Kris Peeters heeft zich officieel kandidaat-burgemeester van de koekenstad gesteld. Zijn partij gaat de Sinjoren van nu af regelmatig bevragen om te weten te komen wat hen op het hart ligt. Dat is zoveel als zeggen: ‘vertel het maar, want wij weten het niet’. Dat wordt dan gesteld door een partij die de stad al decennia mee bestuurt, weliswaar tot voor kort steeds onder socialistisch bewind. Het idee van de bevraging is trouwens helemaal niet origineel, want groene Wouter de Boskabouter was vorig jaar reeds met eenzelfde initiatief gestart.
Volgens mij maakt die Peeters geen schijn van kans om met zijn partij straks meer stemmen te halen dat de N-VA van Bart De Wever. Dat heeft niet alleen te maken met Peeters zelf – misschien zijn er nog altijd mensen die de Belgische politiek niet volgen en hem daarom niet kennen – maar ook omdat hij voor de echte Sinjoren een inwijkeling is. Uit Puurs dan nog, hetzelfde dorp waaruit bij de vorige gemeentelijke verkiezingen Annemie Turtelboom ook verhuisde naar Antwerpen. Annemie was misschien wel iets minder bekend dan Peeters, maar was op dat ogenblijk ook minister of staatssecretaris (ik weet het al niet meer) en werd niets eens verkozen.
Wat Peeters wél zou kunnen bereiken, is een akkoord met Groen en SP.a, de linkse partijen die nu in de Antwerpse oppositie zitten. Hopelijk moet hij er dan ook de PvdA niet bijnemen, iets wat bij de vorige verkiezingen wel gebeurd is in het district Borgerokko. Al zou het kunnen dat alleen al het gedacht daaraan veel Sinjoren zal tegenhouden om te stemmen voor de man die nu al drie jaar de federale politiek saboteert.
---
En dan iets heel anders. Er is dezer dagen nogal wat te doen over het gebruik van pesticiden in land- en tuinbouw. De verkoop daarvan wil men verbieden aan particulieren, maar niet aan de grootverbruikers. Als het echt zo slecht zou zijn, kan zoiets niets. Nu ben ik ook een tuinliefhebber die er zich al enkele decennia mee bezig houdt en gebruik ik al even lang geen pesticiden mee. Enkele tips voor wie het nog niet zou weten:
- Onkruid en mos houdt men uit gazons door ze tweemaal per jaar te verticuteren (telkens in een andere richting) en dan meteen bij te zaaien met herstelgras. Het is wel aan te raden over het bijgezaaide stuk een net te leggen om te vermijden dat de vogels (bij mij koolduiven) met het zaad gaan lopen.
- In de moestuin is het aan te raden een paar weken vóór het zaaien de grond te frezen. Vóór men dan effectief gaat zaaien, nogmaals frezen (ik heb daarvoor een handfrees) en er zal niet veel onkruid meer groeien.
- Voor het verwijderen van mos en onkruid tussen stenen en klinkers gebruikt men één keer per jaar een mengsel van 1½ liter javel, 1 kg strooizout (is het goedkoopst) in een emmer die men dan verder vult met water. Goed roeren, uitkappen en met een borstel en/of aftrekker uitsmeren. Een goedkoop alternatief daarvoor is het vuil water te gebruiken na het opnemen van vloeren e.d., daar een goede scheut javel bij doen en dan uitkappen. Dat gaat dan niet in één keer, zeker als men een grote oppervlakte moet schoonmaken, maar kan rustig gedaan worden tijdens de wintermaanden en ten lange laatste geeft dat hetzelfde resultaat.
Monsanto zal dat niet leuk vinden, maar daar moet ge niet van wakker liggen!
|