In de weekeindeditie van dezelfde Standaard stond er een uitvoerig interview met Marcia De Wachter. Deze dame was 20 jaar directeur bij de Nationale Bank (NBB) en is nu met pensioen. Ze kwam eerder onrechtstreeks in het nieuws, toen bleek dat ze bij de NBB vervangen werd door Steven Vanackere, waardoor de laatste vrouw in de NBB-directie vervangen werd door een man. Nota bene: zowel De Wachter als Vanackere hebben het CD&V-etiket. Dit alles ter zijde.
Mw De Wachter heeft nl heel wat meegemaakt, van Dehaene tot Michel, en zegt in dat interview, dat wij de mensen nog altijd veel te vroeg laten uittreden, zeker als het dan nog gepland wordt tegen 2030. In drie van onze buurlanden en in alle Scandinavische landen kan men nu, de dag van vandaag, niét pas in 2030, al niet meer op pensioen vóór 66 of 67 jaar. Het effect van zo’n beslissing is immers niet direct voelbaar. Toen Dehaene in 1992 de pensioenleeftijd voor vrouwen optrok, duurde het tien jaar vóór de effecten ervan zichtbaar werden.
Die Mw De Wachter deed in dat interview trouwens nog enkele opmerkelijke uitspraken:
- Wie langer werkt, blijft langer gezond. Het is niet zo dat je verstand uitvalt op 65.
- De beroepen, die wij als zwaar beschouwen, zijn dat niet in onze buurlanden en Scandinavië. Mensen die daar een zwaar beroep uitoefenen, kunnen later ook met hun hoofd werken, (op)leiding geven in scholen of aan nieuwkomers in de sector.
- In dit land werken veel minder mensen in avond-, nacht- of weekeinddiensten dan in de hierboven reeds vermelde buurlanden en Scandinavië.
Dat laatste punt is, wat ik hier ook al een paar keer vermeld heb en betreft in de eerste plaats Kris Peeters, nota bene: nog een partijgenoot van Mw De Wachter, die door zijn stugge tegenwerking binnen de federale regering Michel de hoofdschuldige is van het feit dat wij o.a. de strijd om de e-commerce verloren hebben – wat dit land zo’n 5 miljard euro per jaar kost - en in een volgende legislatuur ook onze luchtvaart riskeren te schaden, mocht hij die rol van afremmer kunnen blijven spelen.
Het cavalier seul spelen op heel wat verschillende domeinen maakt dat dit land zowat de uitzondering is op alles en nog wat. Vraag is maar hoe lang dat nog gaat blijven duren met een schuldenlast die – op Griekenland en Italië na – de hoogste is van heel Europa…
|