Auto zonder wielen wint Opelwedstrijd voor toekomstige mobiliteit
Het moet ongeveer dertig jaar zijn geleden dat Ferdinand Piëch mee aanzat aan een tafel van zes journalisten. Eén van die zes pennenridders vroeg Piëch waarom er nog wielen aan een auto zaten. "Ze vormen immers het grootste probleem", voegde de journalist van een Antwerpse krant er nog aan toe. Iedereen barstte in hoongelach uit. Behalve Ferdinand Piëch. "Als we dàt zouden kunnen oplossen, dan waren we een eind verder in onze mobiliteit. Maar nu - dus zo in de tijd van de eerste Audi Quattro - bieden de mogelijke oplossingen in de richting van een hoovercraft, luchtkussens dus, geen soelaas. Precies sturen, klimmen en remmend afdalen is er niet bij", concludeerde de man die nu nog het rijlen en zeilen achter de schermen mee bepaald van o.a. Porsche, Audi, VW, Skoda, Bentley...Seat...Ferdinand Piëch is één van de kopstukken die recent de aandeelhoudende families van Porsche en VW inspireerde om de beide merken te fusioneren.
Nu, anno 2009, is de Fransman Augustin Barbot (25) uitgeroepen als de man met de beste toekomstvisie van een groep van negentien studenten die mobiliteit over 40 jaar moesten bedenken. Het winnend project is...een auto zonder wielen. Het Royal College of Art en Opel/Vauxhall krijgt daarmee een apotheose zonder weerga. Het concept van Barbot heette hij de Opel D49 of Darwin 2049. Het is een nieuw soort voertuig dat 10 cm boven de grond zweeft dankzij een elektromagnetisch veld of in de zee zoals een onderzeeër. Drie turbines - twee vooraan en één achteraan - leveren de energie om het lichtgewicht voertuig vooruit te stuwen. Een essentieel onderdeel van het ontwerp is het bekleden van het aluminium frame met half-flexibele en heldere, waterbestendige hars. Daardoor worden koetswerkpanelen zoals wij die nu kennen overbodig.
Als beloning zal Augustin Barbot een stage doen bij het Design Center van general Motors Europe in Rüsselsheim en er waardevolle inzichten kunnen opdoen rond de elektrische toekomstauto's waaraan nu koortsachtig wordt gewerkt. Hij krijgt het gezelschap van de Zuid-Koreaan Hyunjoon Park (25) en van de Fin Miika Heikkinen (26) die eveneens hoge waardering kregen voor hun werk. In de jury die bestond uit visionisten als Peter Stevens, Professor Dale Harrow, Sam Livingstone en Richard Winsor, zetelde ook Mark Adams, Vice President Design bij GM Europe, en dat gezelschap oordeelde onafhankelijk. Tenzij ze ooit Ferdinand Piëch hebben ontmoet. Diens woorden zijn dan ook zeker blijven hangen in het selecte geheugen.(Tekst:Walter Rombauts/Foto's: Opel)