Als men de Formule 1 zo afstandelijk bekijkt en je hebt er een heel leven mee te maken gehad, dan is het een buitenaards gebeuren. Zo omschreef destijds Thierry Boutsen dat toch. Destijds was er een slogan "Winnen op zondag is verkopen op maandag". Het is te betwijfelen of dat vandaag ook nog geldt ? Hoeveel van de F1-technieken komen nog op de gewone auto terecht ? Niet zoveel en als het dan toch zo is, pas na vele jaren. Maar kijk Ferrari pakt uit met een Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) die als hypercar voor €300.000.000 kan worden gekocht. In contradictie met Ferrari's gewoonte van een V8 te gebruiken is er een 2,9 liter V6 motor gemonteerd en een elektrische motor die direct is afgeleid van die MGK-U (Motor Generator Unit-Kinetic) dewelke de 610 kW (830 pk) ondersteunt met nog eens 122 kW (167 pk) zodat men tegen 8500 t/m aan 997 pk, net geen 750 kW (1000 pk) haalt. Die elektromotor is rechtstreeks afgeleid van degene die in de huidige Ferrari's van Charles Lecler en Carlos Sainz zit.
Deze Ferrari 296 GTB kan 330 km/h halen, van 0 naar 100 km/h in 2"9 en al dat geweld wordt naar de achterwielen gestuurd via een achttraps-automaat. De V6 motor heeft niet de klassieke 90°-hoek tussen de cilinderrijen, maar wel 120°. Die opstelling maakt dat er tussen de twee rijen cilinders ruim plaats is voor twee IHI-turbo's die, zo opgesteld, heel dicht tegen de verbrandingskamers staan en er dus een heel korte weg moet worden afgelgd voor het opladen. Er is een boek over te schrijven, maar laten we onthouden dat Ferrari hiermee een heel klein stukje F1 naar de straat brengt. Zoals ook Gordon Murray Mc Laren straatauto's heeft ontworpen, gebaseerd op Formule 1 auto's.
Adrien Newey heeft zich in de 36 jaar dat hij arodynamische inbreng had in de Formule 1 als designer een goddelijke status veroverd. Hij concretiseerde, koppig en scherpzinnig zoals hij is, de Aston Martin Valkyrie. Niet een auto die F1-aspecten naar de straat brengt, neen, een échte Formule 1 wagen voor twee personen en die op straat mag rijden. In orde is met ale wetgevingen. Daarvoor moest genie Adrian wel een toegeving doen om de neus 3 mm te verhogen wegens wetgeving in verband met aanrijding van voetgangers. Het is zijn enige toegeving gweest. Al de rest is nooit eerder in een auto toegepast. Zoals de dogbox-versnellingsbak met zeven gerobotiseerde gangen voor de eerste keer recht uit de F1 in een straatauto komt. Nimmer eerder vertoont. Het brengt ons opnieuw naar het buitenaardse. Van de F1 naar hypercars voor echte rijke mensen, staat een wereld die los kan gezien worden van het echte leven. Voor de dagdromers in dat echte leven van werken, verdienen en daarvan genieten, wordt jaarlijks wereldwijd een ongelooflijke verscheidenheid aan voertuigen aangeboden.
De populariteit hangt af van de vormgeving, de gesofistikeerde maar toch nog net betaalbare technieken en van...geschiedenis. Zelfs nu Tesla de hele Duitse auto-industrie in verlegenheid heeft gebracht met een nooit eerder geziene Giga-factory in Grünheide, blijven namen als Ferrari, Porsche, Aston Martin, Maserati en zelfs Morgan's de autoliefhebbers aanspreken. Maar hoewel ze ook een centje kosten, zijn ze allemaal zwakkere spiegelbeelden van wat voor de échte rijke mensen wordt gemaakt en aangeboden. In die groep wordt dan weer een natuurlijke selectie gemaakt. Wie zich in een Aston Martin Valkyrie wil wringen mag niet dik of echt oud zijn. Want in die gevallen is het onbegonnen werk. Toen de auto in Monaco aan VIP-genodigden werd getoond - en verkocht op zicht - verscheurden vele rijken hun bestelbon voor die Valkyrie. Wat geen zorg was voor Adrian Newey. Zijn droom is gerealiseerd. Een 1041 pk krachtige auto van 114 kg, nergens een grammetje teveel, en de prestaties van een F1 door een door Cosworth gemaakte 6,5 liter V12. Meer moest dat voor de superperfectionist niet zijn.
Newey is de luchtstroom-tovenaar die nog altijd met de hand schetst en geen gebruik wil maken van bijvoorbeeld Computer Aided Design" (CAD) om de eenvoudige reden dat hij het speelveld op het scherm te eng vindt. Hij maakt schetjes, geeft ze door aan IT-ers die ze dan digitaal verwerken. Over de Aston Martin Valkyrie heeft hij zo'n acht jaar ontwikkeling gedaan. Alle mogelijk gewicht werd bespaard, zo ook in het merkplaatje. Om de V12 met vier bouten tegen het passaiers"kompartiment" te bevestigen. De - Engelse - draad op de bouten was een zo goed als onbestaande spoed, maar wel geeft die draadsnijding een hechte sterkere bevestiging. Hj ging zelfs zover om die bouten in de lengte te laten doorboren zodat ze even sterk bleven maar wel minder wegen... Over de perfectie heen. Wee degenen die een Porsche bezitten met een viercilinder boxermotor. In concreto rijden ze met een mooi gecamoufleerde VW Kever, ontw Eigenlijk had hij de Volkswagen voor Stalin in Rusland kunnen maken. De Russische dictator bood hem - Ferdinand Porsche - de hemel op aarde aan. Maar na enkele maanden in Rusland zegde Ferdinand Porsche dat hij terugkeerde naar Duitsland. Aan de basis van die beslissing lag een taalbarrière.
Vandaag sluit Renault voorlopig haar vestiging in Moskou waar bij AutoVAZ de Duster, de Arkana, Captur en Nissan Terrano worden geassembleerd. Goed voor 500.000 voertuigen per jaar. Het was destijds Carlos Goshn, ceo van zowel Nissan als Renault, die met Vladimir Poetin afspraken rond die autoproductie maakte. Tussen de twee - politieke en industriële - dictators was er geen taalongemak. Nu hebben wapens wél een barrière opgeworpen. Eén waarvan nu eens echt niemand beter van wordt. (Walter Rombauts)
|