Dat de al veelbesproken elektrische autos voor de grote volumemarkt zo tergend traag de weg naar de showrooms vinden is te wijten aan twee factoren. Enerzijds ontbreekt de infrastructuur in steden en dorpen, parkings en bevoorradingsstations om vlotte autonomie te verzekeren. Anderzijds en dit is het meest secure zijn het de materialen die ze uiteindelijk zullen gebruiken. Naast de kostprijs en productiemogelijkheden is vooral het elektro-chemische rendement dat de doorslag geeft. Vergeten we niet dat opslag van elektriciteit in een batterij een chemisch proces is. Ook als die stroom opgewekt wordt op mechanische wijze, zijnde met bijvoorbeeld een verbrandings- of elektromotor die dan de rol van generator spelen.
Het op 16 maart 1988 in Ulm opgerichte Centre for Solar Energy and Hydrogen Research Baden Württemberg (ZSW) heeft nu een 27 miljoen Euro kostend eLab opgericht waar voornamelijk Lithium-Ionen accus zullen worden bestudeerd. De kapitaalinvesteerders zijn het Duits verkeersministerie maar ook de autoconstructeurs als Daimler, BMW, Opel, GM en Volkswagen alsook bandenfabrikant Continental. Tachtig vorsers buigen zich over de chemie rond Lithium-Ion maar ook over Lithium-Polymeer batterijen die in aantal stijgen. Ze hebben een grote densiteit maar kunnen een minder aantal keren worden opgeladen.
Het Franse Lumeneo dat dit jaar in Brussel in februari 2010 de Smera (foto: twee passagierszetels achter elkaar voor plaatswinst in de stad) voorstelde, gebruikt die ook en het kleine voertuigje dat van Kopenhagen naar de Zuidkaap reed gebruikte alleen een lithium-polymeer accu. Die elektro-chemische toedracht daarvan, ook de productiemethoden, zullen bepalend worden voor een straatbeeld, gevuld met puur elektrische autos.(Tekst en foto:Walter Rombauts)
|