Eerst het goede nieuws: minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is terug uit China. Hij vertelt wel daar twee uur over de mensenrechten gesproken te hebben, maar dan zal dan wel in "omfloerste" termen geweest zijn. Hij was er trouwens in de eerste plaats om de stad Peking een Belgische kunstwerk cadeau te doen van 6 miljoen euro (bijna 240.000.000 oude Befkes!). Het minder goede nieuws is, dat de "Democratische" Republiek Kongo zijn ambassadeur uit Brussel heeft teruggeroepen én dat ze de Kongolese ambassade in Antwerpen heeft gesloten. Dat laatste zal de Antwerpse zakenwereld zeker geen plezier doen. Het was het Antwerpse Havenbeheer dat de haven van Matadi weer had opgekalfaterd en ook de diamantwijk heeft nogal wat zaakjes lopen in het land van Kabila. De reden, waarom Kongo bovenstaande maatregelen heeft getroffen, heeft nog maar eens te maken met Karel De Gucht. Die had de week daarvoor op de RTL nog eens zijn registers tegen het "Kongolees regime" opengetrokken en dat zijn ze in Kinshasa stilaan kotsbeu aan het worden. Niet dat De Gucht geen gelijk zou hebben. Het is niet wát hij zegt, maar hoé hij het zegt. Dat schrijf ik hier al enkele jaren en wordt nu ook bevestigd door Peter Verlinden, dé VRT-specialist van "onze " Kongo. Misschien dat Karel supporters in Berlare en zijn vrienden van het stamcafé dat graag horen, maar daar houdt het ook mee op. Karel De Gucht is geen goede minister van Buitenlandse Zaken. Als hoofd van de diplomatie zou hijzelf in de eerste plaats diplomatisch te werk moeten gaan. Blijkbaar is hij daartoe niet in staat. Het is nu afwachten hoe het verder zal gaan met de relaties tussen België en Kongo, waarin ons land jaarlijks zo'n 200 miljoen euro stopt... Ironisch genoeg heeft de reactie van Kabila alles te maken met datzelfde China waar De Gucht zopas nog vertoefde. China en Kongo hebben nl een mijncontract gesloten, waardoor ze Kongo in feite voor 20 jaar kunnen leeghalen. Dat besluit is niet van mij maar van professor Stefan Marysse van het instituut voor ontwikkelingsbeleid en -beheer van de Universiteit van Antwerpen. Volgens die geleerde man zal China in Kongo infrastructuurwerken aanleggen ter waarde van 6,5 miljard dollar, die Kongo moet terugbetalen met de waarde van het gedolven goud, koper en kobalt. Die waarde wordt in het contract geschat op 3 miljard dollar, maar zal waarschijnlijk 25 tot 30 keer (!) hoger liggen, steeds volgens Marysse. China betaalt daarop geen cent taksen noch belasting... Kongo heeft Europa niet meer nodig en België nog veel minder. Buiten de Chinezen, zijn trouwens ook de Amerikanen hun deel van de buit er aan het wegslepen. Als wij braaf zijn, mogen we elk jaar enkele honderden miljoenen euro blijven storten, zonder er iets voor terug te krijgen. Transfers, zeg maar, iets wat men in Vlaanderen al meer heeft meegemaakt.
De Europese commissie heeft beslist dat de verkiezingen voor het Europese parlement volgend jaar zullen plaatsvinden tussen 4 en 7 juni. Daar onze Grondwet voorziet dat dan ook de regionale verkiezingen gehouden dienen te worden, zal er hier op zondag 7 juni 2009 ook voor het nieuwe gewestelijke parlement en dito regering worden gekozen. Dat betekent, dat we over een kleine twee weken kunnen gaan aftellen. Die verkiezingen zouden wel eens heel belangrijk kunnen worden. Het blijkt nl steeds duidelijker, dat de federale regering wel veel praat en zelfs veel werk verzet, maar dat men op communautair vlak geen stap verder komt. Het zou best kunnen, dat straks de gewestregeringen de knoop zullen moeten doorhakken. Hoopgevend daarbij is de huidige toenadering tussen de minister-presidenten Peeters en Demotte én het feit dat deze laatste tegenwoordig zowel de Waalse gewestregering als die van de Franstalige gemeenschap leidt. Daarbij is Demotte nog de meest Vlaamsvoelende Waalse politieker, wat een gevolg is van het feit dat zijn moeder een Vlaamse was, dat hij behoorlijk onze taal spreekt en uit de grensstreek komt. Het blijft ondertussen ook koffiedik kijken, of eventuele verkiezingen voor het federaal parlement nog wel mogelijk zijn. Volgens het Grondwettelijk Hof zouden die nl ongrondwettelijk zijn zolang er geen oplossing is voor de kieskring Brussel-Halle/Vilvoorde. Op een studiedag van het Leuvens Instituut voor Constitutioneel Recht, waarop meer dan honderd Vlaamse Grondwetkenners aanwezig waren, bleek nl maar één consensus en dat was dat niemand er echt gerust in is. Zonder oplossing voor B-H/V zouden nieuwe verkiezingen zonder meer illegaal zijn, ongrondwettelijk Er zou zelfs de mogelijkheid bestaan, dat een lokaal rechter bij een klacht daarover de zaak zou kunnen stilleggen Boycotacties door Vlaamse burgemeesters en burgergroeperingen, zoals we die bij de vorige verkiezingen al gehad hebben, zouden dan helemaal wettig zijn en niet meer vervolgbaar. Ook het laten samenvallen van nationale en regionale verkiezingen blijkt een onmogelijke zaak te worden. De gewestregeringen zijn nl legislatuurregeringen en moeten hun termijn uitdoen zonder dat er tussentijdse, nieuwe verkiezingen kunnen komen. Nationale regeringen die dat zouden moeten doen, riskeren het land helemaal lam te leggen. Andersom zou men verplicht zijn voor een nieuwe federaal én regionaal parlement te moeten gaan stemmen, telkens er een nationale regering zou vallen of aftreden. Kortom, het federale België komt hoe langer hoe meer in een communautaire wurggreep, zodat dit land straks alleen nog gered kan worden door een combinatie van Europa en gewestregeringen. Daarom wordt 7 juni 2009, zeker voor Vlaanderen, een erg belangrijke datum.
De "superministerraad" van vandaag is al afgezwakt naar een "speciale" ministerraad. CD&V spreekt zelfs alleen nog maar van een aanzet tot het afwerken van de beloofde communautaire en economische hervormingen tegen 15 juli. Het heeft er alle schijn van weg, dat Leterme er zelf niet meer in gelooft. Bewijs daarvoor zijn de regelmatige buitenlandse uitstapjes die hij maakt. Als het allemaal zo belangrijk en dringend was, zou hij dat niet doen. Eerst Balkenende gaan bezoeken, dan Sarkozy, dan Mergel, met als kers op de taart een vijftal dagen naar Zuid-Amerika, waar hij zich op die conferentie ven E.U. met de Zuid-Amerikaanse landen evengoed had kunnen laten vervangen door Quicky. Eergisteren was Leterme weer de pijp uit, weg voor een blitzbezoek aan Slovenië, huidig E.U. voorzitter. Op 30 juni loopt dat voorzitterschap af en was het dus zaak er vóór die datum even langs te wippen, zodat ze hem daar nu - hopelijk - ook kennen. --- Leterme's bezoek aan Slovenië was wel kort, maar hij had er toch veel kunnen leren. Slovenië is een beetje te vergelijken met Vlaanderen. het was in het oude Joegoslavië de meest welvarende regio, die zijn welvaart ook grotendeels diende af te staan. Sinds het in de jaren negentig onafhankelijk werd, heeft het een enorme groei gekend. Het land kwam binnen de tien jaar bij de E.U. én in de Eurozone. Als ge bedenkt dat er daar maar twee miljoen mensen wonen (één derde van de Vlaamse bevolking), dat het niet zo'n gunstig logistieke ligging heeft en niet over wereldhavens beschikt zoals ons landje, dan is het toch logisch daar enkele vragen bij te stellen. Namelijk hoe het komt dat Slovenië wél en Vlaanderen niét onafhankelijk zou mogen worden. Het is dan ook een fabeltje dat Vlaanderen armer zou worden mocht het onafhankelijk worden zoals de Reynebeau's, de Sinardets en de andere belgicisten à la Eyskens ons steeds vertellen. Vraag is maar, in hoeverre Leterme er iets van heeft opgestoken. Sinds hij van petje veranderd is, lijkt Vlaanderen voor hem een ver verleden... onafhankelijk zou mogen worden.
Volgens een recente studie van de KBC is een gemiddeld gezin in België dit jaar al 439 euro extra kwijt door (te) dure olie. Op jaarbasis schat de bank dat het in totaal zo'n 1300 euro zal worden. Dat zal wel kloppen, maar is tegelijkertijd weer zo een van die peilingen, waarbij men er van uit gaat dat alle Belgen gelijk zijn voor de wet. We weten ondertussen wel beter. Buiten de 439 euro die een gemiddeld Vlaams gezin extra moet uitgeven, zijn er immers nog de 3 tot 4 euro per dag per persoon die eenieder hier gemiddeld afdraagt aan de transfers naar Wallonië. Dat maakt dat een doorsnee Vlaams gezin al aardig wat extra geld opzij zal moeten leggen om straks alle rekeningen betaald te krijgen. Volgens het planbureau zit er nu al een tekort van één miljard euro op de lopende begroting. Zonder speciale maatregelen (lees: extra belastingen) worden het drie miljard voor 2009. Ik heb zo het idee, dat de superministerraad van morgen dat niet zomaar eventjes zal oplossen. Elke belasting die er bij zal komen, op welk gebied ook, zal steeds meer Vlaanderen treffen dan de rest van dit onland. De eenvoudige reden daarvoor is, dat wij zorgen voor de surplus en dat de rest van dit land wel een grote mond kan opzetten, maar niets bijdraagt als puntje bij paaltje komt. Met een regering Leterme, waarin de francofonen in de meerderheid zijn ("goed bestuur", weet ge wel), is er voor Vlaanderen geen hoop op beterschap. Als, zoals verwacht, de internationale crisis zich doorzet, als prijzen van energie en voedsel de hoogte in blijven gaan, dan gaat Vlaanderen steeds armer worden. Wij hebben immers die extra jaarlijkse last van 12 miljard van de sacrosancte solidariteit voor een bevolkingsgroep die ons het hele jaar door de duivel aan doet en er zich niet voor schaamt Vlaanderen in het internationale verdomhoekje te plaatsen. Hoelang nog?
Bij Justitie blijft het maar aanmodderen. Het volgende probleem dat boven water komt, is dat van het Hof van Beroep in Brussel, waar nog zo'n 6.000 zaken wachten op afwerking. Het kan daar tot twee jaar duren vóór er een uitspraak is. Een van de redenen is, dat men niet genoeg tweetalige kandidaat-rechters vindt. Die zijn er wel in Vlaanderen, maar die verkiezen niet in Brussel te werken. Een oplossing zou zijn ook de rechtskring B-H/V te splitsen, waardoor tenminste een deel van de hangende zaken naar Vlaanderen zou komen en daar dan wél sneller zou zijn opgelost. Het is tegenwoordig zo erg geworden, dat zowel de overheid als "de privé" bonussen geeft aan wie naar Brussel wil komen werken. Gezellige stad! --- Het zou voor Justitie nóg erger kunnen zijn, mocht daar niet het Marokkaanse Gerecht zijn dat een serieuze grote schoonmaak is begonnen aan terreurbendes die o.m. ook in België werkzaam zijn. Zo werd er zopas in Marokko weer een opgerold, waarbij een "nieuwe Belg" betrokken was met woonplaats in het Sint Jans Molenbeek van Flup Moustache, waar allochtonen de plak zwaaien. Bij het bekend maken van de nieuwe zaak, werd deze door onze media al meteen gelinkt aan het groot alarm dat we in Brussel meemaakten rond de jaarwisseling. Daarvan is momenteel nog geen enkel bewijs, maar men moet toch iets doen om zijn eigen waarheid te staven. Ook in de zaak Belliraj is er nieuws. Een andere nieuwe Belg werd vorige week opgepakt in Spanje en - God zij dank - niet uitgeleverd aan België, maar aan Marokko. Daar moet hij terecht staan als wapenleverancier van de Bellliraj-bende. In De Standaard noemde men de man "onze landgenoot". Mooie vrienden! Hopelijk gaan we in Marokko op dit elan door en houden ze al die gevaarlijke knapen daar. Onze (voor hen) luxegevangenissen zitten al voor met dat volkje.
Er lijkt momenteel een soort politieke windstilte te zijn. Misschien is dit in de aanloop naar die zgn "superministerraad" van deze vrijdag. Het kan echter ook een andere reden hebben. Onze eerste minister was immers vorige week niet in het land. Tot zondag zat hij in Peru, waar hij deelnam aan een top van de Europese Unie met Latijns-Amerika. Dat moet interessant geweest zijn, vooral als men weet dat er thuis zoveel werk op je wacht, zeker als je dan nog van goed bestuur houdt. Leterme weg, geen mens in zijn partij die denkt iets te ondernemen. Bij de Open-VLD trouwens ook niet, want die kijken liefst de kat uit de boom en zouden niets liever zien gebeuren dan een crash van Leterme. Ook onze minister van buitenlandse dinges was weer op reis. Deze keer naar China, waar hij een onderhoud heeft gehad met zijn Chinese collega. Het was even het hart vasthouden. De Gucht kennende, weet men dat hij tot alles in staat is. Gelukkig schijnt hij toch het verschil te kennen tussen Kongo en China en zal hij zich wel hebben moeten inhouden. Nogmaals: ook op het gebied van de mensenrechten zal de burgemeester van Berlare wel gelijk hebben als hij die in China zou aanklagen, maar dat leek me nu niet echt het moment en waarschijnlijk heeft hij dat - voor één keer - ook ingezien. Alle ogen zijn nu gericht op die fameuze superministerraad, die - nota bene - vooral over de economie zal gaan. Dat is trouwens niets te vroeg. Ondertussen is bekend dat de Belgische handelsbalans voor de vierde maand op rij in het rood kleurt en dit ondanks een stijging van de export (grotendeels ondersteund door Vlaanderen). De bouwbedrijven zien hun orderportefeuille ook met de maand krimpen en de financiële wereld weet zelf niet goed meer hoe het allemaal in elkaar zit. De Belgische banken zouden nog steeds personeel aanwerven, maar hebben anderzijds toch een tekort, vooral in het Brusselse waar men geen bekwame tweetaligen vindt (iets dat ook geldt voor justitie). Kortom, vrijdag moet er eens iets anders uit de bus komen dan het geleuter dat we nu al elf maanden moeten horen. Als dat niet het geval kan zijn, kan men beter de boeken van de N.V. België sluiten.
Op woensdag 7 mei trad in het Antwerpse sportpaleis het popzangeresje Kylie Minogue op. De vertoning begon met een uur vertraging, omdat Kylie opgehouden was door het verkeer tussen Brussel en Antwerpen. Ze was op Zaventem geland met haar privé-vliegtuig omdat ze op de luchthaven van Deurne geen toestemming kreeg terug te vliegen na middernacht. Dit voorval geeft nog maar eens aan wat voor beperkingen onze Vlaamse luchthavens worden opgelegd, waardoor ze niet eerlijk kunnen concurreren. Er was trouwens nog slecht nieuws voor Deurne. De Diamantraad trekt zich terug uit de financiering van de uitbreiding van de Antwerpse luchthaven. Reden daarvoor zou zijn, dat ze tegenwoordig haar "steentjes" niet meer via Deurne uitvoert. De Vlaamse regering heeft ondertussen al wel laten weten, dat men met het project verder gaat (de tunnel, waardoor de startbaan volledig kan benut worden). Dat er een vertraging zal zijn, is nu al zo goed als zeker. In Charleroi heeft men die problemen niet. Nadat enkele maanden geleden een nieuwe hall werd ingehuldigd, blijkt die nu al te klein te zijn. De Waalse regering denkt eraan de capaciteit van "Brussels South" te verdrievoudigen. Geen hond die daar ginds tegen protesteert. In Zaventem, "Brussels Airport" voor de afeccionados, loopt het weer storm omdat men één piste moet repareren en daardoor weer te veel trafiek zou zijn boven de Oost-rand, de francofone kant, zeg maar. Dezelfde francofonen, die Zaventem willen boycotten (zelfs sluiten, indien mogelijk), juichen elk initiatief in Charleroi goed. Dat geldt trouwens ook voor de Luikse luchthaven van Bierset, waar de geluidsoverlast grotendeels op rekening komt van de Vlaamse gemeente Riemst. Ook Luik breidt nog uit en dat als gevolg van de verhuis van enkele chartermaatschappijen vanuit Maastricht. In Nederland heeft men nl de luchthaventaksen serieus verhoogd, waardoor klanten én reizigers naar België uitwijken en daar de druk gaan verhogen. In Brussel wordt dat als een last beschouwd, in Luik helemaal niet. Voeg er tenslotte nog bij, dat ook de luchthaven van Oostende regelmatig onder vuur ligt van enkele milieugroepen en zo ziet men dat men in Vlaanderen probeert elke vooruitgang op luchtvaartgebied tegen te houden, terwijl die in Wallonië wordt aangemoedigd. De solidariteit, weet ge wel...