De prestatie is vorige weekend wereldkundig gemaakt, de achtergronden niet écht. Electrawinds Moeskroen is een bedrijf dat met dierlijk afval groene stroom produceert. Dat is één van de aktiviteiten van de groep. Dat een auto op Puur Plantaardige Olie (PPO) kan rijden is al héél lang bekend en haalde op geregelde tijdstippen de frontpaginas van kranten. Auto rijdt op suikerbiet of Voertuig rijdt op frietvet. Als de legende waar is dat Rudolf Diesels eerste zelfontbrandende motor op pinda-olie liep dan kunnen we ons afvragen welk spelletje we honderd jaar lang met aardolie hebben gespeeld !?
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Nu leven zonder olie naar een langzame maar zekere toekomst groeit blijkt dat biomassa dé grondstof van de toekomst zal zijn om zonne- en windenergie aan te vullen. Biomassa wordt gehaald uit voedselafval, dierlijk vetafval, afvalhout en dies meer. Even dreigde er paniek in de wereld door de vrees dat wat aanvankelijk als voedsel was bedoeld (zoals soja, koolzaad, mais, palmolie en dierlijke vetten) richting bio-brandstoffen zou gaan. Door de brandhaarden die wereldwijd dreigden te ontstaan is politiek een positief lichtje gaan branden en heeft men het ontij afgekeerd door zich op bio-afval toe te spitsen. Natuurlijk gaan zonnepitten, koolzaad en maïs ook nog meetellen, maar niet meer bedreigend voor de hongerige mens.
Hopelijk kan CleanWeek2020 tussen 5 en 9 mei 2010 de auto van Electrawinds ontvangen. Uiteindelijk is het een officieus wereldrecord. Zo in de stijl van de Solar World Challenge het officieuze wereldkampioenschap van de autos op zonne-energie. De auto van Moeskroens Electrawinds kende tijdens die vierentwintig uren geen problemen. De brandstof deed het perfect.
Alleen moesten we zorgen dat het dierlijk afval op 90° C bleef. Lager in temperatuur werd het dikker en dreigde het te stollen, zei Bruno Clemens, Plantmanager van Moeskroen. Dat dierlijk afval komt van slachterijen. Men mag niet veronderstellen dat er nu varkens en koeien moeten worden gekweekt om dan finaal tot dierlijk afvalvet te komen, zei Marleen Vanhecke, PR van het bedrijf dat ook zonne- en windenergie in de marge heeft.
De groene weg leidt naar een zonnige toekomst. We hebben uitzicht op voedselAFVAL als brandstof om groene stroom te maken. We hebben ook perspectieven om batterijen of een tweede leven te geven of ze te recycleren en die materialen als lithium, cadmium, nikkel, kopen en cobalt opnieuw te gebruiken. Puur Plantaardige Olie groeit als gedachtegoed voor brandstof voor Otto- en Dieselmotoren. Biotechnolgie het genetisch behandelen van voedselgewassen zou de hongersnood kunnen lenigen.
Het lijkt wel naar de Brave New World van Aldous Huxley te neigen, want de perverse draad die door de laatste humane veronderstelling loopt is dat politiek de vrees ontstaat dat de 1 miljard mensen die nu honger hebben zich nog meer zullen vermenigvuldigen als ze gezonder en sterker worden van dat lekker eten. Zo zou de overlast van de aarde met 7 miljard toevallige bezoekers nog zullen aandikken. Tot wat biomassa en biotechnologie aan verwarring kunnen meebrengen.(wr)
|