:roll:
Cave de Rasteau:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De wijngaarden van dit wijnhuis zijn sinds de eerste eeuw verankerd langsheen de route des Princes dOrange en kunnen door hun ideale ligging, het ganse jaar door genieten van de Zuiderse zon. Bovendien profiteren ze van een unieke terroir, maar kampen evenzeer met de Mistral van de Rhônevallei, een samenloop van natuurelementen die zorgt voor een ruime waaier heerlijke eindproducten.
De Romeinen bouwden vlakbij de Vaison la Romaine, een kleine nederzetting uit die zich in de loop der eeuwen ontwikkelde tot een merkwaardig dorpje. Met Avignon en de wijnen van Châteauneuf du Pape in de buurt, werden de heuvels vrij snel met wijnstokken beplant. De Grenache viert in deze regio hoogtij met sterkere, gestructureerde en aromatische wijnen.
Cave de Rasteau is een cooperatieve waarin een 80-tal wijnbouwers, krachten en kennis samenbrengen in de wijnkelders die sinds de vendanges 2008 onder leiding staan van Alexis Cornu. Deze inspanningen worden niet alleen door wijngidsen geapprecieerd, maar het INAO, het nationale wijncomité, besliste eveneens om de rode wijn die tot dusver de benaming Côte du Rhône-Village droeg, vanaf het Millésime 2009, het label AOC mee te geven. Een belangrijke beslissing die met de nodige zorg verder wordt uitgebouwd.
Een van de topwijnen uit het gebied is Le Domaine de Pisan 2007, een domein van 15ha. Deze wijn geteeld op een hoogte van 310m, op een terroir agro-calcaire, biedt een grote frisheid en de nodige finesse, mede dankzij de homogene ondergrond met feilloze drainage. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 50 jaar en de bessen worden manueel geoogst. Met een aanplantingsdichtheid van circa 4.000 wijnstokken per ha, bedraagt de productie 38hl/ha.
Zowat de helft van de productie wordt gedurende 12 maanden gerijpt op vaten van Franse eik, terwijl de assemblage gebeurt met 75% Grenache, 20% Mourvèdre en 5% Syrah. Het resultaat is een intense en leuke granaatrode kleur die in de neus rijpe bosvruchten en kruiden oproept. In de mond biedt hij nette tannines, mooi evenwicht en fris fruit, terwijl de afdronk leuk blijft nazinderen.
De Domaine de Pisan 2007, vanaf nu ingevoerd door Cinoco, zal ongetwijfeld ook in België heel wat fijnproevers verrassen bij het degusteren van o.m. wilde eend, gebraden fazant en zachte aromarische kazen. RVH.
www.cavederasteau.com
|