LIERS VLAAIKE KRIJGT EUROPESE BESCHERMING ALS STREEKPRODUCT.
Op 6 juli 2010 diende de Orde van het Liers Vlaaike haar aanvraagdossier in voor een Europese erkenning. Drieënhalf jaar later heeft de Europese Commissie haar akkoord gegeven en prijkt het Liers vlaaike op de lijst met Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA).
Het Liers vlaaike is een van de oudste streekgebakjes uit de provincie Antwerpen. Het is wellicht meer dan 300 jaar oud. Het oorspronkelijke kleine gebakje mat 5 tot 6 cm in diameter en had een bodem van bloem en warm water. Dit deeg werd in houten vormpjes geduwd en liet men in de vormpjes uitdrogen gedurende enkele dagen. Het ontvormde harde koekje werd vervolgens gevuld met een mengsel van beschuiten, siroop, melk en kruiden en vervolgens in de oven gebakken.
Orde van het Liers vlaaike: Lierse Vlaaikes worden gepromoot en beschermd door de Lierse bakkers aangesloten bij de Orde van het Liers Vlaaike. Zij werken met een standaard recept dat weinig afwijkt van het origineel. Het brooddeeg is samengesteld uit water, boter en bloem en wordt in metalen vormpjes geduwd van 5 cm diameter en 2,5 cm hoogte. De vulling bestaat uit een mengsel van paneermeel, kandijsiroop, melk en vierkruiden en verspreidt een heerlijk kruidige geur.
De zes bakkers aangesloten bij de Orde van het Liers vlaaike zijn: Hendrickx: Antwerpsestraat 130, Leysen: Mechelsestraat 41 en Paul Krugerstraat 5, Siebens-Vrancx: Berlarij 100, Kesselaers: Lisperstraat 118, Steenackers: Antwerpsesteenweg 150 en Verbeeck: Lispersteenweg 240. De bakkerijen zijn vanzelfsprekend allemaal gehuisvest in Lier.
VLAM-streekproduct helpt licentiehouders van het label streekproduct.be om een stapje hoger te klimmen in de piramide van de erkenningen. Het EU-label biedt als voordeel dat het een juridische bescherming inhoudt voor de producenten en de consumenten een authentiek product garandeert.
De Europese Commissie heeft het Liers vlaaike geregistreerd als Beschermde Geografische Aanduiding, samen met de Poperingse hopscheuten. Eerder kregen de Geraardsbergse mattentaart, het Brussels grondwitloof en de Gentse Azalea een BGA-bescherming. Het Liers vlaaike is het eerste Vlaamse streekproduct uit de provincie Antwerpen dat een Europese erkenning krijgt.
|