Op 20 februari a.s. stelt Renault zijn nieuwe Formule 1-bolide voor. De Franse autoreus die via de alliantie Renault-Nissan Volkswagen van de eerste plaats heeft verdrongen in de verkoop op wereldvlak, zit net als tegenstanders Mercedes, Red Bull en Ferrari met een dilemma. De FIA en de FOM hebben beslist om voor dit seizoen geen vier maar drie krachtbronnen toe te laten. Voor een recordaantal van 21 races ! Cyriel Biteboul, teammanager van Renault, heeft ronduit gezegd dat dit een onmogellijke opdracht is. Zijn mede-teamgenoten Maurizio Arrivabene (Ferrari) en Toto Wolff (Mercedes) zijn het daar roerend mee eens.
Gezien de pré-seizoentrainingen al op 26 februari aanvatten, dringt de tijd om in spoedoverleg te gaan met de "Fédération Internationale de l'Automobile" en het "Formula One Management". De tijd dringt. Op 23 maart 2018 opent de GP van Australië het seizoen 2018 ! Onder de nieuwe eigenaars Liberty Media, het eerste volle seizoen in eigen beheer. Met al direct de afschaffing van de grid-girls, (worden wellicht vervangen door mannen die vrouw worden), de veranderingen van starttijden van de races (sommige positief) en alle onzekerheden die er te verwachten zijn. Nieuwe motorconcepten worden aangedragen tegen 2021 om de huidige te vervangen. Omdat de Concorde-akkoorden einde 2020 dan zullen vervallen zijn.
Momenteel wordt gereden met V6 Turbo-Hybrid-krachtbronnen. Dit sinds 2014. Behoudens dat ze altijd al klankgevoelig kritiek hebben moeten slikken, zijn ze ook duur. Liberty Media tracht via topingenieur Ross Brawn tot een eenvoudigere motor te komen. Lees: goedkopere motor. Maar Fiat-baas Sergio Marchionne, en dus ook baas van Ferrari, vindt dat de Formule 1 de trend moet voortzetten spitstechnologie af te leveren. Daarover lopen de meningen uiteen omdat Liberty Media van de F1 een kermis wil maken. Zonder daarbij de historische industriële basiswaarden van de hoogste autosportdiscipline verder te respecteren.
De huidige V6 motoren met turbo laden een batterij op, neen eerder een supercapacitator, die kort een heel krachtige lading elektriciteit kan vasthouden. Die kan door de coureur weer worden "afgeroepen" als hij een inhaalmaneuver snel wil afwerken, of een helling op moet. Zoals in Francorchamps de klim vanaf l'Eau Rouge naar Les Combes. Sinds 2014 zijn de bescheiden vermogens toch gestegen tot - zoals bij Mercedes - net geen 750 kW of 1000 pk.
Renault zit daar dicht tegen en dat verontrust Ferrari. Bij Mc Laren gaat er een zucht van verlichting door het team nu de Honda is vervangen door een Renaultmotor. Niettemin moet Mc Laren helemaal van 0 beginnen. Want sinds 2008 toen het historische team uit Woking nog Lewis Hamilton als wereldkampioen afleverde en 2de werd in het WK van de constructeurs is het naar een 9de plaats onder de constructeurs gezakt.
Dus tijd voor een revival na tien seizoenen. Eigenlijk van de hele Formule 1, zoals afschaffen van de gridstraffen, beperken van wisselen van motor-onderdelen, en regenstarts achter safety-car. Vanaf dit jaar is er ook "Halo", de titanium/carbonbeugel boven het hoofd van de coureur. Beslist opdat er geen elektrische Tesla Roadster vanuit de ruimte op hun hoofd zou vallen. Hopelijk zitten er in 2021 nog coureurs van vlees en bloed in en geen robotten. Liberty Media zou d'r misschien aan denken. Zoals mogelijk ook aan robotten i.p.v. leuke grid-girls. De Amerikaanse hypocriete preutsheid van vroeger duikt weer op. (Walter Rombauts/Foto's :Renault, Mercedes, Fiat en Pirelli)
|