Leterme heb ik al eens vergeleken met Lippens van Fortis. Ik moet die mening herzien. In tegenstelling tot Lippens, die zich gedeisd houdt, wil Leterme immers ten alle prijze terugkomen. Om dat doel te bereiken, is hij bereid op alle paarden te wedden en wil hij zich kandidaat stellen op alle lijsten die worden ingediend. Dat zal de eigen partij wel extra stemmen opleveren, maar zorgt anderzijds ook voor heel wat intern ongenoegen, al wordt dat (voorlopig?) nog niet naar buiten toe geventileerd. Ook al zegt Leterme, dat hij alleen bv de West-Vlaamse lijst gaat duwen, betekent dat meer dan waarschijnlijk, dat hij in eigen regio een pak stemmen zal halen, veel meer dan bv huidig minister Crevits, de officiële lijsttrekker. Deze laatste heeft op de zaak (nog) geen commentaar gegeven, maar ze zal daar zeker niet gelukkig mee zijn. De dame was ingevallen voor Kris Peeters, die op zijn beurt de plaats van Leterme had ingenomen, en heeft daar meer dan haar best gedaan. Ook als Leterme geen plaats opeist, blijft het een rare bedoening. Niet alleen trouwens voor Crevits, ook voor Kris Peeters zelf, die zijn voorganger misschien wel niet ziet terugkomen, maar wel meer stemmen ziet halen dan hijzelf. Van een stoorzender gesproken. Datzelfde geldt trouwens voor Vervotje, die lijstduwer bij de opvolgers wordt in Antwerpen. Gegarandeerd springt zij over de eerste opvolger, een zekere Koen Van den Heuvel en wordt zij, theoretisch althans, de eerste in rij om Kris Peeters op te volgen als kamerlid, Vlaams minister of zelfs Vlaams minister-president. Tsjevenpolitiek op niveau! Ik blijf erbij dat men niet zou mogen stemmen op mensen die: - op meer dan één lijst opkomen; - op voorhand zeggen, dat ze niet zullen zetelen als ze verkozen worden; - overlopen. Verder moeten overtuigde Vlamingen beseffen, dat zij niet meer kunnen stemmen op partijen zoals CD&V en Open-VLD, omdat die het hebben aangedurfd een anti-Vlaamse regering te steunen. Voor Groen! tenslotte blijft het helemaal verboden te stemmen. Die partij heeft daadwerkelijk, letterlijk tegen Vlaanderen gestemd als het er op aan kwam en verdient geen Vlaamse stemmen meer. Stem Groen! naar de bio-container!
Grote opschudding deze week in het Europees parlement. Ter gelegenheid van het feit dat Tsjechië momenteel voorzitter is van de E.U, kwam de Tsjechische president Vaclav Klaus er een toespraak houden. Klaus is niet de eerste de beste; hij was een van de initiatiefnemers voor de "fluwelen revolutie", de rimpelloos verlopen scheiding tussen Tsjechië en Slovakije, iets waaraan België best een voorbeeld zou kunnen nemen. Bij de E.U zullen ze zich Klaus' toespraak nog wel een tijdje herinneren. De man is er nl de waarheid komen vertellen en, zoals steeds, kan de waarheid pijn doen. Klaus zei nl dat het Europees parlement de naam "democratisch" niet waard is. In een democratie, aldus Klaus, is er een meerderheid en een oppositie. In het E.U.-parlement is er die niet. Het is een vulgaire praatbarak. Wie het daarmee niet eens is, zoals Klaus' partij, maar ook bv de Britse conservatieven en ons Vlaams Belang, wordt bij het groot vuil gezet. Dat zijn dan geen "politiek correcten". We kennen dat liedje. Een afwijkende mening wordt niet toegestaan. Eenheidsworst moet het zijn. Geen oppositie, zei Klaus, betekent ook geen vrijheid. Het Europees parlement deed hem denken aan de Sovjet Unie, waar ook geen oppositie werd toegelaten. Hij had er nog kunnen bijvoegen dat heel dit zgz parlementair spektakel hopen geld kost, dat in deze crisistijd veel beter zou kunnen worden aangewend. Als er echt beslissingen genomen dienen te worden, gebeurt dit doorgaans toch door de staatshoofden en premiers of door de ter zake bevoegde ministers (van Buitenlandse Zaken, Financiën, Landbouw e.d.). In feite hebben we dit Europees parlement niet nodig. Met een goed werkende commissie heeft Europa feitelijk al meer dan genoeg en het zou veel voordeliger uitkomen. Heel wat van de politiek correcte Europarlementariërs toonden zich slechte verliezers, want ze verlieten ostentatief de zaal tijdens Klaus' toespraak. Misschien iets om bij stil te staan op 7 juni en bv te stemmen voor Libertas.eu. Onze klassieke politieke vertegenwoordigers, van welke strekking ook, kunnen in Europa toch niets ernstigs gaan doen. Tenzij hun zakken vullen ernstig zou zijn...
Katoennatie, de groep rond Fernand Huts, heeft een plan ingediend om groene stroom te gaan opwekken in de Antwerpse haven. Daarvoor stelt de natie de daken van de meeste van haar gebouwen en loodsen ter beschikking om er zonnepanelen op te plaatsen. Het project is zo immens, dat het vermogen ervan geschat wordt op bijna 25 megawattpiek, zowat een kwart van de huidige capaciteit aan zonne-energie voor heel Vlaanderen. Onze groentjes zullen misschien al staan te juichen, maar de waarheid is lichtjes anders. Katoennatie gaat met dit project veel geld verdienen. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is, dat het verdiende geld niet afkomstig zal zijn van de staat en/of Eandis, het Vlaamse distributienet, maar van de (andere) verbruikers. Dat komt omdat de groenestroomsubsidies die de zonnepanelen opleveren, verrekend worden in een distributietarief van 30% dat aan de verbruikers wordt aangerekend. E.e.a. is het gevolg van het feit dat de capaciteit van het net vaak versterkt moet worden. Bij de huidige groei van de zonne-energieproductie rekent men ermee, dat de gemiddelde elektriciteitsfactuur zo'n 1,5% gaat stijgen en niet zakken, zoals hier en daar al voorbarig werd verteld. Huts en zijn katoennatie zijn trouwens niet de enigen die de nieuwe kip met de gouden eieren hebben ontdekt. Ook serrebouwers maken er al gretig gebruik van, in zoverre dat de operationele topman van Eandis, Luc De Bruycker, al verklaard heeft "dat de serretelers steeds meer mogen beschouwd worden als kwekers van groensubsidies eerder dan van tomaten e.d."... Tenslotte nog dit: ook de zgz 100 kilowattuur "gratis" voor elke Vlaams gezin en per gezinslid wordt doorberekend naar de verbruikers. Die "gratis stroom" kost zo'n 90 miljoen euro per jaar, omdat Eandis die eerst moet aankopen alvorens ze die "gratis" kan weggeven. M.a.w. niet alleen bestaat "gratis" niet, maar het kost hier bij ons zelfs heel veel geld. En het heeft deze keer niets te maken met Steve Stevaert!
In De Standaard van gisteren verscheen er een open brief aan Vlaams minister-president Kris Peeters vanwege een zekere Claude Demelenne. Deze laatste is een Franstalige journalist en schrijver die o.m. het boek "Pour ou contre la Belgique française" geschreven heeft (uitgegeven bij La Cherche midi, Parijs). Alhoewel bij mij en waarschijnlijk vele andere Vlamingen onbekend, zal de man wel weten waarover hij schrijft. Welnu, die Demelenne schrijft, dat Peeters gelijk heeft door de dialoog tussen de gemeenschappen op te blazen. Hij noemt het een slechte komedie waarbij zowel Vlamingen als francofonen zich belachelijk maken. Van Franstalige kant, zegt hij, is er hoegenaamd geen bereidheid om wat ook wat toe te geven. Op enkele kleine nuances na delen alle Franstalige politieke leiders de standpunten van Maingain. Alleen durven ze dat niet openlijk toegeven. Ze houden de Vlamingen dan ook maar voor de gek, hopende de huidige situatie zo lang mogelijk in stand te kunnen houden. Demelenne stelt dan ook, dat er moet onderhandeld worden over een nieuw pact, waarbij Vlaanderen riskeert de grenzen van Brussel te moeten laten wijzigen, ofwel zonder rancune een debat te beginnen over het einde van België. Als men er van uit gaat, dat Vlaanderen niet zinnens is nog aan zijn grenzen te laten tornen, is de tweede oplossing de enige die overblijft. De dialoog is dood, het is tijd voor actie. Een eerste aanzet zou het blokkeren van het herstelplan kunnen zijn, dat het Vlaamse parlement zopas heeft beslist door een belangenconflict in te roepen tegen het federale plan om de lastenverlaging voor 50-plussers te schrappen. Dit was weer zo'n eenzijdige anti-Vlaamse maatregel die door de door francofonen beheerste federale regering werd beslist. Verder moet het federale parlement bij de eerstvolgende gelegenheid (ik dacht in mei) de splitsing van Brussel-Halle/Vilvoorde definitief maken. Als dat gebeurd is, zal het spel natuurlijk op de wagen zitten en zullen de francofonen wel verplicht worden te praten over een verdere aftakeling van dit kunstmatige land. Vergeten we immers niet, dat de Belgische begroting nooit meer goed komt, als er geen serieuze staatshervorming zou plaats vinden. Dank zij de financieringswet en het Lambermont-akkoord, krijgen de regio's immers steeds meer geld en de federale regering steeds minder. Zoals met de meeste nieuwe wetten onder Verhofstadt gebeurd is, waren ook deze wetten niet goed gemaakt. Men had ervoor gezorgd dat de regio's meer geld kregen, maar niet meer bevoegdheden. Die laatste moeten ook worden overgeheveld en dat zal niet gaan zonder een nieuwe staatshervorming. Als de francofonen in dit land hun spel van "rien ne va plus" blijven verder spelen, dan gaat dit land naar de verdoemenis.
Ik heb zopas een nieuw boek gelezen over "onze" Kongo. De schrijver, Tim Butcher, is een Brit die als oorlogscorrespondent werkt voor The Telegraph, dezelfde krant waarvoor Henri Morton Stanley, de ontdekker van Kongo, destijds werkte. Butcher heeft in 2004 de tocht van Stanley overgedaan, van het Tanganikameer, heel de Kongostroom langs tot in Boma, het plaatsje waar die machtige stroom uitmondt in de Atlantische Oceaan. Butcher bereidde zijn reis drie jaar voor, trok moederziel alleen op tocht met 4.000 dollar verstopt in zijn laarzen. Dank zij de hulp van ngo's ter plaatse, troepen van de Monuc (VN) en bereidwillige Kongolezen, slaagde hij in zijn opzet. Butcher's boek heet in de Nederlandse vertaling : "Bloedrivier" en is een hallucinant verhaal dat in één trek uitleest, voor wie daar de tijd voor heeft (370 bladzijden). Ongelooflijk, wat zich daar in het jaar 2004 afspeelde (en nu trouwens nog). Kongo is, volgens Butcher, een van de meest achtergebleven landen van de wereld, waar de geschiedenis zich nog steeds terugplooit i.pl.v. zich te ontwikkelen. Voor de Belgen en hun koloniale politiek heeft Butcher weinig lovende woorden over. Toch geeft hij toe, dat het in de Britse koloniën al niet veel beter was. Toen Belgisch Kongo onafhankelijk werd in 1960, waren er overal scholen, postgebouwen, ziekenhuizen, was er op vele plaatsen elektrische stroom en lopend water. Daarenboven kende het land toen 15.000 km bevaarbare stromen met geregelde bootdiensten, 8.000 km spoorwegen met treinen die op tijd liepen en voldoende stations, die dikwijls nog aansloten op de reeds vermelde bootdiensten. Er waren ook 111.000 km wegen, die onderhouden werden door zgn "kantonniers", mensen die x-aantal kilometers moest schoon houden en daarvoor een loon kregen, waarvan ze konden leven. Van die wegen schieten er nu nog ongeveer 1.000 km over (minder dan 1%!), met één stuk snelweg - tussen de hoofdstad Kinshasa en de havenstad Matadi - die betaald is door de E.U én China. Alle andere wegen zijn overwoekerd door het oerwoud en de savannen en hebben alleen nog een pad voor voetgangers, fietsen en kleine motoren (grote motoren geraken er niet meer door omdat er bijna nergens nog bruggen zijn en men er niet mee door de waterlopen geraakt). "Handelaars" versjouwen hun goederen met fietsen, waarvan ze meestal de trappers hebben afgehaald (ze lopen er dus naast) omdat ze op die manier niet riskeren afgepakt te worden. Dorpen en kleine steden in het binnenland hebben geen elektriciteit, geen stromend water, geen post, geen ziekenhuis, zelfs geen infirmerie meer. Geen werk, geen ziekenkas, geen pensioen. Het hoofdvoedsel is cassave, een soort maniok, dat weinig voedzaam is, maar wel gemakkelijk kan geteeld worden. Rond dorpen en steden zijn geen wegen meer, is ook geen wild meer (allemaal opgegeten). De enige verbinding met de buitenwereld zijn de rivieren, waarop gevaren wordt in uitgeholde boomstammen, net zoals vóór Stanley. Butcher heeft ook geen pasklare oplossing voor het probleem dat Kongo heet. Het onmetelijke land (meer dan 2 miljoen vierkante kilometer, 80 keer België) is volledig verpauperd. De schuld van een Belgische regering (Eyskens I) die het op zes maanden tijd onafhankelijk liet worden en een compleet corrupt regime van Mobutu, die alle hulp in eigen zakken liet verdwijnen, een toestand die tot op heden voortduurt met de huidige "machthebbers". Voor wie geïnteresseerd is, de Nederlandse vertaling van het boek is te verkrijgen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, na te vragen op site www.nieuwamsterdam.nl/bloedrivier.
CD&V heeft dus het deksel op de neus gekregen. Eén week na het protest van de eigen, moedige drie burgemeesters en twee dagen nadat de partij de mantel uitgeveegd kreeg op het Vlaams-Nationaal Zangfeest, heeft zijne excellentie Reynders laten weten, dat er vóór de volgende verkiezingen géén oplossingen komen voor de dialoog tussen de gemeenschappen. Daarmee staat Vlaams minister-president Peeters in zijn hemd en met hem de hele partij, die haar laatste schaamlap in rook ziet opgaan. Het wordt dus niets, niente, nada, ingenting. Zelfs geen borrelhapjes. De partij blijft achter met lege handen en moet daarmee naar de verkiezingen. Succes verzekerd (voor de anderen dan wel). N-VA had het dus bij het rechte eind om uit het kartel te stappen. Daar waar de meeste tegenkanting altijd van de SP werd verwacht, blijkt tenslotte dat Reynders en zijn verzameling van MR/FDF de ware struikelblok is. Nadat Didier ei zo na KBC ten onder liet gaan en de hele Fortis-zaak op de helling heeft gezet, zet hij nu CD&V de hak die ze verdient. Men is in Vlaanderen misschien vergeten, dat 40% van de francofonen in en rond Brussel wonen en dat het MR het daar voornamelijk van moet hebben. Om even terug te komen op het Zangfeest. Daar werd o.m. Eric Van Rompuy eens flink in zijn hemd gezet. De vroegere flamboyante voorzitter van Jong CVP heeft zijn Vlaamse ambities in de frigo moeten zetten, nu broerlief eerste minister van dit kunstmatige land is geworden. Op dit ogenblik voltrekt zich een tweede drama dat daarmee vergelijkbaar is. Bert De Brabandere, vier jaar voorzitter van Jong CD&V, stopt er ook mee. De reden ervoor wordt nergens vermeld. De man was een van de weinigen in zijn partij die openlijk kritiek bleef geven op de deelneming van zijn partij aan de regeringen Leterme en Van Rompuy. Hij is nu uitgerangeerd, kreeg een jobke op het kabinet van stresskonijn Crevits en mag op de kieslijst plaatsnemen op een onverkiesbare plaats. De brave Vlamingen, die voor hem gaan stemmen, zijn er aan voor hun moeite. Bert zal niet verkozen geraken en de stemmen die achter zijn naam zullen komen, gaan naar de partij die Vlaanderen in de steek liet. Niet doen, dus!
Hoera, België is gered! Of beter: zal gered worden. Guy Verhofstadt gaat daarvoor zorgen. Dat is althans was zijn vroegere spreekbuis en huidige voorzitter van Open VLD, Bart Somers, verklaard heeft op het congres van de partij dit weekeinde. Dat "his master's voice" zoiets verklaart, wordt a priori niet au sérieux genomen. De man spreekt nu eenmaal met een valse pathos in zijn stem en komt nog steeds niet geloofwaardig over. Dat men echter in het journaal van VTM Somers' uitspraak bloedernstig overneemt, is wel bedenkelijk. Volgens de cafézender uit Nossegem kan dit land immers alleen nog door Verhofstadt gered worden uit de crisis. Van hypocrieten gesproken! Eerst en vooral ligt een deel van de oorzaak van onze weer oplopende staatsschuld uitgerekend bij Verhofstadt. In een periode van goede wereldconjunctuur heeft hij het vertikt de staatsfinanciën te saneren. Mede daardoor zit het land nu met een torenhoge schuld en kan het zich eigenlijk niet veroorloven diep in het rood te gaan. Vergelijkingen met deficits in het buitenland gaan dan ook niet op, omdat onze buurlanden stuk voor stuk een veel kleinere staatsschuld hebben. Qua staatsschuld zijn we alleen vergelijkbaar met Italië en Griekenland. Ten tweede wil nieuwe Messias Verhofstadt alleen verkozen worden op de Europese lijst. Daar zal hij de hoop maar gaan vergroten, goed zijn zakken kunnen vullen en voor de rest België laten voor wat het is. Allerlei ronkende verklaringen zullen daaraan niet veel veranderen. Tenslotte kan niet genoeg worden aangestipt dat ook diezelfde Verhofstadt zijn vroegere beloften (uit zijn drie eerste burgermanifesten) compleet heeft verloochend. Leterme had in hem een lichtend voorbeeld. Dat het er in de acht jaren onder de regeringen Verhofstadt I en II beter aan toeging dan nu, is een feit. Dat was echter niet aan hem te danken, maar aan een uitzonderlijk goede conjunctuur. Bij nader toezien is gebleken dat zijn geroemde begrotingen slechts in twee jaren op acht een overschot hadden, ondanks het verkopen van staatseigendommen en het kapen van pensioenfondsen. Nu stellen alsof België er beter van zal worden als de man in het Europees parlement gaat zitten, is de kiezer bij voorbaat voorliegen.