Het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet zal na tien jaar afwezigheid op de kalender "zijn" GP de France hernemen. Er wordt de achtste race om het WK F1 gereden. De omloop telt vijftien bochten en de rechtse van "Signes" is de snelste en wordt tegen 300 km/h genomen... Het is 28 jaar geleden dat de laatste Formule 1 hier werd gereden. Met een zegevierende Alain Prost die hier "op de Ricard" vijf van zijn zes GP's van eigen bodem op zijn naam schreef. Deze in 1990, de laatste keer op Paul Ricard, won hij in een Ferrari voor Yvan Capelli in een March en Ayrton Senna in een Mc Laren-Honda.
Alain Prost (63) heeft net als Renault een speciale binding met Le Castellet. Hij bracht er zijn "puberjaren" door in de autosport. Ook is Alain Prost, net als Jean-Pierre Jabouille en René Arnoux gegrifd in de moderne Formule 1 geschiedenis van de Franse constructeur die al meer dan 120 jaar aan autosport doet. Toen in 1946 het reglement voor een na-oorlogse F1 werd bepaald en met een eerste race in Silverstone op 13 juli 1950 werd geconcretiseerd, liet het reglement keuze uit een drieliter atmosferische motor of 1,5 liter turbo (drukvulling heette dat toen). Geen enkele constructeur zag dit laatste zitten.
Met een 1500 cm3 wereldkampioen trachten te worden. Renault durfde het, kwam ermee en won in Dijon op 1 juli 1979 en de "pole" en de GP !!! Met wat bijgenaamd de "yellow teapot" werd genoemd. De zege zou een revolutie inluiden in de racerij met vermogens van 750 kW (1000 pk) getoverd uit een anderhalve liter grote V6 Turbo...!!! De "pietluttige" krachtbron leidde tot ongeziene duels. Daarbij zal geen enkele autosportfreak dat duel vergeten dat zich afspeelde in Dijon-Prenois tussen René Arnoux Renault Turbo) en de in 1982 in Zolder verongelukte Gilles Villeneuve (Ferrari)
Renault heeft de turbojaren in de F1 markant getekend. Zoals ook hun top-ingenieur Bernard Dudot later de V10 zou inspireren. De V10-krachtbronnen hadden het voordeel korter en dus stijver te zijn dan V12's en minder wringkrachten te ontlokken aan vooral de krukas maar ook het hele motorblok en chassis. In een kostenbesparende poging bracht de FIA dan toch de V8 terug in zwang. Sinds 2014 wordt gereden met de V6 Turbo Hybrid, een zogenaamde knipoog naar de massaproductie van "Hybrid's".
Dat is een combinatie van verbrandings- en elektromotor. De batterij (eerder een supercapacitor) ervan wordt tijdens een negatieve versnelling (remmen, gas lossen, afdalingen) opgeladen en kan op afroep van de piloot weer meer dan 160 pk leveren. Voor inhaalmaneuvers. Morgen zet Renault zijn opmars, begonnen in de vorige GP van Canada, naar de frontlinie voort. Met de eerste vrije oefeningen. Met Alain Prost als team-adviseur.(Walter Rombauts/Foto's: Renault/wr/Fiat)
|