Het drama Fortis blijft de actualiteit beheersen. De ene nachtelijke meeting na de andere brengt de nodige verrassingen. ik vraag me trouwens al langer af, waarom zo iets altijd 's nachts moet gebeuren, net alsof deze zaken het daglicht niet mogen zien. Ondertussen hebben onze vertegenwoordigers het er goed afgebracht. Bij Dexia hebben de Fransen zich verder ingekocht en gaan ze de nieuwe topman leveren (m.a.w. ze worden er "incontournable"). Bij Fortis zijn de lekkere brokken allemaal oranje gekleurd. Wouter Bos, ook een groentje op gebied van ministerschap, liet zich dan nog eens ontvallen, dat zij - de Nederlanders - met de lonende onderdelen weg waren en wij - de Belgen - het maar moesten zien te rooien met de bijna 17 miljard die Nederland ons als troostprijs gegeven heeft. Ondertussen dient zich een derde beslissende onderhandeling aan, die vóór maandagochtend weer eens knopen mag doorhakken. Lukt dat niet dan zou het met Fortis wel eens van kwaad naar erger kunnen gaan (en met België ook). Ondertussen schijnt niemand er zich van bewust, dat normaal in de week die nu komt, de communautaire dialoog tussen de gewesten zou moeten worden opgestart. Van Vlaamse kant staat er de Vlaamse deelregering, als één geheel, aan de overkant zouden de stoelen bezet worden door vier partijvoorzitters en/of hun vertegenwoordigers. Dat laatste kan inhouden, dat die verplicht zullen zijn na elke discussie of akkoord hun achterban te raadplegen, waardoor een nieuwe soort processie van Echternach zal ontstaan. Net zoals dat tijdens de oranjeblauwe onderhandelingen gebeurde. En er is nog meer. De francofonen zouden de namen van hun vertegenwoordigers pas bekend maken na het congres van het CD&V, dit om te vermijden dat dit zou leiden tot extra discussies op datzelfde congres (denk maar aan Maingain, bv). Welnu, dat congres is al acht dagen voorbij en er is nog steeds geen namenlijst. Daarmee begint dan al de eerste obstructie om die hele dialoog op de lange baan te schuiven, wat wel degelijk de bedoeling is van de francofonen (én van de Open VLD). Als Kris Peeters nog enige hoop heeft op een soort succes tijdens de volgende regionale verkiezingen, dan wordt het hoog tijd dat hij wat kordater uit zijn schelp komt. Deze week zal dat moeten gebeuren, Fortis of geen Fortis.
Het spannendste wat men tegenwoordig in de kranten kan lezen, is te vinden bij het economisch en financieel nieuws. Daar verandert elke dag wel iets en nog niet van het minste. Nog maar pas was Fortis zogezegd gered door de tandem Leterme-Reynders, of het was al oud nieuws. De Nederlanders waren de laatste belgenmop blijkbaar niet goed gezind, want ze beslisten een einde aan de komedie te maken en namen niet alleen ABN-Amro terug, maar ook Fortis Nederland. Beide maatschappijen worden voorlopig genationaliseerd, wat in Nederland hoogst ongebruikelijk is. De Post bv is er al geprivatiseerd, iets wat bij ons pas in 2011 het geval zou moeten zijn. Er zou de laatste week zo'n 4 miljard euro zijn opgehaald door de Nederlandse Fortis klanten en dat zou de doorslag voor de nationalisatie gegeven hebben. Fortis België wordt daarmee terug een bank binnen de eigen landsgrenzen. Daarmee verschrompelt nog maar eens een Belgisch icoon. Zelfs de Luxemburgers hebben ondertussen de meerderheid in "hun" Fortis, dat men beter "Debolis " zou gaan noemen. Voor de Belgische begroting verandert er weinig en blijft de inbreng van de Belgische staat 4,9 miljard euro. Daarmee zal het even moeilijk blijven om die begroting rond te krijgen. Ondertussen gaan er binnen de meerderheid al stemmen op om voor 2009 toch maar te mikken op een begroting in evenwicht en niet op een met een overschot van 0,3%. En wat dan met de kosten van de vergrijzing? Na ons de zondvloed? Het lijkt er sterk op. België is zowat het enige land in West-Europa waarin nog geen cent opzij gelegd is om de kosten van de vergrijzing op te vangen, kosten die men nu al ongeveer kent en die onze nakomelingen met een nóg grotere schuld zullen opzadelen. Ondertussen houdt men zich wel bezig met het zoeken van zondebokken voor de financiële chaos. Alsof dat veel zal uithalen. Zeker als dat moet gebeuren op vraag van een zekere professor Vande Lanotte. De man was gedurende jaren verantwoordelijk voor de Belgische begroting en zou beter zelf eens op de rooster worden gelegd om te weten te komen hoe er met de centen van de Belgische belastingbetaler is gesjoemeld. Dat dan voor wat de politieke chaos betreft. Wedden, dat zo iets niet zal gebeuren?
De ambtenaren hebben het gedaan. Nadat minister "Q" (de uitvinder van "ambetantenaren") al had laten weten dat er bij hem een deel van zijn ambtenaren bij op pensioen gaan niet vervangen diende te worden, krijgt hij nu de steun van Vervotje, die zelfs de helft van haar ambtenaren zou kunnen missen. Nu komt er (weer eens) een boek uit van bezige bij Aernoudt, deze keer samen geschreven met de MR-senator Destexhe (ook een buitenbeentje, maar dan in Wallonië), waarin staat er men best 25.000 ambtenaren minder kan hebben. In werkelijkheid klopt dat, ik heb het in deze blogs al meer geschreven. In Nederland doet men het met de helft van België en dat voor een bevolking die 50% groter is (en daar werkt de administratie nog beter ook). In het nieuwe boek van Aernoudt en Destexhe wordt ook verteld, dat het Brusselse stadsgewest (met ± 1 miljoen inwoners) 425 kabinetsmedewerkers heeft. Ten vergelijking: voor heel Frankrijk (60 miljoen inwoners) zijn dat er maar 587. De vraag is alleen maar, waar men ambtenaren teveel heeft en waar niet. Het is zo'n beetje het verhaal van wijlen Henry Ford, toen die zei dat de helft van het geld dat men besteedt aan reclame, weggegooid kapitaal is. "Alleen", zei hij, "weet men niet wélke helft". In het boek van de twee bovenvernoemde vrienden van Deckerke* staat o.m. ook dat men bv de provinciale ambtenaren niet zou missen, iets wat op te lossen is door de provincieraden helemaal af te schaffen, nog zo iets waar ik al lang voor pleit (en ik niet alleen: ook Verhofstadt wou dat vroeger, maar zijn partij niet). Het zou echter wel erg simpel zijn te denken dat men de huidige begrotingsproblemen zou kunnen oplossen door alleen maar te snoeien in het ambtenarenkorps. Dat laatste is trouwens een werk op lange termijn. Het trio Leterme, Reynders en Wathelet zal er nog een aardige kluif aan hebben.
* Aernoudt bezit een huis in Wallonië en zou de man zijn waarop Dedecker de Waalse vleugel van zijn partij wil bouwen. Hij rekent daarbij ook op Destexhe, maar die is zo slim voorlopig de kat uit de boom te kijken. Al bij al toont dit nog maar eens aan, dat Vlaanderen voor zijn ontvoogding niet te veel op Dedecker en zijn lijst zal moeten rekenen.
Nadat de Vlaamse regering eerder de 361 miljoen euro terug trok uit de federale begroting omdat er geen staatshervorming komt, gaat ze nu diezelfde federale regering 414,5 miljoen euro geven. Probeer het maar eens te volgen. Volgens blauwe Van Mechelen, die zich waarschijnlijk eindelijk bevrijd voelt van de karteldruk, gaat het nu wel om andere zaken, nl 153 miljoen die bij in het toekomstfonds gestort wordt i.v.m. de redding van Dexia, 100 miljoen voor het Zorgfonds, 126 miljoen voor een vervroegde terugbetaling aan de gemeenten als compensatie voor de Elia-heffing en 35,5 miljoen als Vlaamse begrotingsverplichting. Noem het zoals je wil, maar ondertussen geeft Vlaanderen toch nog maar eens zijn argumenten uit handen en verliest het de stok achter de deur in de aanloop naar de dialoog tussen de gemeenschappen. Officieel zou Van Mechelen het gedaan hebben om staatssecretaris van begroting Wathelet "de mond te snoeren", omdat die bleef zagen over die gemiste 361 miljoen. Wie zegt dat Wathelet daarover straks weer niet zal beginnen en die er nog bovenop zal vragen? Ik kan best begrijpen, dat dit voor de federale regering harde tijden zijn. Zoals Knack voorspeld had, heeft Leterme voor de begroting van 2009 inderdaad geen 5, maar 7,4 miljard euro tekort, plùs daarbij nog een tekort van anderhalf miljard op die van 2008. In totaal dus zo'n 9 miljard. Nu, op zo'n bedrag stelt 361 of 414,5 miljoen niet veel voor en had men best de "federalen" het nog wat laten uitzweten om misschien op die manier eens échte toegevingen te krijgen voor wat de staatshervorming betreft. Nu maakt men zich, weer eens, blij met een dode mus, een lege doos, of hoe men het ook wil noemen. Het uiteenvallen van het Vlaamse kartel zal Vlaanderen nog veel geld kosten. Hopelijk krijgen de verantwoordelijken voor de nieuwe Vlaamse uitverkoop de rekening gepresenteerd bij de volgende verkiezingen.
O.w.v. al die turbulenties op het financiële vlak, zou men nog vergeten dat er ondertussen ook nog wat anders gebeurt in dit land. Of beter: niét gebeurt. Naar aloude slechte gewoonte is er weer eens een proces verjaard. Deze keer tegen het kabinet van wijlen Brussels minister Jean-Paul Thys, van PSC signatuur, de voorloper van het CDH. De man is ondertussen overleden, maar zijn medewerkers, die - zoals hij - beschuldigd waren van corruptie en schriftvervalsing, gaan ook vrij uit. Daarbij de huidige fractieleider van het CDH in Brussel, Denis Grimberghs en de directeur-generaal van het centrum voor informatica van het Brusselse stadsgewest. Zij zullen dus geen hinder ondervinden in hun huidige carrière. Kan allemaal in België, als ge maar een goede advocaat hebt. Jo Vandeurzen, de nieuwe grote baas van onze Justitie, heeft ondertussen wel gesnapt dat e.e.a. niet meer kan. Hij had vorige week vrijdag het gros van zijn gerechtelijke onderdanen samengeroepen in Hasselt en hen verteld, dat onze gerechtelijke diensten nog grotendeels gebaseerd zijn op regels uit de negentiende eeuw. Vooral in vergelijking met Nederland, staan we feitelijk nog nergens. Dat heeft niet alleen te maken met de overvolle gevangenissen en het daaraan verbonden tekort aan personeel. Het blijkt, dat in België slechts 3% van de door de politie geverbaliseerde feiten zijn weg vindt naar de rechtbank. In Nederland is dat 45%! Het Belgische Gerecht mist een modern personeelsbeleid en heeft een ongeloofwaardige strafuitvoering, dit alles ondanks het feit dat ons overheidsapparaat in verhouding tot het bruto binnenlands product 4% te groot zou zijn. Dat alles komt niet van mij, maar van de minister van justitie zelf. Aan hem dus daaraan iets te doen, al zie ik daarvan niet veel in huis komen. Koken kost nl geld, ook bij justitie, en dat geld is er niet. We zullen het horen als de redder van Fortis en Dexia over twee weken met zijn begrotingscijfers te voorschijn zal (moeten) komen.
Iets schrijven over de huidige financiële crisis is haast onbegonnen werk. Van week tot week, dag tot dag, zelfs uur tot uur verandert alles en nog wat. Nadat Fortis, het boegbeeld van de Belgische haute finance, dit weekeinde zo goed als failliet ging, was het maandag de beurt aan Dexia, de bank van de openbare besturen én de vakbonden. Vanmorgen was het dan de beurt aan KBC om bij het begin van de beursopening zo'n 18% te verliezen. Rond de middag was dat verlies bijna helemaal weggewerkt. Men vraagt zich dan ook af, wat er allemaal gaande is. Fortis is ten onder gegaan aan de arrogantie van zijn franskiljonse beheerders en Dexia riskeert nog altijd grof wegens zijn vertakking in de States. Laat me toe bij het Dexia verhaal mijn binnenpretjes te hebben, al was het maar omdat de vakbonden, dé vijanden van het grootkapitaal, daar zelf in betrokken zijn. Bij KBC, niet toevallig een Vlaamse bank, speelt dat allemaal niet mee en is er ook geen reden om te denken dat ze de miserie van de twee Belgische banken gaat delen, al weet men natuurlijk nooit. Ondertussen zal de reddingsoperatie van Fortis de Belgische staatsschuld nog eens vergroten met 1,5% en gaat de begroting nog eens enkele honderden miljoenen euro extra nodig hebben. Zelfs als het lukt, is er weinig reden tot juichen. Persoonlijk zie ik niet in hoe Leterme en Co het gat in de begroting gaan. dichtrijden. Het zou helemaal te gek zijn als er straks verhoogde belastingen zouden komen omdat we de Belgische grootbanken uit het moeras hebben moeten halen. --- Terloops nog nieuws uit het buitenland. In Oostenrijk won uiterst rechts bijna 30% van de stemmen bij de nationale verkiezingen. Betekent dat, dat we er straks weer niet meer zullen mogen gaan skiën?
"Kunstenaar" Wil Delvoye kwam vorige week in het nieuws, nadat bekend werd dat hij voor 3.300.000 euro een geklasseerd middeleeuws kasteel had gekocht in Waals Brabant. Deze Delvoye is een echte kunstenaar. Hij is o.m. de uitvinder van de "cloaca" (in goed Vlaams de "strontmachine") en slaagt erin levende getatoeëerde varkens te verkopen aan 120.000 euro het stuk. Wie zo iets koopt is mij niet duidelijk, maar het is een manier als een andere om (veel) geld te verdienen, zeker in deze moeilijke Fortis tijden. Delvoye is niet alleen kunstenaar, hij heeft ook een eigen mening over ons communautair bestel. Hij hoort nl thuis in de categorie der Vlaamse nestbevuilers. Zo vindt hij, dat de huidige communautaire situatie het gevolg is van een verwarring tussen sociale emancipatie en Vlaamse beweging tijdens de 19de eeuw. Was dat niet gebeurd, aldus Delvoye, dan waren we nu al drie generaties verfranst, had Claus de Nobelprijs gewonnen in een Franse bijdrage (zoals vroeger Maeterlinck) en hadden we meegeteld in de wereld! Vooral dat laatste is geweldig. De Walen, die wél verfranst werden, tellen, volgens Delvoye, dus wél mee in de wereld. Toch raar dat Georges Simenon, de enige Waal onder de bekende Belgische Franstalige schrijvers (de anderen waren allemaal geografische Vlamingen, zoals Maeterlinck, Charles De Coster, Georges Rodenbach, De Ghelderode en Verhaegen) nooit die Nobelprijs heeft gehaald met zijn detectiveboekjes... Enfin, Delvoy kan beter zo snel mogelijk verhuizen naar zijn Waals kasteel en daar zijn varkens en andere Schweinereien verzorgen. Delvoye in Wallonië, Axel Red in Parijs; waar wachten de andere gesubsidieerde cultuurdragers op om zich te vestigen in het land van hun dromen. Op die manier zijn wij er vanaf. --- Van Schweinereien gesproken, ook de schrijfsels van LDD-er Jurgen Verstrepen zijn van een weinig hoogstaand niveau. Heeft die gewezen radio-man niets anders te doen dan de vuile was van het privé-leven van ex-collega's uit te hangen? Dat alles voor iemand die naar een partij gevlucht is die bekend staat als libertair. Van Dedecker wordt gezegd dat hij de "Testaankoop" van de politiek is. Verstrepen is zich aan het ontpoppen tot de "Story"van hetzelfde niveau.