Bernie Ecclestone is weg. Liberty Media heeft na 66 historische autosportjaren de macht over de Formule 1 verworven. De "Fédération Internationale de l'Automobile" (FIA) in Parijs blijft de sportieve wetgevende macht. Met Jean Todt als "Monsieur le President". Nuchtere feiten. Maar in al de tumultueuze gebeurtenissen van de jongste weken is zowat iedereen vergeten dat de "Concorde-akkoorden" nog tot eind 2020 lopen.
Tot dan kan Liberty Media eigenlijk niets structureels veranderen aan de F1. Want tot dan telt de verdeling van de inkomsten tussen de teams. Sauber liet Liberty al weten niet noodzakelijk te moeten wachten tot 2020 om de akkoorden en de geldverdeling te herzien. Fiat-Chrysler én Ferrari-baas Sergio Marchionne heeft al direct daarop gereageerd. Ferrari krijgt wegens de 66-jarige aanwezigheid in de F1 en de wereldtitels in de jaren '2000 altijd meer dan de anderen. Na 2020 kan Liberty Media dat veranderen.
De Amerikanen hebben 19 miljoen aandelen aandelen op de markt gegooid in de hoop dat de teams aandeelhouder zouden worden in hun eigen sport. Tot nu toe zonder succes of gevolg. Wat na 2020 zal gebeuren weet niemand. Tussen de regels gelezen dreigt Marchionne ermee Ferrari uit de F1 te trekken. Wat met zekerheid zal gebeuren mocht Liberty Media voortijdig een herverdeling van de geldpot doorvoeren.
Maar dan is er gelukkig Ross Brawn, eigenlijk ceo van het "Formule One Management) - de FOM - die wijze raad kan geven aan die ambitieuze, rijke maar wat onervaren Amerikanen in de F1. Liberty Media organiseert ook muziek-evenementen. Dreunen doet het de eerste drie jaar zeker in de F1. Er komt rommel, zoveel is zeker. De notabele hoogste autosportklasse, sinds 1950 beoefend, is in gevaar. De nieuwe wereldorde waarover zoveel wordt gepraat komt eraan. (Walter Rombauts/Foto:Renault)
|