Engels rechtsprincipe levert Mc Laren voorwaardelijke straf op
"De openheid en eerlijkheid waarmee Martin Whitmarsh getuigenis heeft afgelegd van wat in Melbourne is gebeurd - een inbreuk op artikel 151c van de Internationale Sportcode - maakt dat de voorziene straf van uitsluiting voor drie GP's in een voorwaardelijke wordt omgezet. Weliswaar met de clausule dat dergelijke feiten zich niet meer opnieuw mogen voordoen." Dat is de conclusie geweest van het World Motor Sport Council dat vandaag in Parijs het "leugenschandaal" rond Mc Laren, Dave Ryan en Lewis Hamilton in hoogste zitting behandelde.
Opluchting voor iedereen. Zoveel is zeker. Martin Whitmarsh, uiteraard goed ingelicht en voorbereid, heeft gebruik gemaakt van een oude Engelse nuance in de rechtspraak. Dat is met name dat iemand die"schuldig" pleit minder zwaar wordt gestraft dan iemand die beweert in een bewezen zaak "onschuldig" te zijn. Dat een Brits rechtsprincipe in een Parijse plaats van actie kan meetellen is niet zo verwonderlijk. FIA-president Max Mosley is van oorsprong een zeer sluw jurist die letterlijk én figuurlijk het klappen van de zweep kent. Hij werkte in de jaren '80 tijdens de oorlog tussen de FIA en de FOCA voor Bernie Ecclestone. Men mag er zeker van zijn dat er geen "Fortis-gate" is geweest, maar dat zo achter de hoek van de Place de la Concorde, in de Maxime's bijvoorbeeld, dit toch eens bij een goeie Margaux is ter sprake gekomen. Want iedereen was op de hoogte dat Martin Whitmarsh ongewapend en met blanke handen naar Parijs kwam. Om te zeggen dat hij zich zéér schuldig voelde en dat bekende.
Als interludium in dit stukje heeft bepaald dié Engelse rechtsnuance ervoor gezorgd dat Bertrand Gachot zo zwaar is gestraft in het "taxi-incident". De advokaat die de Luxemburgse Belg verdedigde heeft onschuldig gepleit. Daarmee was Betrand's toenmalige werkgever zekerder dat het zitje van de Jordan met zekerheid beschikbaar zou zijn om Michaël Schumacher's poep erin te laten glijden. Het aanzien van de F1 veranderde sindsdien drastisch. Op 11 augustus 1995 zei een scherpe, ongeverniste en plezante Bernie Ecclestone ons tijdens een etentje met vijf Belgische journalisten in Budapest nog lakoniek: "Vroeger was de F1 socialer." Hij doelde dan op de jaren dat de teams armoezaaiers waren, met moeite de eindjes aan elkaar konden knopen. Hij zegde er niet bij, in de grootheid van zijn kleine gestalte, dat hij - en niemand anders dan hij - die "bricoleurs" een statuut, een naam gaf. En daarna veel geld liet verdienen.Velen zijn dat al vergeten en denken met displezier aan het trieste feit dat de Grote, Dictatoriale Manitou nu 1 miljard armer is geworden. Door de crisis en zijn echtscheiding. Dromen en mythes hebben op mij geen effect placht hij nog te zeggen. "Alleen feiten". Daar heeft de WMSC zich vandaag aan gehouden, zonder elkaar veel pijn te doen.
Het feit dat Lewis Hamilton door het team werd gedwongen om te liegen tegen de stewards woog het zwaarst. En Lewis, jong en voor het eerste wereldkmapioen, zag in zijn bazen de goden zelve. Dan doe je dingen die je gevraagd zijn. Die je opgedrongen worden. Dat op 2 april j.l. Lewis Hamilton nog ééns werd gehersenspoeld om tijdens een hoorzitting de leugen verder stand te doen, woog nog eens extra door. Maar ook werden de stewards geblammeerd die de brave Trulli 25" als straf aan zijn been lapten."Omdat zij een GP-coureur" straften "zonder zich eerst in kennis te hebben gesteld van alle feiten daaromtrent." Daarmee is hopelijk een woelig hoofdstuk van een al even spectaculair seizoenbegin afgesloten en kan de plaats weer aan de sport worden gelaten. Hoewel het iedere race dansen op een slappe koord zal blijven. Martin Whitmarsh verliet alvast met opgeheven hoofd de FIA en het WMSC. Zoals iedereen aanvoelde dat dit het beste was.(Tekst:Walter Rombauts/Foto:Mercedes)