Er zullen op 13 en 14 juni de virtuele 24 Uren van Le Mans worden gereden. Om publiciteitsredenen vinden we op die deelnemerslijst klinkende namen. Zowel bij "coureurs" als merken. André Lotterer, driemaal winnaar in La Sarthe, Porsche natuurlijk en een resem namen waarin ook die van Georges Russel figureert. Hij won vorige week de GP van Monaco. Virtueel dan. Het blijft aanmodderen, virtueel is onecht. Maar deze opvatting van simracing krijgt wel zijn plaats bij fans. We keren terug naar de slotracing en de Scalextric... Maar in de realiteit zal de karting en de Formule 4 de jonge spetters blijven opleiden. Tot héél misschien met een Lottokans in de F1.
Die begint volgens Liberty Media-baas, eigenlijk F1-boss, steevast op 5 juli 2020. Met de GP van Oostenrijk op de Red Bull Ring. Mocht er zelfs één Covid 19-besmetting zijn, dan zal dat de race niet kunnen doen cancelen liet hij weten. Publiek is er niet, minder personeel maar natuurlijk wel de TV. Daarvan moet Liberty Media het hebben. Via de TV-rechten komen er dan toch wat centjes binnen. Ook de GP van België op 30 augustus gaat door zonder publiek. Degenen die al een ticket hebben kunnen dat gebruiken voor volgend jaar. De wet voorziet ook dat zij die dat willen, het betaalde bedrag moet worden terugbetaald.
In de herfst zouden we dan in Mexico zitten en wil Chase Carey het voorzichtig met publiek proberen. Hoever de WK-stand dan zal staan is een compleet vraagteken. Een zevende titel voor een verwarde Hamilton ? Hij is geschokt door wat in Amerika gebeurt. Samen met alle rechtgeaarde burgers. Mensen zijn gekleurd, geel, bruin, zwart, en ons eigen Europees wit is ook een kleur die kan ergeren. Door mijn job heb ik heel de wereld mogen zien.
Ik heb - buiten een twee uur durende gijzeling in Jemen door twee mannen met tronies en een kalasjnikov - geen verschil in "de mens" gezien. We willen wereldwijd allemaal hetzelfde. Maar dat kan niet omdat we met 8 miljard zijn. In mijn wereldreizen heb ik wel angstwekkende religies gezien. Geen enkele eigenlijk, ook onze "nette" katholieke niet, gaat vrijuit tegenover de gewone burger. Religie in de algemene zin crëeert angst onder de "onwetenden" en dat gegeven heeft filosoof Benedictus de Spinoza doen schrijven "dat de mens die door angst wordt geleid en doet wat goed is om te vermijden wat kwaad is, niet door de rede, het verstand, wordt geleid."
Ayrton Senna mocht dan volgens politiek verslaggever Jan Segers wel de rechtervoet van God zijn, de Heer heeft hem op 1 mei 1994 in de Tamburello-bocht in Imola dan toch teveel gas doen geven... Insiders weten dat Senna zéér gelovig was - is iets anders dan religieus - en zijn dood een heel apart verhaal is. Dus heeft Lewis Hamilton, als jongen uit een achtergestelde buurt naar zes wereldtitels, nog voer om te filosoferen. Hopelijk is zijn geest in evenwicht om te doen wat Michaël Schumacher deed: zeven wereldtitels, of de vijfde voor Vettel ? Maar met welke auto ? Mercedes...Renault naast Alonso... Bommeldingen naast elkaar. (Walter Rombauts)
|