Inhoud blog
  • BLOG WALTER'S AUTO CAHIERS STOPT VANDAAG.
  • OLIGARCH, NIET NOODZAKELIJK NEGATIEF, EERDER SLACHTOFFER VAN JAOERSHEID ?
  • EVERFUEL SLUIT WATERSTOF TANKSTATIONS IN SKANDINAVIË
  • TRANSPORAMA WINT NOG ABONNEES DANKZIJ GEDEGEN TESTVERSLAGEN
  • GP VAN JAPAN ZONDAG ZAL NIEUWE VRAGEN BEANTWOORDEN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Walter's Auto Cahiers

    09-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PLEIDOOI VOOR VERPLICHTING TOT AUTOMATISCHE TRANSMISSIE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik had het moeten weten. Voelen dat mijn lichaam in de rugleuning van mijn autotroon werd gedrukt. Dat mijn  kaken achterwaarts slingerden. Maar ik zag en voelde het niet. Nochtans reed ik 72 km/h, bijna buitenaards in plaats van 70 km/h die daar verplicht was. Wellicht reed ik in vierde versnelling omdat het maximum koppel van mijn motor zoveel soepelheid toelaat, en daarbij weinig verbruikt. De vijfde en zesde versnelling lagen er in de transmissiebak voor spek en bonen bij. Ongebruikt, wegens maar 70 km/h mogen/kunnen. 72 km/h in plaats van 70 km/h kost in Sint-Niklaas €50, in Dendermonde €70.

    Autoconstructeurs hebben de "overdrive-"verhoudingen toch wel uitgevonden om de motor minder toeren te laten maken dan de aangedreven wielen. Als de motor minder omwentelingen per minuut maakt zijn er drie voordelen: minder brandstofverbruik, dus minder vervuiling, minder lawaai, onderschatte overlast, en tenslotte minder sleet van de krachtbron zelf. Vergelijk het met een hart.

    Een sporthart bij jonge mensen dat traag slaat, laat hogere prestaties toe. Een hart dat snel slaat moet principieel sneller doodgaan, is eerder versleten. In één van zijn snelste pole-position-chrono's van Niki Lauda in 1975 in Monaco met Ferrari was zijn hartslag 140 per minuut. Zo ook is het met een automotor (Otto- of Diesel) die - meestal - in te hoge toeren wordt gereden. Hij maakt veel kabaal voor niets, eist meer brandstof en is eerder aan zijn levenseinde toe.

    Omdat door de overheid gecreëerde verkeerschaos, wegens onverstandige toepassing van borden, snelheden, misdadige verkeersdrempels, overvloed aan lichten, het lijstje is indrukwekkend lang, onmogelijk is geworden voor de modale autobestuurder(-ster) zijn "zelfbeweger" (uit het Grieks vertaald) juist te bedienen, houd ik een pleidooi om in àlle personenwagens te vervangen door een automatische transmissie. Die functioneert - net als een robot - juister dan enige mens kan realiseren.

    Mogelijk kon Ayrton Senna dat, Juan Manuel Fangio, Stirling Moss en een Niki Lauda. Maar eerstgenoemde sprak in de auto met God, en had er menselijk gezien wat aan overgehouden in de normale omgang. De gemiddelde burger kan de ingewikkelde machine die een auto nog altijd is niet juist bedienen. Zoals iemand die destijds een krukas van een motor kon draaien ook een speciale gave moet hebben gehad om die fascinerende draaibank de juiste ingrepen te laten uitvoeren. Dus vervang die ouwe rommel van handgeschakelde "versnellingsbakken" door automatische transmissies. Ons autorijden zal er leuker door worden.

    In de jaren '50 werd hartelijk gelachen met de Dafjes die door de gebroeders van Doorne in Tilburg werd gemaakt. De "auto-zonder-vitessen"...HaHaHaHa !!! Maar Jean-Louis Haxhe won er wel de toen sneeuwwitte Boucles de Spa mee. Rob Slotenmaker reed met die transmissie in de Formule 3. Liane Engeman ook, haar waaiende blonde haren onder de helm door vrolijk dansend in de rijwind.

    Die variabele transmissie namen de gebroeders van Doorne over uit het nu zo'n 200 jaar bestaan van de "variator" waarin een toen rubberen riem over twee schijven liep die in diameter wijzigden. In de Dafjes was het vooral de gasklepstand van de motor en die de bestuurder met de voet bepaalde, dewelke de diameter van de schijven deed kiezen. Een eindeloze overbrengingsverhouding tussen - bijvoorbeeld - toen 0 en 5000 t/m. De geschiedenis van die transmissie beschrijven is een boek op zich. Gigantisch boeiend.

    Toen de Dafjes verdwenen en de "Continu Variabele Transmissie" eigenlijk niet veel aandacht meer kreeg, waren er pientere ingenieurs bij Nissan die het mirakuleuze van de werking ervan terug bestudeerden. Nissan heef nu, twintig jaar schat ik, de beste "CVT" op de markt. De rubberen riem - de "bretellen" in de Dafjes die nogal eens aan flarden vlogen - werd vervangen door een duwband die tussen de twee variable schijven "duwt". Dat "duwen" is zo belangrijk omdat een riem "trekt en wrijving oplevert. Met het afwikkelprincipe van 320 dunne stalen plaatjes te gebruiken (die samen de riem vormen) te gebruiken vervalt de aanwezigheid van wrijvingsverlies. Dat een beetje uit de technische biecht geklapt.

    Allemaal om te zeggen dat "automatisch rijden" verplicht moest worden, evenals een simpele radar die de verkeersborden "leest" en het daarop getekende gebod oplegt aan de auto. Dertig jaar geleden reed ik al met zo'n Volvo's in Zweden. "70 km/h" !!! Hoe er ook op de gasplank werd geduwd, de auto volgde gedwee 70 km/h. Minder fun, minder emotie, maar oh zo efficiënt. Maar natuurlijk verliest de overheid dan de inkomsten van de boetes. In de zone's "30 km/h" kan men vandaag zowaar in tweede gang rijden. Drie, vier "versnellingen" liggen in de tandwielkast niets te doen. Draaien nutteloos mee.

    Het is zowaar tijd dat de zelfrijdende auto van overheidswege toegelaten wordt. Want hij is er al ! Met het oog daarop nam Ford recent zelfs een patent op een bioscoopscherm voor in het rijdende salonnetje. t'Is dichtbij en nodig. Want als je zoals ik het verschil niet meer voelt tussen 70 of 72 km/h rijden, dan scheelt er iets in je hoofd. Je bent dan minstens prettig gestoord, ongeacht of je nu met 100 of 1000 pk onder de voet rijdt. Misschien praatte Ayrton Senna tijdens een fascinerend rondje in Monaco met God daarover. Alleen kon hij zich beroepshalve niet aan 70 km/h aan het Hotel de Paris houden. Daar controleerde de politie of hij wel snel genoeg reed.(Walter Rombauts)

    09-03-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SEBASTIEN VETTEL TOPT MET FERRARI SNELSTE LAATSTE TESTDAG AF

    Sebastien Vettel en met hem ook Kimi Raïkkönen hebben de Ferrari SF16-H bij het afsluiten van de laatste trainingsdag van de wintertesten in Barcelona aan de spits gebracht. Mercedes, Force India-Mercedes en Williams-Mercedes hebben dit met lede ogen moeten aanzien. Maar de seizoensopener in Australië op 20 maart zal de maskers pas voorgoed doen afvallen.(wr)

    04-03-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIMI RAIKKONEN NA ZIJN SPAGHETTI WEER OVERDONDEREND

    Bekritiseert als niemand. De "simpele" zwijgzame geest van de Fin Kimi Raïkkönen zette de nieuwe Ferrari SF16-H maar in "pole" op de nietszeggende winterstesten in Barcelona. Kimi bewijst zichzelf daarmee een dienst, maar ook het team. Met handgeklap van viervoudig wereldkampioen Sebastien Vettel. Kimi trad terug in zijn grootse dagen. Dat doet een purist deugd. Natuurlijk is daarmee verder niets verklaard. Kimi zelf weet dat best en vindt terecht dat zwijgen niet kan worden verbeterd.(wr)

    04-03-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    03-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RAIKKONEN ZET VOOR DE LUNCH KANONTIJD NEER

    Zogoed als direct beginnen de F1 coureurs aan hun namiddag-kermismolen in Barcelona. In de ochtend toonde zowaar de Spanjaard Fernando Alonso dat de Mc Laren-Honda aansluiting vindt. Althans zo nu en dan zoals daarstraaks een tweede tijd. Maar voor de lunch was het Kimi Raïkkönen die met de Ferrari SF16-H in 1'22"765 in volgorde Hulkenberg (Force India), Verstappen (Toro Rosso) en Rosberg (Mercedes) een neus zette. Deze namiddag kan dat nog wijzigen natuurlijk, want het zijn wintertesten, zonder winterbanden, maar met onberekenbare rubbers van Pirelli dat als alchemisten voortdampt en waaraan iedereen zich te houden heeft.(wr)

    03-03-2016 om 23:54 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VALLTERI BOTTAS ZET PUNTJES OP CHRONOWIJZERS IN NAMIDDAG

    In de namiddag van de tweede trainingsdag in Barcelona reed de Fin Vallteri Bottas in de Williams-Mercedes de beste tijd in 1'23"261. Lewis Hamilton, die zei zich nog niet op zijn gemak te voelen in de Mercedes W07, klokte tweede en Nico Rosberg die dan toch in de namiddag reed, had niets opmerkelijks te bieden. Wie wél een huzarenstukje opvoerde was Sebastien Vettel die liefst 144 ronden reed en de Ferrari SF16-H daarmee afstofte van alle argwaan. Curieus is dat het nieuwe Amerikaanse team Haas, dat met een Ferrari V6 Turbo Hybrid rijdt, al twee dagen technische kommer en kwel beleeft.

    Dit in tegenstelling tot de eerste testweek waarin de Fransman Romain Grosjean met de Haas-Ferrari schitterde. Maar de ondoorzichtbare spelletjes van softs of mediums, veel of weinig brandstof aan boord, ingenieursgrapjes met onduidelijke resultaten, maken dat de wintertestdagen een soort pokerspel is. Maar met of zonder pokerfaces is het duidelijk dat Mercedes en Ferrari de toon zullen zetten als op 20 maart het seizoen begint. En met hen ook de teams als Williams en Force India die over een Mercedes-motor beschikken. Iedereen laat zich momenteel een beetje laatdunkend uit over Renault.

    Dat is verkeerd. Renault heeft door heel de autogeschiedenis en de hele F1-story een toonaangevende rol gespeeld. Wat Kevin Magnussen met de - nog te cultiveren auto - al opvoerde moet sceptici laten inzien dat de  gedurfde én moedige terugkeer met eigen team in de F1 geen poppenkastspelletje is. Vandaag is ook voor het eerst gefluisterd dat Mc Laren-Honda naar een podium kan snorren. Jenson Button trok die aandacht met een vlijmscherpe tweede tijd deze ochtend.(Walter Rombauts)

    02-03-2016 om 21:42 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEWIS HAMILTON MOMENTEEL SNELST OP TWEEDE OEFENDAG

    Drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton lostte vandaag ploegmaat Nico Rosberg af aan het stuur van de Mercedes W07 die gisteren snelst was. Net voor de lunch plaatste de Brit zich aan de spits van de voorlopige tijden: 1'23"622. Alleen Kevin Magnussen in de Renault kon met 1'23"933 binnen dezelfde seconde blijven. Viervoudig wereldkampioen Sebastien Vettel liet 1'24"611 opschrijven, maar maakte daarover geen probleem. Ferrari staat er redelijk goed voor, dat is duidelijk. Anderzijds is het wel zo dat de Amerikaanse nieuwkomer Haas met de Ferrari-krachtbron al aan het puzzelen is. Met een brandstofsensor en ook is de Turbo op de V6 Hybrid al moeten worden vervangen. Straks rijden de 22 coureurs verder hun rondjes...En Mercedes legde in de 5,5 dagen "wintertesten" al het equivalent af van 11 GP's...(wr)

    02-03-2016 om 12:57 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAZDA ZET DE 1.5 SKYACTIV-D IN DE SPOTS IN GENEVE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Natuurlijk is het de Mazda RX Vision die als een publieksmagneet werkt op het Salon van Genève. Maar naast die conceptcar die tegen 2020, dus binnenkort, een verrassende wedergeboorte moet geven aan de Wankelmotor, barst Mazda van adrenaline. Daarvoor is er een oorspronkelijk verband met de twee nieuwe modellen waarmee het Japanse merk 2015 kleurde. Vorig jaar sleepte het nogal excentrieke merk zo'n 15 prijzen, awards, in de wacht en dit jaar wordt die trend voortgezet. De gloednieuwe, best verkochte roadster ter wereld, de MX-5 krijgt de ene prijs na de andere. Sensationeel voor het management dat voor het derde jaar op rij verwacht een recordomzet te boeken.

    Als de toevallige passant over de climax van de RX-Vision heen geholpen is, en iets verder wil kijken, dan kan een Europese première worden ontdekt in de Mazda3. Het gaat dan om een weeral indrukwekkende vormgeving die tot swingende beweging komt door de 1.5 SkyActiv-D. Een "clean diesel" voegt Mazda er veiligheidshalve aan toe. Overbodig, want het dieselgezeur heeft zijn beste tijd gehad. Ook het benzine-gezeur. Tussen nu en 2020 en verder zullen waterstof en elektriciteit de ouwe getrouwe verbrandingsmotoren naar het museum verwijzen. Stilaan, step-by-step, zonder bestuurder...beter evenwel dan de Lexus 450h die eergisteren tegen een bus aanbotste. Er zat nog een begeleider in, maar die greep niet in. Die verwachtte dat de bus zou stoppen.

    Misverstanden kan zelfs sjoemelsoftware of "eerlijke" software niet onderkennen. Menselijke domheid regeerde dus toch nog over deze onverhoopte situatie. Google, die het verst staat met de zelfrijdende auto, liet verstaan dat "misunderstandings" zullen worden ingeschat in het buitenaards gedoe. Maar even terug naar die Mazda3 die met die pientere motor - dat is ook de benzineversie - 3,8 l/100 km verbruikt en 99g/km CO2 uitspuwt in combinatie met de handgeschakelde transmissie. Recent reed Walter's Auto Cahiers met de nieuwste "2". De 1.5 liter viercilinder zestienklepsmotor was een wonderbaarlijk iets. Men kan er gewoon tussen de "groten" in "the fast lane" mee rijden.

    Mazda, dat met een Wankel- of "Rotary-engine" zowel de 24 Uren van Le Mans als die van Francorchamps won, heeft ook vandaag nog de durf (is soms synoniem van moed) om de RX Vision met Wankelmotor met achterwielaandrijving op te voeren. Net als de MX-5 die KODO Soul of Motion exclusief belichaamt. Het zal niet gemakkelijk zijn het object auto van zijn emoties te ontdoen. In vorm en rijgedag. Om aan die twee extremen te voldoen en puristen te lokken, stripte Mazda zogoed als al zijn modellen in gewicht. Door o.a. nieuwe materialen te gebruiken, maar dat is een ander verhaal. Samen met de SkyActic-technologie gaan we daar eerstdaags op in. Op de catwalk van de autowereld doet Mazda beslist nog kenners in zwijm vallen. Zoals na Tokio, nu in Genève. (Walter Rombauts/fotos: wr en Mazda)

    Bijlagen:
    Mazda's spectaculaire SkyActiv-D 1.5 nu in de Mazda3 in Genève als Europese première 2316.jpg (1.6 MB)   

    02-03-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BELCAR IS WEER IN AANTOCHT...

    Met de lente in de lucht schieten alle kampioenschappen als paddenstoelen uit de grond. Zo komt ook de Belcar er weer aan... Afspraak op 9 en 10 april op Circuit Zolder ! Er is al een bevstiging van 32 deelnemers voor het Belcar Endurance Championship. Dat is niet niks en dus kunnen fans best nu al die data in hun smartphone prikken. Lucia Gallucci, Race Organisation Manager van Circuit Zolder, is formeel: "Belcar blijft een naam als een klok en roept herinneringen op aan volle startvelden met de meest verscheidene auto's en met nog steeds de "24 Hours of Zolder" als "top of the bill !".

    Net zoals dat het geval was in het rijke verleden van de Belcar, staat de competitie anno 2016 open voor liefst zes verschillende klassen. Aan de spits staat de genaamde Belcar 1, met auto's die comform zijn aan Porsche Cup of Ferrari-Challenge, maar voor de Belgische autosport té kostelijke GT1, GT2 of zelfs GT3 worden nog steeds geweerd. De Belcar 2 zijn de Sportcars, de Belcar 3 omvat GT Open (op aanvraag), GT4 en de BMW 235i Cup. De Belcar 4 zijn Toerwagens als de BMW M3, de Mini Cooper, BMW 120d en de nieuwe Ford Mustang Cup. Kleinere GT- en Toerwagens à la Renault Clio, Abarth, MX-5, Lotus Elise en de BMW Clubsport Trophy strijden onder de vlag van Belcar 5. Net zoals vorig jaar mikt men op de komst van de Youngtimers en die zitten in de Belcar 6.

    Lucia Gallucci legt verder de"infrastructuur" van de Belcar Endurance uit. "De Belcar blijft een open kampioenschap, waarin wij zowel de grote als kleinere formaties aan hun trekken willen laten komen. Daarom zijn er meer punten te verdelen in de klassen (100 punten voor een zege in de klasse, 50 in het algemeen klassement) en doordat die punten voor de berekening van de eindstanden worden samengeteld, kan een ploeg uit de achterhoede in de tabellen mooi opschuiven. Het spreekt voor zich dat de punten in de 24 Uren van Zolder dubbel tellen !".(wr)

    Kalender Belcar Endurance Championship 2016:

    9 - 10 april : Masters Historic Racing & Belcar / Circuit Zolder

    11 - 12 juni: Spa Euro Race / Circuit Spa-Francorchamps

    2-3 juli: Syntix Superprix powered by Pirelli / Circuit Zolder

    20 - 21 augustus: 24 Hours of Zolder / Circuit Zolder

    8 - 9 oktober : American Festival Circuit Zolder Nascar Finals

    Bijlagen:
    Belcar Endurance 29216.JPG (931.4 KB)   
    Belcar201502.JPG (849 KB)   

    02-03-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TCR BENELUX OP PITSTOP TV VIA TELENET
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De TCR Benelux zit duidelijk in de lift, want naast een startveld dat stilaan begint vol te lopen met ronkende namen, is het nu al zeker dat het nieuwe sprintkampioenschap te zien zal zijn op het kleine scherm en wel op Pitstop TV, het programma van monument Peter Baert, en dit via Play Sports van Telenet !

    Pitstop TV maakt deel uit van het aanbod van Telenet Play Sports inzake top-motorsporten. De eerste uitzending van Pitstop TV in 2016 is gepland voor 30 maart, dus na de eerste Formule 1 race van het jaar. Dat is de GP van Australië in Melbourne. Maar Peter Baert wilde vooral vragende parij zijn om het TCR Benelux-kampioenschap op de buis te brengen.

    De man die een vaste job bij VTM liet staan om de moeilijke weg van de beroeps-autojournalistiek te gaan bewandelen, is altijd een bezieler geweest van de Belgische circuitsport. "Met de heropstanding van een echt sprintkampioenschap, waren wij - Pitstop TV - direct vragende partij", zegt Peter, die al 20 jaar een vaste waarde is in het autosport-televisieland. "De eerste run van Pitstop TV is iedere week te zien op Play-Sports van Telenet op woensdag om 18.00 uur en daarna volgen er nog herhalingen.

    Een nieuwe kluif dus voor Pitstop TV. De eerste meeting van TCR Benelux vindt plaats op 21 en 22 mei op het circuit van Spa-Francorchamps, overigens ook één van de oudste trefplaatsen uit de F1-geschiedenis. Maar nu gaat het om de TCR Benelux, met duivelse wagens in vlammende kleuren. Peter Baert waakt over de juiste invalshoeken op het kleine scherm, de coureurs over de ideale lijn in iedere bocht opnieuw.(wr)

    Bijlagen:
    TCR Benelux- Pitstop TV 1316.JPG (1.2 MB)   

    01-03-2016 om 21:27 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ROSBERG (MERCEDES) SNELST OP EERSTE DAG VAN TWEEDE TESTWEEK
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag werd ook de eerste dag van de tweede testweek in Barcelona afgemaald. De Duitser Nico Rosberg haalde het onderste uit zijn Mercedes W07 en zette de snelste chrono. Nogmaals, zo'n pré-seizoentest levert geen waarachtig plaatje op voor het nakende 66ste Formule 1-seizoen. Maar het is duidelijk dat Ferrari weer werk aan de winkel zal hebben om Mercedes te verslaan. Morgen iets intenser ingaan op een wat saai wordende F1. Zeker nu ook die "goeie", ouwe Bernie Ecclestone (85) nog steeds zijn wilde haren niet kwijt is en voorstellen doet om de startorde om te gooien.

    De kwalificaties rijden, de pole zou nog altijd de pole blijven voor de geschiedenisboeken, maar dan een beetje dobbelen voor wie op welke plek vetrekt... Beschamende gedachte in een eerder industriële dan wel een sportieve geschiedenis sinds 1950. Mocht het nu nog om strippoker gaan, tja, dan kan een geintje er wel mee door. Maar op het hoogste niveau in de autosport, openlijk het reglement verkrachten. Neen, dat kan niet. Laat de beste coureurs de beste zijn, laat de beste ingenieurs wakker liggen om nog beter te doen.

    Conservatisme staat zeker geen fun in de weg, maar dat plezier moet geraffineerd worden opgebouwd. Dat is iets anders dan sjoemelen. Dit laatste woord slaat eerder terug op VW die in Genève een nieuwe Bugatti met zestiencilinder quatrro-turbo voorstelt. Die gaat met zijn 1500 pk meer dan 400 km/h, in 2,3" van 0 naar 100 km/h. Een idee van autopaus Ferdinand Piëch nog, mogelijk ook zoals hij een Bosch-ingenieur wist te overhalen software te maken om "stomme" testbanken en overheden te verschalken. Piëch was altijd pienter. Met auto's en vrouwen. Niet de zogenaamde sjoemelsoftware - nu is ook Mercedes verdacht gemaakt in de USA - is een industriële en maatschappelijk/politieke aanfluiting, maar wel in een nieuw autotijdperk waanzinauto's maken, dàt is pas gesjoemel. Ontoelaatbaar.

    Dat doet me d'r aan denken dat in Californië één van de eerste zelfrijdende auto's van Google betrokken is geweest in een ongeval. Mocht ik goed hebben opgelet was de auto-zonder-chauffeur in de fout. Veel eerder in de autogeschiedenis noteerde men ook zo'n gek ongeval. In 1769 had de Franse genie-ingenieur Nicolas Cugnot een "fardier" gebouwd. Die reed op stoom. Tijdens een testrit stuurde hij de "auto" tegen 4 km/h tegen een tuinmuur. Waarmee het eerste echte auto-ongeval de geschiedenisboeken insloop. Vergeleken bij dit alles was en is de Formule 1 een stoet van brave mensen. Nog net geen robotten. Die komen misschien nog in de Formule e. Als FIA-President Jean Todt ook dat tegenover zijn dagdagelijks FIA-verkeersbeleid te gevaarlijk vindt. Dan zitten we weer bij de Scalextric. Racen met afstandsbediening.(Walter Rombauts/foto:Mercedes)

    01-03-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET TEAM BUSTIN OP VOLLE KRACHT IN VW FUN CUP !

    Flash back. 24 oktober 2015. De "10 Uren van Mettet" worden afgevlagd en op de 4de plaats zorgen enkele nieuwkomers voor de nodige sensatie. Onder de vlag van het Team Bustin by ComToYou vormde Dominique Bustin achter het stuur van de nieuwe #291 immers ploeg met enkele zuivere debutanten. Samen tekenden ze voor dit uitstekend resultaat.

    "Deze eerste race met onze nieuwe auto verliep inderdaad als op wielen gedragen door goddelijke krachten" herinnert Dominique zich. Het gaf ons meteen zin om door te gaan en dit voor een volledig seizoen !"

    Voor de campagne in 2016 zal het Team Bustin voortaan de VW Fun Cup Evo3 toevertrouwen aan de goede zorgen van de ploeg DN's van Dominique Noël. Op gebied van rijders wijzigt er niet zo veel.

    "Mijn schoonzoon Sébastien Kluyskens, die ervaring opdeed in de Enduro, en ikzelf zijn opnieuw van de partij", verduidelijkt de Audi-dealer uit Waver. "Wij worden bijgestaan door de jonge Maxime Lieutenant. Tijdens de 25 Hours komen Arnaud Galle, die we nog kennen uit een sterk debuut in Mettet, en ex-kartrijder Jérémy Peders onze rangen versterken. Deze laatste zal zich ongetwijfeld snel kunnen aanpassen aan het besturen van een VW Fun Cup."

    Alles lijkt erop te wijzen dat deze formatie el eens voor verrassingen zou kunnen zorgen.

    "Wij viseren meerdere keren een top 5 en hopen zo ook een rol te spelen in het kampioenschap", wil Dominique nog kwijt met het oog op het nieuwe seizoen.

    Noteren we nog dat de tweede auto tijdens minstens drie races zal worden ingezet. Hij zal de kleuren dragen van "Jeu Ki PLay". De #20 (de ex-VW Fun Cup Evo3 van de familie Martin-Broers) zal te zien zijn in Dijon, Zandvoort en gedurende de "25 Hours". Twee rijders kennen we ondertussen: Salim Dehondt, die de helm van de haak neemt, en de ervaren Jacques Morlet. De namen van hun ploegmaten worden later bekend gemaakt.(wr/foto:Belgian VW Club)

    Bijlagen:
    VW Fun Cup - Team Bustin i26216.JPG (793.3 KB)   

    26-02-2016 om 10:46 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TWEE RACES VAN TCR TELLEN OOK VOOR TCR TROPHY EUROPE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    WSC, de wereldwijde promotor van de TCR International Series, lanceert dit jaar de "TCR Trophy Europe voor Piloten". Hiervoor tellen zes treffens van verschillende nationale TCR-kampioenschappen mee. Op de lijst staan twee wedstrijden van de TCR Benelux, die achtereenvolgens worden gereden op Circuit Park Zandvoort (16 en 17 juli) en in Zolder (18 en 20 augustus).

    "Dit is voor ons uitstekend nieuws", zeggen Marc Van Dalen en Jean-Pierre Mondron van Kronos Events in koor. "Gezien wij met de Benelux zowel in Nederland als België belangen te verdedigen hebben, konden we gelukkig Marcello Lotti overtuigen hiermee rekening te houden. Het stemt ons dan ook heel tevreden dat het startveld van de TCR Benelux tijdens deze twee events zal worden versterkt door TCR-teams uit andere landen en we kunnen er nu al van uitgaan dat de fans in Nederland en België het betere sprintwerk zullen te zien krijgen.

    De "Trophy" gaat van start in Rusland op de Smolensk Ring (15 mei), dan volgt de Italiaanse TCR in Misano (12 juni), Zandvoort met de TCR Benelux (17 juli), de Nürburgring (7 augustus), Zolder (met de TCR Benelux in het voorprogramma van de 24H van Zolder op 19 augustus, en tot slot de Spaanse TCR in Jerez-de-la-Frontera.(6 november 2016).

    De TCR Trophy is enkel toegankelijk voor teams en rijders die op vaste basis zijn ingeschreven in één van de nationale competities en het zijn ook de spelregels van het betrokken land die telkens van toepassing zijn voor één van de zes "rounds" van de TCR-Trophy. Dat wil zeggen dat voor de twee wedstrijden van de TCR Benelux het voledige plaatje van toepassing is. Dit zoals Long Race/Qualifying, vier sprints van 20 minuten en rijden op Michelinbanden.

    Voor de eindberekening van de punten van de TCR Trophy Europe worden de vier beste resultaten in aanmerking genomen.(wr/foto's Kronos Events)

    Kalender 2016

    1. 21-22 mei - International GT Open - Circuit de Spa-Francorchamps

    2. 16-17 juli - DTM - Circuit Park Zandvoort(*)

    3. 18-20 augustus - 24 Uren van Zolder - Circuit Zolder (*)

    4. 24-25 september - Luxemburg Trophy - Colmarberg

    5. 22-23 oktober - Formido Final Races - TT Circuit Assen

    6. 29-30 oktober - Kronos Events 10 Hours of Mettet - Circuit Jules Tacheny de Mettet

    (*) TCR Trophy Europe

    Bijlagen:
    Kronos Events - TCR Benelux - TCR Trophy - Honda 26216.JPG (1.2 MB)   
    Kronos Events - TCR Benelux - TCR Trophy Europe - SEAT 26216.JPG (1.1 MB)   

    26-02-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIMI RAIKKONEN ZET FERRARI VIERDE KEER VOOR MERCEDES

    Sebastien Vettel heeft de Ferrari SF16H de eerste twee testdagen voor Mercedes geplaatst. Kimi Räïkkönen deed dat gisteren en vandaag opnieuw. In grote stijl, zoals dewelke hij had toen hij in 2007 met Ferrari wereldkampioen werd. Zijn tijd donderdag: 1'23"477. Na hem volgde de Rus Daniil Kvyat in de Red Bull, dan op de derde plaats de weinig bekende Alfonso Celis in de Force India. Kevin Magnussen in de Renault speelde lang eerste viool op de laatste testdag en ging Max Verstappen vooraf die vijfde werd.

    Nico en Lewis van Mercedes pakten de 7de en 8ste plaats met de nieuwe W07 die een nieuwe neus kreeg. Om de concurrentie een neus te zetten. Maar dat feestje ging niet door. Evenmin voor Fernando Alonso die in de Mc Laren-Honda drie ronden kon rijden...Minder erg nog altijd dan Rio Haryanto in de Manor R05 die in de namiddag iedereen deed schrikken door zijn auto in de muur te rijden. Daarmee heeft de F1 zijn eerste winterprikje gehad. De gereden tijden geven geen glazen bol voor het seizoenbegin op 20 maart in Australië.(wr)

    25-02-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HULKENBERG (FORCE INDIA), SNELST MAAR FERRARI DERDE DAG VOOR MERCEDES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De derde wintertestdag in Barcelona is helemaal beheerst door Nico Hulkenberg in de Force India. Op supersofts was hij uiteindelijk 2"7 sneller dan alle anderen: 1'23"110. Die "alle anderen", behalve Mc Laren waarmee Jenson Button rokend (hydraulica begaf het) de pits inreed, reden vandaag allemaal een volle GP én meer. Zonder brokken, zonder mechanische- of elektrische pech. In de ochtend, net voor de lunch, kreeg Kimi Raïkkönen na vier ronden last van een falende brandstofsensor.

    Maar in de namiddag draaide die fantastische gast die Kimi is, braafjes zijn GP. Minder devoot dan Mercedes, want hij plaatste zowel Nico Rosberg (5de) als drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton (8ste) met hun Mercedes voor de derde dag op rij achter de nieuwe Ferrari SF16H. Gisteren en eergisteren slaagde viervoudige wereldkampioen Sebastien Vettel ook in die onverwachte krachttoer.

    Er is echter een lange màààr aan verbonden: de configuraties waarin de bolides in Catalonië rijden stemmen vaak onder helemaal niet overeen. Behalve tijdens het GP-draaien, dan moest iedereen al iets prijs geven van wat op 20 maart in Melbourne in Australië zal gebeuren. Elkaar de maat nemen, als autoconstructeur (Ferrari, Renault, Mercedes) en als coureur. Hierop inpikkend maakte de onvolprezen Fransman Romain Grosjean een zéér goede beurt vandaag. Tweede met de nieuwe Amerikaanse Haas met 1'25"874 op het chronobord.

    Kimi werd derde, Kevin Magnussen vierde, Rosberg vijfde. De rest doet er eigenlijk niet meer toe. Tenzij de 12de plaats van Rio Haryanto in de Manor aangeeft hoe groot het verschil is tussen een topteam en de kruimelvreters. Hij draaide 1'26"249. Geen schande, meedoen is belangrijker dan winnen. Hoewel dat in de Formule 1 een aftands gezegde is. We leven naar 20 maart toe. Dan zal de zwartwit-geblokte vlag deze bewering staven. Het hoogste schavotje kan alleen diegene dragen die sterke benen heeft.

    Morgen wordt er in Genève gebekvecht over hoe de F1 in 2017 er zal uitzien. Lewis Hamilton strooide iets rond van V12-motoren, handgeschakelde versnellingsbakken...Na 65 jaar F1 duikt er zowaar een vleugje nostalgie op. Als de nu 85-jarige Bernie Ecclestone, genius in deze, ooit naar de eeuwige F1-velden verdwijnt, zal niemand het nog precies weten hoe het was, hoe het moest, en hoe het had kunnen zijn. Het leven is dan vervuld.(Walter Rombauts/foto:Mercedes)

    24-02-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HULKENBERG VOORLOPIG SNELST IN DAG 3 IN BARCELONA

    Vandaag tijdens de derde testdag in Barcelona hebben de racewagens andere stuurgenieën ontvangen. Zoals de heer Kimi Räikkönen zijn tweedaags snelste Sebastien Vettel aflost. Ook treedt Kevin Magnussen, die brokkenpiloot Pastor Maldonado vervangt bij Renault, in de snelle arena van Catalunya. Jenson Button vervangt Alonso in de Mc Laren en zo ook Carlos Sainz jr in de Toro Rosso die nog door de Ferrari F1-motor van 2015 wordt aangedreven. Om precies 9.43 vanochtend zorgde Sainz voor een rode vlag aan het eind van de rechte lijn, zonder erg.

    Tien minuten geleden pakte Nico Hukenberg in de Force India met 1'28"256 de berste wijzerstand, Kevin Magnussen in de Renault de tweede beste (1'30"448), Sainz de derde en Nico Rosberg de vierde. De anderen oogstten nog geen kwalificatietijd. Raïkkönen moet de Ferrari SF16H nog in stelling brengen en Romain Grosjean met Amerikaanse nieuwkomer Haas reed één installatieronde en overlegt nu in de pits. Uiteraard zijn dit voorlopige tijden, deze namiddag zullen sommige aspirant wereldkampioen 2016 de wijzers scherper op de wijzerplaat zetten.(wr)

    24-02-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VETTEL (FERRARI) OOK OP TWEEDE TRAININGSDAG SNELST
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sebastien Vettel is ook op de tweede trainingsdag in Barcelona op de nieuwe supersoftbanden met 1'22"810 de snelste gebleken. De Australiër Daniël Ricciardo (Red Bull) werd tweede, Sergio Perez (Force India) derde en Nico Rosberg (Mercedes W07) vierde. Allemaal speelden ze afwisselend de eerste viool, maar deze namiddag, eigenlijk vanaf de voormiddag al bleek de viervoudige Duitse wereldkampioen weerom de "muleta" aan Mercedes te tonen. In het geheel genomen zegt dit niets over hoe het verloop van het WK 2016 zal verlopen. Dat begint op 20 maart a.s. en pas daar wordt klare wijn geschonken. Maar er zijn heuse nieuwe iedeeën in de auto's geslopen.

    Het plaatje is spectaculairder dan vorig jaar. Zo is de Ferrari SF16H waarmee Vettel rondswingt een indrukwekkend samensspel van aerodynamische elementen, die naar verluidt zijn geïnspireerd uit de vrachtwagenafdeling van de Scuderia zelf. Stapsgewijs trachten we de auto's beter te analyseren omdat er overduidelijk nieuwe inzchten in verwerkt zijn. Als aandrijving blijft er natuurlijk de V6 Turbo Hybrid (waarover Bernie Ecclestone nog steeds niet te spreken is) maar die beleeft mogelijk zijn laatste seizoen.

    Donderdag wordt er in Genève vergaderd waaraan alle F1-bonzen deelnemen om voor 2017 snellere en spectaculairdere te ontwerpen. Mogelijk al met een gesloten cockpit. Het doel is 5 à 6" snellere rondetijden te laten optekenen. Buiten het technisch aspect van de bolide op zich zal er dus een selectie plaatsvinden onder de coureurs. Alleen echte talenten in stuurmanskunst zullen aan bod komen en de dollardragers die nu nog aan een zitje geraken zullen weggezift worden.(wr/foto:Ferrari)

    24-02-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GISTEREN VETTEL, MOMENTEEL ROSBERG VOOLOPIG SNELST IN BARCELONA

    Gisteren werden de eerste trainingen gereden op de omloop van Barcelona in Catalunya. Viervoudig wereldkampioen Sebastien Vettel wapperde met een rode lap naar Mercedes. Dit in de vorm van een eerste snelste tijd in de Ferrari. Mercedes stelde in de pitlane zijn W07 voor en daarbij viel - net als bij andere teams - de doorgedreven geniositeit inzake aerodynamika op. Rare luchthappers, dubbele luchthappers, "mee-etertjes" naar de autobodem toe. Bizarre voorvleugels ook. Kortom stof tot studeren. Vandaag (-dinsdag 23 februari) is de tweede testdag bezig. Daarin spelde om 10 uur vanochtend de Duitser Nico Rosberg in de Mercedes de wet met een tijd van 1'26"236. Straks vervolgt de eerste steekproef voor het WK F1 2016.(Walter Rombauts)

    23-02-2016 om 10:30 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FLITSEN UIT DE LEGEND BOUCLES...

    De Legend Boucles van Bastogne hebben weer een overweldigende publieke opkomst gekend. Het stoort geen mens meer dat ze niet meer deze "...de Spa..." noemen. Zeker de jeugd, de autosportnerds niet meegrekend, weet wellicht al niet meer dat ze een voortvloeisel zijn van de eens ronduit legendarische "Boucles de Spa". Een unieke winterrally georchestreerd door de even diep menselijke als tirannieke Alphonse Delettre.

    De proef deed de grond rond Spa-Francorchamps daveren. Het was toen een snelheidsrally, geen "regelmatigheidsrit". Grote namen hebben er hun stempel op gedrukt. Jean-Louis Haxhe...met een Dafje, Stig Blomqvist met een Saab en andere Gilbert Stapelaere's met natuurlijk de onvergetelijke Ford Escort.

    Nu het de "Legend Boucles de Bastogne" zijn geworden heeft iedereen in elke editie zo zijn eigen verhaal. Ook al omdat dus alle sportwagenklassiekers aan de start komen. Iedereen koerst zo'n beetje in een eigen cocoon. Dit jaar waren er opvallend veel deelnemers uit de VW Fun Cup. Eéntje viel me daarin op: Frédéric Caprasse die uittredend Europees-kampioen VW Fun Cup is en vorig jaar voor het eerste in de "Legends Boucles" deelnam.

    In de uitgave 2016 reed hij een Ford Escort Mk2 en stuurde die met Razzi naar een opgemerkte zesde plaats. Weldra neemt hij opnieuw deel aan de VW Fun Cup en de TCR-Benelux-Trophy die door Kronos Events dit jaar als blikvanger wordt opgevoerd. In bijlage een "flits" van Caprasse-Razzi in de ner gereden Legend Boucles.(Walter Rombauts/foto: Kronos)

    Bijlagen:
    Kronos Events - VW Fun Cup - Legend - Caprasse-Razzi 22216.JPG (809 KB)   

    22-02-2016 om 21:37 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAANDAG 22 FEBRUARI EERSTE ECHTE F1 KRACHTMETING IN BARCELONA

    De voorbije pré-seizoenstraining in Barcelona waar de Duitser Sebastien Vettel met Ferrari als snelste uitkwam, was vooral bedoeld om bandenleverancier Pirelli kans te geven de nodige data op te doen in de 382 ronden die er door vele teams werden gereden. Pirelli werkt aan een nog zachtere supersoft waarvan het effect nog groter is dan het aanzuigeffect van een spons en de adhesie tussen rubbercompound en asfalt eerder gaat lijken op de zuigkracht van de nappen van een octopus. Hoe de F1-reglementenmakers de puzzel van sets gaan uitleggen aan het grote publiek is een vraagteken.

    Zelfs viervoudig wereldkampioen Sebastien Vettel is van mening dat de overreglementering en de lagere sound van de V6's fans weghalen van de F1. Overigens - en dat heeft Vettel niet gezegd - is men industrieel gezien in de zéér nabije toekomst aan het eind van de levens van de verbrandingsmotoren Otto- en Diesel. Wie vandaag het Formule "e" kampioenschap van de FIA volgt ziet dat de elektrische opvolger van de F1 al klaar is. Het gemis aan maagdoorsnijdend geluid kan via "soundbars" worden ingebouwd.

    Het publiek vraagt, de FIA draait ! Porsche biedt momenteel in zijn gamma soundbars aan die verschillende geluiden produceren. Zoals na WOII de gefrustreerde Japanners in hun Suzuki's, Subarutjes, Datsunnetjes en andere Mazdaatjes dat bij Hitachi al konden kopen. Véél goedkoper dan een echte Porsche, een heuse Ferrari of Lamborghini.

    Maar nu, alle gekheid op een stokje, de F1 anno 2016, het 66ste jaar in zijn bestaan. De strijd zal opnieuw tussen Mercedes en Ferrari gaan. Nieuwkomers als Haas en...Renault, zelfs Williams en Red Bull hebben alles te bewijzen of opnieuw te bewijzen. De eerste echte testdagen beginnen maandag 22 september. Dan zijn er in eerste instantie veel verrassingen en komen vaak kleinere teams op de voorgrond. Ook omdat de "bonzen" niet altijd in hun kaarten laten kijken met welke jokers ze al dan niet uitpakken. Maandag begint eigenlijk de F1 anno 2016.

    Renault heeft zijn nieuwe bolide al voorgesteld op 3 februari. Ferrari zal nu vrijdag 19 februari zijn nieuwe auto voorstellen. En op Sauber na, die dat op 1 maart zal doen, stelt de hele verdere meute zijn nieuwigheid in deze wintermaand nog voor. Mc Laren-Honda en Haas op zondag 21, Manor, Williams en Red Bull op maandag 22 en Toro Rosso op 29 februari a.s. Het zijn feestelijke formaliteiten, laat ons zeggen de maskers die exciterend het ware gelaat van ieder merk raadselachtig maken. Tot in de eerste race in het Australische Melbourne die maskers afvallen. Pas als de maskers zijn afgevallen en niets meer te verstoppen is, wordt het extra "exciting". Purisme.(Walter Rombauts/foto's: wr, Renault, Ferrari, Mercedes)

    16-02-2016 om 00:00 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAZDA GAAT MET 15 WERELDWIJDE AWARDS NAAR GENEVE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De nieuwe Mazda MX-5, de nu vijfentwintig jaar iconische roadster, heeft in 2015 liefst 15 onderscheidingen gekregen in Europa, Australië en Noord-Amerika. Naast dit heuse "collectors-item", bleek de Mazda MX-3 de best verkochte auto aller tijden in de geschiedenis van het Japanse merk te zijn. De populariteit van deze agressief getekende "3" is vooral mede te danken aan de Skyactiv-D 1.5, de propere diesel, waarop in Genève tijdens het 86ste Salon aldaar, de nadruk wordt gelegd.

    Blikvanger daar zal vooral de RX-Vision zijn, een conceptcar nog weliswaar maar die tegen 2020 zal verrassen met nieuwe accenten én met de Rotary-Engine. De erfenis van Felix Wankel wiens naam de motor droeg alvorens Mazda in Hiroshima met de moed van imperfectie de winnende motor in Le Mans (1991-B787) en Francorchamps (1981-RX-7) doorontwikkelde. Een veelbelovende versie ervan, draaiend op waterstof, maakt zijn opwachting in de komende jaren.(wr)

    15-02-2016 om 11:55 geschreven door walter rombauts

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!