moderne "zelfbeweger" is een zeer ingewikkelde machine. Het is logisch dat de koper van zo'n onding niet moet weten hoe alles wat erin zit functioneert. Zo ook met een computer, een smartphone en met alles waar we met ons hoofd niet bij kunnen. Màààr de meeste autorijders bedienen die machine slecht. Neem als voorbeeld een juiste versnelling inschakelen.
Ik schat dat 7 op tien autorijders de verkeerde gang kiezen, de verkeerde overbrenging als ze rijden. Rijden in een te lage versnelling is frekwenter dan een te hoge. De motor draait dan te hoogtoerig en het brandstofverbruik is dan veel te hoog dan nodig is en kàn. Met een Peugeot 308 bijvoorbeeld, tank je in kloteland België, bijvoorbeeld in Antwerpen vol, en je rijdt vervolgens zonder te tanken naar Nice om er op de Promenade des Anglais "une crêpe Suzette" te gaan eten. In de zon.
De meeste mensen gaan veel te hoog in toerental eer ze een hogere versnelling (wezenlijk een vertraging) inschakelen. Toen de eerste vijfversnellingsbakken opdaagden, later de zesversnellingsbakken en zelfs zeven, reed ik met een notoire dagbladjournalist mee. Die bleef altijd in vierde versnelling rijden. Toen ik hem vroeg waarom hij niet naar vijfde ging - en dus een lager toerental zou hebben - kreeg ik als antwoord dat het altijd met vier versnellingen ging en dat nu zo zou blijven. De man bleef in vierde rijden. De hele rit !!! 'k Heb er ook één gekend die niet hoger ging dan derde...
In een automotor liggen twee karakters verscholen. Hij kan een tweeling als sterrenbeeld worden genoemd. Er is het VERMOGEN dat zorgt voor fikse prestaties en anderzijds (vandaag de belangrijkste karaktertrek) is er het KOPPEL - de trekkracht - die naar de drijvende wielen wordt gestuurd. Het maximum koppel is aangeduid in ieder onderhoudsboekje dat bijna nooit wordt gelezen. Vroeger werd het benoemd in kgm en in de "modern times" in Nm, Newtonmeter.
Om niemand slapeloos te maken staat achter, bijvoorbeeld 380 Nm, altijd een toerental bij hetwelke die krachtbron (zowel diesel als benzine) zijn hoogste werkdruk op de zuiger uitoefent. Dan zit de verbrandingsruimte maximaal vol lucht/brandstofmengsel dat de hoogst mogelijke expansie én de KOMPLEETSTE verbranding oplevert. Wie dat toerental als richtpunt neemt om in een hogere versnelling te schakelen rijdt het zuinigst. Stoot dus de minst schadelijke stoffen uit.
Maar de meeste automobilisten roeren zomaar lukraak met die ouderwetse pook in de transmissiepot. Met als gevolg dat - meestal - de motor in te hoge toeren draait, of zeldzamer, schokkerig de auto in een te lage transmissieverhouding doen voortbewegen. In beide gevallen is de uitstoot aan schadelijke gassen hoog. De enig juiste en minst mogelijke hoeveelheid vuiligheid oogst iedere motor bij het toerental van het maximum koppel. Racemotoren zijn bedoeld om prestatie te oogsten.
Gewone motoren dienen om een verplaatsing van punt A naar B mogelijk te maken met het minste brandstofverbruik. Dus moet er op "maximale koppeltoerental" worden gereden. Bij moderne dieselmotoren ligt dat - soms - al iets boven 1500 t/m, maar meestal ligt het om en rond 2000 t/m. Alleen een elektrische auto levert GEEN uitstoot op. ZERO-emissie. Bovendien levert een elektromotor vanaf zijn eerste omwenteling ook al het maximum koppel. Ook een BMW, Mercedes of Mazda op waterstof heeft ook 0. Een ander verhaal.
Nu zou de overheid een echt serieuze duid in het zakje kunnen doen om schadelijke uitstoot "vanzelf" te dempen. Verplicht gewoon een automatische versnellingsbak. Die kiest ten allen tijde de juiste en dus zuinigste overbrengingsverhouding in functie van de gasklepstand (bedienen van het "gas"pedaal). Nog efficiënter is de "Continu Variabele Transmissie" (CVT). Deze is gebaseerd op het variatorprincipe van de industrie en dat vroeger de mensen zo deed lachen met "de Dafjes" van de gebroeders van Doorne in Nederland.
Wezenlijk was dit al de auto en de transmissie van de toekomst. Dus overheid...VERPLICHT een automatische versnellingsbak. Haal het - nu overbodig geworden - emotionele, het machogedoe, van de auto weg. Nog iets overheid: verplicht auto's te reageren op snelheidsborden - ik reed er al 35 jaar geleden in een Volvo mee - maar ja dan verdwijnen de inkomsten van "overtreders" die 56 in plaats van 50 km/h rijden. Dus dat is teveel gevraagd.
Volkswagen's CEO, Martin Winterkorn die de opvolger is van de legendarische Ferdinand Piëch werd, heeft zich verontschuldigd. Dat is natuurlijk iets, maar het kwaad is in alle richtingen geschied. Zelfs "made in Germany" is ermee geschaad. Zoals Duitsland nog om andere redenen - opgehoest door een loodzware schouderklast van het verleden - nog op schrikwekkende manier wordt beschadigd. Martin Winterkorn verweet zijn klienteel niets. Hij schaamt zich ervoor. Maar de werkelijkheid naast het gefoefel is ook dat mensen een auto niet op de juiste manier weten te rijden.
Minstens tien van die elf miljoen "foefelmodellen" van VW heeft een slechte bediener achter het stuur. Dat is de verzachtende omstandigheid voor VW, Volkswagen. Op verzoek van Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche Sr. bedacht. Maar het gefoefel is niet goed te praten. Hopelijk gaat men niet naar andere merken kijken. Want de Bijbel zegt dat wie zonder zonde is de eerste steen gooit. Buiten de elektrische auto's vrees ik dat zowat alle automerken aan de schandpaal worden genageld. Omdat niets en niemand volmaakt is, maar er daar in onze maatschappij toch moet voor doorgaan. Installeer nooit de gratische versie van Windows 10, want dan zit je in nesten. Geen enkel loket is open om daarvoor een schadeclaim in te dienen...(Tekst en foto's: Walter Rombauts)
|