Vijf Vlaamse traditionele producten met heel verschillende smaak mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE dragen: Vlaamse gerookte heilbot, Vlaamse opgelegde zure haring, Oudenaardse bierbollen, Vlaamse gerookte gedroogde hesp en lekkies. De sectorgroep Streekproducten van VLAM keurde de erkenningsaanvragen voor deze lekkernijen goed.
Streekproducten genieten een grote waardering. Het zijn immers producten die volgens een bepaalde traditie worden gemaakt die verbonden is aan een bepaalde streek en die een gegarandeerde authenticiteit hebben. Het pallet van erkende Vlaamse streekproducten is zeer divers en de teller van het aantal producten staat intussen op 180. Toch zijn er nog steeds producten die nog niet op de lijst figureren en waarvoor een erkenningsaanvraag kan gebeuren.
Vlaamse gerookte heilbot - Aangeboden door Brugse visrokerij Alloo: Dankzij de IJslandvaarders, die vooral op kabeljauw visten, werden de zwarte of Groenlandse heilbotten aan wal gebracht in de Vlaamse havens. Deze grote platvissen werden vers gebruikt als een goedkoop alternatief voor tarbot, of gerookt als alternatief voor gerookte zalm. Het roken van heilbot was en is echter niet wijd verspreid en beperkt zich voornamelijk tot Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Denemarken. Aan de Vlaamse kust had je heel wat rokerijen en een vroege vermelding van gerookte heilbot zien we opduiken in 1926 in Oostende. De familie Alloo startte in 1885 een sprot- en haringrokerij in ’t Gotje in Brugge. Hun gerookte heilbot wordt eerst drooggezouten en ongeveer 8 uur koud gerookt. Er worden geen bewaar- of kleurmiddelen gebruikt. www.alloo-brugsevisrokerij.com
Vlaamse opgelegde zure haring - Aangeboden door SIMAR nv in Sint-Amands. De streek rond Mariekerke en Sint-Amands was ooit rijk aan visverwerkende bedrijfjes waar zowel gerookt als ingelegd werd. Deze traditie wordt nog jaarlijks gevierd met de Vis- en Folkloredagen, in 2015 vindt de 38ste editie plaats. De familie Van Hemelrijk-Maes startte haar bedrijf in 1945. De familierecepten bleven tot op vandaag behouden. Met dit verschil dat de haring vroeger gepekeld werd aangevoerd en nu diepgevroren. Dit betekent dat de haringen op het bedrijf zelf eerst gepekeld worden. Daarna volgt het marineren in alcoholazijn. Het meest traditionele product zijn de hele haringen “op graat”, maar de filets zijn het meest gegeerd. www.simarnv.be
Lekkies: Aangeboden door Jan Van Gent in Oudenaarde. In Kerselare kan je op bedevaart gaan en nadien lekker zondigen met “Lekkies”. Deze snoep wordt er al meer dan 200 jaar verkocht, eerst in een kraampje tijdens bedevaarten, kermissen, jaarmarkten …. Later vestigde de familie Rousseau zich tegenover de kapel van Kerselare. Deze familie kwam oorspronkelijk uit Gent vandaar de merknaam Jan Van Gent. Het recept bleef onveranderd met als ingrediënten verschillende soorten bruine suiker, kandijsiroop, glucose en boter. Dit mengsel wordt aan de kook gebracht en nadien op een marmeren plaat uitgegoten. Dan volgt het trekken van de suiker om lucht in de suikermassa te krijgen. Vroeger gebeurde dit manueel en “aan de haak”, nu wordt er machinaal getrokken. Resultaat is een lichtbruine snoep waar je voorzichtig moet op zuigen. www.janvangent-oudenaarde.be
Oudenaardse bierbollen: Aangeboden door Jan Van Gent in Oudenaarde: Max Consael, verre nazaat van Jan Van Gent, ontwikkelde midden jaren 1980 snoep op basis van Oudenaards bier. Na wat experimenteren met de verschillende bieren bleek de bierbol op basis van kriekbier het beste resultaat op te leveren. In tegenstelling tot de lekkies wordt voor de Oudenaardse bierbollen gewerkt met witte suikers. De stad Oudenaarde pakt graag uit met dit lokaal snoepje waarin je vooral in de nasmaak het bier ontdekt. www.janvangent-oudenaarde.be
Vlaamse gerookte gedroogde hesp Aangeboden door Sint-Eloy in Oudenaarde: Een boterham met hesp, al dan niet gerookt, is stevige kost. Maar het kan ook verfijnd met gerookte en gedroogde hesp. De traditie van het hespen roken wordt in de Vlaamse Ardennen van vader op zoon Van Hoe doorgegeven. Hun drooggezouten hespen met been krijgen tijd om te rijpen en te drogen. Tijdens het drogen worden de hespen gerookt, nog steeds met been. Na een 40-tal weken worden ze ten slotte ontbeend en verpakt. Dit alles onder het wakend oog van Sint-Eligius, ook bekend als Sint-Eloy. www.st-eloy.be
|