Nu geweten is dat Honda zich zal koppelen aan Aston Martin, dat gigantisch Arabisch, Chinees en een beetje Duits kapitaal, de roemruchte naam ondersteunt, mag men gerust spreken van een industriële confrontatie zoals ook de 24 Uren van Le Mans ervan het summum zijn. Het blijft nog sport, "om ter eerst" zoals in onze kindertijd. Maar de geografische, technische- en financiële tendensen gaan veel dieper dan het showgehalte dat Liberty Media er met zes sprintraces en een wereldvuurwerk in Las Vegas, er wil inleggen. Wie goed oplet, ziet dat onze Westerse welvaart, onze overdreven eigendunk, zich stilaan losmaakt en verschuift naar Arabië en Azië.
Gisteren sprak ik nog met een organisator van de toerwagendisciplines. Die bevestigde me dat het spektakel-aspect héél belangrijk is om de toeschouwers waar voor hun geld te geven. Dat was ook de reden dat ik als betrokkene bij de "Bekers van de Toekomst" mee inzag dat de F3 met twee manches, dus twee starts, meerwaarde had. Omdat de toen grootste piloten, Jochen Rindt, Jacky Ickx en andere Jackie Stewarts, dan twee keer het beste van zichzelf moesten geven.
De eigenaars van de F1 vandaag, onder ceo-leiding van Stefano Domenicali (ex-Ferrari) wil hetzelfde effect bereiken. Met 22 races (i.p.v. 23 door Emilia Romagna weg te vallen) vermeerderd met zes sprintraces, moet Liberty Media én de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) zich toch afvragen op dit niet teveel hooi op de vork is. Dat moet gedekt worden met het maximum budget van $135.000.000 + $3,6 miljoen dollars voor de uitbreiding van de kalender ? Coureurs, ingenieurs, mecaniciens en de teams zelf beginnen het overdreven te vinden. Ze zijn letterlijk nooit meer thuis. Wonen in hotels en vliegtuigen. Ik heb zo'n leven 45 jaar mogen/moeten leiden. Het verwoest ieder huisgezin, ieder normaal functioneren op gelijk welk gebied. Geen mens kan dat zonder sociale- en soms gezondheidsschade invullen.
Het is te vergelijken met wat die Hollandse milieugek, Timmermans, ons continent wil vergroenen. Alles tegelijk op geen tijd. Zonder zich af te vragen of die "energietransitie" praktisch wel haalbaar is. "DE" elektrische auto is er, minimaal aanwezig op een wereldmarkt en terwijl is hij al met zekerheid gedoemd om te verdwijnen voor de waterstof- of brandstofcel (ook waterstof afleverend) die NU al auto's aandrijft en waarvoor de "l' Automobile Club de l'Ouest" (organisators van 24 Uren van Le Mans sinds 1923) al een nieuw reglement heeft geschreven... Terecht heeft Emanuel Macron, Ursula von der Leyen, en nadien ook Premier Alexander De Croo, de groendenkenden tot enige gezapigheid in de evolutie van hun gekkenhuis-denken verzocht. Politiek-gewijs heb ik voor niet één van de drie een gegronde symphatie. Maar wie nog over een greintje gezond verstand beschikt, geeft hen gelijk.
Zoals ook Mercedes nu op verstandelijke wijze zegt fout te hebben gedaan door geen podcasts te plaatsen op de W14. "Maar", zegt Toto Wolff daarop aansluitend", "dan moesten we wellicht het budgetplafond hebben overschreden..." en was Mercedes weer in botsing met de FIA gekomen. Wie zich daar straks op het 3,337km lange straatcircuit van Monaco niets zal van aantrekken is de Spanjaard Fernando Alonso. Hij weet dat de Red Bulls zich hier in die hoekjes en kantjes van de miljardairstad, niet zullen kunnen beroepen op hun superieure topsnelheid alleen. Er zal meer moeten komen bij kijken. Alonso, winnaar in 2005 en 2006, heeft een encyclopedische ervaring in het Prinsdom. Deze én het welslagen van Aston Martin doen de bookmakers hem als favoriet aanduiden. Straks zien of dat terecht is. (Walter Rombauts/foto:Alpine)
|